Search

O κίνδυνος μιας μεγαπυρκαγιάς στη Βάστρια εξακολουθεί να είναι ακραίος 10/10

Από το προφίλ του Μπάμπη Πέτσικου στο Facebook

Πριν ένα χρόνο, ανέλυσα τον κίνδυνο πυρκαγιάς για το πευκοδάσος της κεντρικής Λέσβου. Τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά. Το δάσος είναι έτοιμο να δώσει μεγαπυρκαγιά (κίνδυνος 9/10), ενώ με τη λειτουργία της Βάστριας ο κίνδυνος γίνεται ακραίος 10/10 και η εκδήλωση μιας μεγαπυρκαγιάς θα είναι εξαιρετικά πιθανή. Θεώρησα χρέος μου να ενημερώσω για τον κίνδυνο και δημοσίευσα τα αποτελέσματα (το άρθρο στα σχόλια).

Πριν λίγες μέρες μου ζητήθηκε να γνωμοδοτήσω επί των αντιπυρικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Διάβασα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την Μελέτη Αντιπυρικής Προστασίας. Επανέλαβα την ανάλυση κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Πόσο λοιπόν πιστεύετε ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς; Μειώθηκε στο 2/10; στο 3/10; στο 4, 5 ή 6/10;

Όχι, ο κίνδυνος και μετά την εφαρμογή των μέτρων παραμένει ακραίος, 10/10. Και τότε η Μελέτη Αντιπυρικής Προστασίας τι λέει; Λέει ότι “ο κίνδυνος πυρκαγιάς εκτιμάται πως είναι μεγάλος”. Αυτό μόνο, έτσι γενικά και αόριστα. Τίποτα άλλο. Η Αντιπυρική Μελέτη δεν αναλύει, δεν ποσοτικοποιεί και δεν παρουσιάζει τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Και επομένως δεν αξιολογεί και κατά πόσο μειώνεται ο κίνδυνος από τα μέτρα που προτείνει. Πώς λοιπόν χωρίς ανάλυση του κινδύνου γνωρίζουμε ότι τα μέτρα είναι τα ενδεδειγμένα, επαρκή και θα είναι αποτελεσματικά; Δεν το γνωρίζουμε. Αντίθετα γνωρίζουμε ότι στα μεσογειακά πευκοδάση οι αντιπυρικές ζώνες, που προτείνονται στην αντιπυρική μελέτη ως το βασικό μέτρο, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αναποτελεσματικές. Επαναλαμβάνω λοιπόν και πάλι ότι η χωροθέτηση της δομής είναι εντελώς ακατάλληλη. Είναι αδιανόητο να χτίζεται μια τέτοια δομή μέσα στο δάσος. Αυτό είναι ηλίου φαεινότερο και αυτό καταδεικνύει και η ανάλυση κινδύνου.

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κράτος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των πολιτών. Αλλά στην περίπτωση αυτή βλέπουμε το αντίθετο, η κυβέρνηση υποκρύπτει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και καταργεί τις προστατευτικές διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με σκοπό να ολοκληρωθεί το έργο αυτό με οποιοδήποτε κόστος και ρίσκο για την κοινωνία.

Μελετώντας 25 χρόνια το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης γνωρίζω καλά πως οι επιπτώσεις μιας τέτοιας μεγαπυρκαγιάς δε θα περιοριστούν στις άμεσες μόνο συνέπειες, αλλά θα είναι καταστροφικές για τη Λέσβο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η περίπτωση θυμίζει πολύ την υπόθεση των Τεμπών. Νιώθω ότι ζούμε τα 12 λεπτά πριν τη σύγκρουση και κινούμαστε προς την καταστροφή. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά τον κίνδυνο αλλά αδιαφορεί, επιμένοντας σε ένα σχέδιο που θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες ζωές.

Δείτε εδώ αναλυτικά τους λόγους του κινδύνου:


Ταυτόχρονα γίνεται κάλεσμα για διαδικτυακή συλλογή υπογραφών. Οι πολίτες μπορούν να υπογράψουν το ψήφισμα εδώ: https://www.change.org/p/%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B5-%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1?recruiter=1354935905&recruited_by_id=c080ea60-89fd-11ef-a3c8-0765e3877077&utm_source=share_petition&utm_campaign=share_petition&utm_term=share_petition&utm_medium=copylink&utm_content=cl_sharecopy_490249450_en-US%3A8

Οι φορείς που επιθυμούν
να συνυπογράψουν το ψήφισμα καλούνται να στείλουν email στο
protovoulia.vastria@gmail.com