Search

Νέο “χρυσό” πρόγραμμα στέγασης προσφύγων από “κυβερνητική” ΜΚΟ

Μια νεοσύστατη ΜΚΟ, με μηδενικό έργο στο προσφυγικό, αναλαμβάνει τη στέγαση χιλιάδων προσφύγων με την έγκριση του υπουργείου Μετανάστευσης, και εξασφαλίζει πάνω από 7 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων για 15 μήνες. Η Hopeten (πρώην Hopeland) εμφανίζεται να εγγράφεται στο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου σε χρόνο ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, δεκάδες ΜΚΟ με πολλά χρόνια δραστηριοποίησης στο προσφυγικό, βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Μέσω της Hopeten, μεγάλα ποσά  χρημάτων καταλήγουν σε ένα πλέγμα εταιρειών real estate, που απασχόλησαν τις Αρχές για ξέπλυμα χρήματος και «αθωώθηκαν» χάρη σε τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ κατηγορούνται από Κινέζους επενδυτές Golden Visa για απάτη!

Από τη μία ο Υπουργός με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ιωάννη Μπρατάκο τη Δευτέρα μας ενημερώνει, για άλλη μια φορά, ότιτο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά σε μείωση των θέσεων φιλοξενίας στην Αθήνα”  και από την άλλη με άλλο mail με το οποίο απαντά στην ερώτηση του περιοδικού Solomon παραδέχεται πως ανανεώνει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για τη στέγαση των προσφύγων. 

 

Διαβάστε την έρευνα εδώ: https://bit.ly/xrysa-diamerismata

Ευρωπαϊκά χρήματα για τη στέγαση προσφύγων καταλήγουν μέσω του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε δύο εταιρείες real estate στην Αθήνα. Οι ίδιες εταιρείες καταγγέλλονται από Κινέζους επενδυτές της Golden Visa για απάτη, ενώ είχαν επίσης ελεγχθεί στο πρόσφατο παρελθόν για ξέπλυμα χρήματος. Η καταβολή εκατομμυρίων ευρώ γίνεται μέσω μιας ΜΚΟ, η οποία δεν πληροί τα ουσιαστικά κριτήρια που όρισε η ελληνική κυβέρνηση ώστε «να μπει μια τάξη στις ΜΚΟ», κι επιπλέον φέρεται να στήθηκε από συγγενικά πρόσωπα των υπεύθυνων των εταιρειών στις οποίες καταλήγουν τα χρήματα.

Η πολύμηνη έρευνα του Solomon και του Reporters United αποκαλύπτει την παράλληλη μοίρα επίδοξων Κινέζων επενδυτών και προσφύγων της εμπόλεμης ζώνης στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών στα Κάτω Πατήσια. Επιπλέον, φωτίζει τη διαδρομή του δημοσίου χρήματος και το πλέγμα κοινών εταιρειών και προσώπων σε δύο κρίσιμα πεδία της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα: τη διαχείριση του προσφυγικού και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

  • Πρώτον, πώς κατέστη δυνατό η Hopeten να εγγραφεί στο Μητρώο ΜΚΟ πριν από δεκάδες οργανώσεις, που είχαν καταθέσει τη σχετική αίτηση ακόμη και μήνες νωρίτερα;
  • Δεύτερον, πώς διεκπεραιώθηκε η αίτηση της Hopeten σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
  • Και τρίτον, πληρούσε η ΜΚΟ τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο είχε θέσει;