Γράφει η Νικολέτα Μακρυωνίτου
«Η πανδημία δεν είναι παρά ένα κακό όνειρο, το ταξίδι στη Λέσβο παιχνιδάκι, οι φίλοι που ζουν στο νησί περιμένουν πως και πως να ξανανταμώσουμε, κι εκείνοι που θέλουν να γνωρίσουν το νησί για το οποίο έχουν ακούσει τόσα και τόσα, δεν βλέπουν την ώρα να κάνουν τσεκ ιν στο αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο προσγειώνεται στο Οδυσσέας Ελύτης και……»
Ο Αλέξανδρος το αγαπάει πολύ το νησί και δεν χάνει την ευκαιρία να το επισκέπτεται με την πρώτη ευκαιρία. Έχει λαχταρήσει ένα ταξίδι στη Λέσβο και ονειρεύεται όλα αυτά που θα κάνει όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια της πανδημίας. Είναι όμορφο να ονειρεύεσαι, με την ευχή όλα σύντομα να ξαναγίνουν …κανονικά.
«…. νιώθω σαν να έρχομαι στον τόπο μου και ας μην έχω γεννηθεί εδώ. Ίσως το ότι έχω κάνει αρκετά ταξίδια στο νησί, όλες τις εποχές του χρόνου με κάνει να το έχω αγαπήσει ακόμα περισσότερο.
Στον δρόμο προς την πόλη έχω αρχίσει και ονειρεύομαι ωραίες βόλτες στα χωριά του νησιού, τρέξιμο στον παραλιακό δρόμο στον κόλπο της Γέρας από τα Πηγαδάκια μέχρι το Φτελί και πίσω. Το στόμα μου διψάει για ουζάκι και παστά, και τα χέρια μου είναι έτοιμα να σκίσουν παστές σαρδέλες την μια πίσω από την άλλη μέχρι να λυσσάξω.
Πρώτη στάση το μουσικό καφενείο στο κέντρο της πόλης για έναν ωραίο χυμό και δυνατό πρωινό ειδικά εάν έχω πάρει το γαλατάδικο!!! ( πολύ πρωινή πτήση). Κάπου εκεί θα δω την φίλη μου την Μαρία μαζί με τα μωρέλια της και θα πούμε τα νέα μας και θα χαράξουμε πρόγραμμα για τις ημέρες παραμονής μου.
Θέλω μπάνιο στις Ιαματικές πηγές της Εφταλούς και σαρδέλες και ουζάκι στο εστιατόριο δίπλα στην παραλία, μεσημεριανό φαγητό στο λιμανάκι του Μολύβου με μεγάλη παρέα και πολλά χταποδάκια, βόλτα στην Αλυκή δίπλα στην Καλλονή και βόλτα στα παρατηρητήρια πουλιών. Μια στάση για φωτογράφηση και βόλτα στην Βατούσσα, δύση του ηλίου στην παραλία της Ερεσσού με κιθάρες και τραγούδια και κοκτέιλ στο Parasol. Μια ημέρα είναι πάντα αφιερωμένη στις Αποθήκες στην Ταβέρνα του Χοντρού. Εκεί τρώω ψάρι από το καΐκι – παπαλίνα εάν είναι εποχή της. Επίσκεψη στον Μανταμάδο για το γιαούρτι στου Αδαλή, μπάνιο στην Χρυσή Άμμο από το πρωί μέχρι να νυχτώσει, μια ωραία αλλά μακρινή βόλτα στο Σίγρι. Εκεί που ο χρόνος έχει σταματήσει και όταν πας δεν θες να φύγεις.
Θέλω κι άλλα. Μεσημεράκι στο ουζερί του Αντώνη στους Ταξιάρχες με θέα μαγευτική και με μικρά πιατάκια με νόστιμους μεζέδες. Για να χαλαρώσω πάω για ιαματικά λουτρά στον κόλπο της Γέρας. Όταν φεύγω από τα Θέρμα νιώθω σαν να έχω ξαναγεννηθεί.
Τις φορές που πάω για το Lesvos Food Fest το πρόγραμμα είναι πάντα γεμάτο αλλά τόσο ενδιαφέρον. Κάθε χρόνο περιμένω να γίνει και να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους και να κάνω νέους φίλους στο νησί.
Πάρα πολλά πράγματα μου αρέσει να κάνω στη Λέσβο και σκοπεύω να τα καταγράψω σε ένα ωραίο βιβλίο που θα ετοιμάσω».
Σαρδέλες παντρεμένες δια χειρός Αλέξανδρου Παπανδρέου
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 5-6 λεπτά
Για 4 άτομα
Υλικά
½ κιλό σαρδέλες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 ρίζες φινόκιο πολύ ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι μπούκοβο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από ½ λεμόνι
Χυμό από ½ πορτοκάλι
1 κουταλιά άνηθο χοντροκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό
4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Φιλετάρετε και καθαρίζετε καλά τις σαρδέλες και τοποθετείτε τα φιλέτα επάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα περιττά υγρά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το φινόκιο και το σκόρδο.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε μέσα το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά προσθέτοντας το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το μπούκοβο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χαμηλώνετε την φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 5-6 λεπτά προσθέτοντας τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
Ψιλοκόβετε τον άνηθο μαζί με τον μαϊντανό, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ, προσθέτετε την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε καλά.
Στρώνετε τις μισές σαρδέλες σε ελαφρώς λαδωμένο αντικολλητικό ταψί και μοιράζετε ισομερώς την γέμιση με ένα κουτάλι.
Πασπαλίζετε με το μείγμα της φρυγανιάς, τοποθετείτε από πάνω τις υπόλοιπες σαρδέλες, πασπαλίζετε με άλλο λίγο μείγμα φρυγανιάς, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο κελσίου για 5-6 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των σαρδελών.