Σε λίγες μέρες, κάτι μαγικό πρόκειται να συμβεί στο νησί. Για άλλη μια φορά, οι αυλές και τα σοκάκια του Μολύβου θα γεμίσουν μελωδίες που θα ζεστάνουν τις καρδιές μας και από το κάστρο, η μουσική θα απλωθεί σε όλο το νησί. Για δεύτερη χρονιά, το ΔιΦεΜΜ (Molyvos International Music Festival – MIMF) μια διεθνής συνάντηση κλασσικής μουσικής, σε έναν τόπο μαγευτικο όπως ο Μόλυβος, ενώνει τους ντόπιους με τους επισκέπτες με έναν τρόπο εσωτερικό και σχεδόν μεταφυσικό. Οι «άνθρωποι» του φεστιβάλ, που μαζί με τον Δημήτρη Τρύφων έκαναν πραγματικότητα το όραμά τους μιλούν για τον μουσικό θεσμό που για τέσσερις ημέρες (16-17-18 και 19 Αυγούστου) θα μας ταξιδέψει στη μαγεία της κλασσικής μουσικής.
Ήδη από την περσινή πρώτη χρονιά του φεστιβάλ οι συναυλίες ήταν όλες sold-out. Άνθρωποι από την Αυστρία άφησαν τις μεγάλες αίθουσες στο Σάλτσμπουργκ και ήρθαν στο Μόλυβο ενώ περπατώντας κανείς στα σοκάκια του μπορούσε να ακούσει street music από διεθνώς καταξιωμένους σολίστ:
«Θεωρούμε μεγάλο επίτευγμα αυτό που καταφέραμε από την πρώτη κιόλας χρονιά της διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Βεβαίως, τίποτα δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και συντονισμένης δουλειάς όλης της ομάδας του Φεστιβάλ», εξηγεί η Λητώ Ντάκου, Υπεύθυνη Οικονομικών & Διοικητικών του φεστιβάλ. «Για να “αφήσει ο ακροατής τις μεγάλες αίθουσες στο Σάλτσμπουργκ και να έρθει στον Μόλυβο”, πρέπει να του προσφερθεί η ανάλογη ποιότητα που έχει συνηθίσει. Πρέπει να αισθανθεί άνετα και να τον συναρπάσει το περιβάλλον που βρίσκεται, μαζί με την μουσική που βιώνει. Ακόμα παραπέρα, πρέπει να του προσφερθεί κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο, που να τον καταπλήξει και να τον ενθουσιάσει. Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται το πιστό κοινό, το κοινό που θα επιστρέφει κάθε χρόνο για να είναι μέρος του Φεστιβάλ».
Αξιοποιώντας την διαχρονική σαγήνη του Μολύβου, το Φεστιβάλ προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να βιώσει κανείς την κλασική μουσική σε ένα μαγευτικό τοπίο ενώ παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο ερμηνευτές υψηλού επιπέδου στην τοπική κοινότητα, έχοντας στόχο να παίξει ζωτικό ρόλο στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού και να κάνει την κλασική μουσική πιο προσιτή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
«Για αυτό τον λόγο, με το “concept” που δημιουργήσαμε, προσφέροντας τις μικρές μουσικές εκπλήξεις μέσα στο χωριό, μέσα στις παραλίες, στις αυλές και στα σοκάκια, με τις μαγικές βραδυνές συναυλίες στο βυζαντινό κάστρο με θέα την απέραντη ελληνική θάλασσα, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις που αποτελούν ακαταμάχητα “υλικά” για μια πετυχημένη συνταγή, που γοητεύει όλους ανεξαίρετα, διαχέοντας την κλασσική μουσική σε όλο τον κόσμο! Και όλα αυτά, έχοντας πάντα ένα ανώτατο καλλιτεχνικό επίπεδο, φέρνοντας διεθνώς καταξιωμένους σολίστ από όλο τον κόσμο. Η επιτυχία της πρώτης χρονιάς και τα σχόλια των ανθρώπων που παρακολούθησαν το Φεστιβάλ δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», συμπληρώνει η κα Ντάκου που θεωρεί ότι παρά την πτώση στον τουρισμό το φεστιβάλ αναμένεται να έχει και φέτος μεγάλη συμμετοχή.
«Εκείνο που φάνηκε από πέρυσι και φαίνεται και φέτος σε παραστάσεις που γίνονται στην Λέσβο, είναι η ανταπόκριση του κοινού στην ποιότητα. Εμείς έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προωθώντας και κάνοντας γνωστό το Φεστιβάλ και ήδη περιμένουμε μια αύξηση των επισκεπτών, που έρχονται μόνο για το Φεστιβάλ, μετά από την επιτυχή προβολή που κάναμε στο εξωτερικό μαζί με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, ειδικά μέσω του ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις” του Βαγγέλη Ευθυμίου, που με γλαφυρό τρόπο περιγράφει όσα συνέβησαν μερικές μέρες πριν και κατά την διάρκεια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου το καλοκαίρι του 2015»
Μάλιστα φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κατανοώντας τις σοβαρές δυσκολίες που περνά η Λέσβος και θέλοντας να στηρίξει τους κατοίκους του νησιού προσφέρει δωρεάν συγκεκριµένο αριθµό εισιτηρίων για τις συναυλίες που θα πραγµατοποιηθούν στο Κάστρο.
«Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από ποιοτικά ανώτατους πολιτιστικούς θεσμούς μπορεί να αναπτυχθεί ένας τόπος και να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό. ΝΑΙ, το Φεστιβάλ συμβάλλει αναμφισβήτητα στην περιφερειακή ανάπτυξη του νησιού μας, ενώνοντας μέσα από την μουσική τους πάντες και προσφέροντας σε όλους την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».
Όμως η επιτυχία δεν έρχεται μόνη της.Πίσω από την επικοινωνία και τη διάδοση του φεστιβάλ έχει σκληρή δουλειά: Το φεστιβάλ του Μολύβου έβαλε τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής και όχι μόνο. Με στοχευμένο μάρκετινγκ και επιμονή, μέσα από τα social media κατάφερε να γίνει μέσα σε ένα χρόνο ένα γνωστό «εξαγώγιμο προιόν» της Λέσβου. «Σίγουρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό γιατί υπάρχει άμεση επαφή και αμφίδρομη επικοινωνία με τους ακροατές και φίλους του Φεστιβάλ, που αξίζει να αναφερθεί ότι δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα αλλά ο αριθμός τους διαρκώς μεγαλώνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού», λέει η Μυρτώ Βουνάτσου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΔΙ ΦΕ ΜΜ. «Με συνεντεύξεις των συμμετεχόντων και των διοργανωτών σε εφημερίδες και ενημερωτικούς κόμβους της Λέσβου, της Αθήνας και του εξωτερικού, με βίντεο των μουσικών και φωτογραφίες του τόπου και των ανθρώπων του- και εδώ θα ήθελα να τονίσω την συμβολή του φωτογράφου του Φεστιβάλ, Στρατή Κουνιάρη, παρουσιάζεται και φωτίζεται μια πλευρά που υπήρχε ανέκαθεν στο νησί. Αυτή της τέχνης και του πολιτισμού. Αυτή την πλευρά χρειάζεται να ανακαλύψουν Έλληνες και ξένοι, για να αποτελέσει η Λέσβος σημαντικό πόλο έλξης, πάντα σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Και σαν Φεστιβάλ αυτό επιδιώκουμε»…
Είναι γεγονός πως τα φυσικά “συστατικά” του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου βοηθούν ιδιαίτερα στην επικοινωνία. «Γίνεται σε ένα μαγευτικό μέρος. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι περιζήτητοι. Το γεγονός ότι εμφανίζονται όλοι μαζί είναι κάτι σπάνιο. Τέλος, τα έργα που ερμηνεύουν μπορούν να συναρπάσουν τόσο τον γνώστη της κλασικής μουσικής όσο και τον ακροατή που μυείται στο μουσικό αυτό είδος, θέλοντας να περάσει μία όμορφη καλοκαιρινή βραδιά στο Κάστρο». Ωστόσο η ομάδα του φεστιβάλ δεν καθόταν με σταυρωμένα χέρια τον Χειμώνα αλλά μέσα από δράσεις κατάφερε να μεγαλώσει την εμβέλεια του και να «παρασύρει» κι άλλους νέους στην μαγεία της κλασσικής μουσικής.
«Η σχέση χτίζεται σε τακτική βάση, με σεβασμό πάντα στο κοινό. Είναι, θα έλεγα καλύτερα, μία κοινότητα, της οποίας τα μέλη μπορούν αν το θελήσουν να έχουν ενεργό ρόλο. Και η ώθηση που δίνεται σε ένα τόπο δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά εκτείνεται και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα μετά τα εργαστήρια που οργάνωσε το Φεστιβάλ το χειμώνα σε σχολεία σε διάφορες περιοχές της Λέσβου, μέλη της κοινότητας αυτής έχουν γίνει πολλοί νέοι που μέσα από τις αναρτήσεις μαθαίνουν περισσότερα για την κλασική μουσική και ενίοτε επικοινωνούν με την ομάδα του Φεστιβάλ». Πως όμως συνδυάζεται η κλασσική μουσική με το ελληνικό καλοκαίρι; Την απάντηση μας δίνουν οι Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο Δημήτρης Τρύφων, συνιδρυτές του Φεστιβάλ:
. .
«Κατά την γνώμη μας η ερμηνεία της κλασικής μουσικής επηρεάζεται από το περιβάλλον στο οποίο δημιουργείται. Το Ελληνικό καλοκαίρι είναι από τα ομορφότερα που υπάρχουν και οι μουσικοί εμπνέονται από αυτή την μαγική ατμόσφαιρα. Έτσι δημιουργείται ένας ιδανικός συνδυασμός τέχνης, Ελληνικού ήλιου και πανέμορφης καλοκαιρινής φύσης ο οποίος είναι πολύ ελκυστικός για τον Έλληνα και ξένο επισκέπτη που έρχεται για διακοπές το καλοκαίρι. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους και να απολαύσουν την κλασική μουσική (που αν και μπορεί να την έχουν συνδυάσει με άλλα μέρη) σε αυτό το καινούριο περιβάλλον τους προσφέρει του νέα ματιά, μια διαφορετική πρόσβαση στην μουσική»….