Από την αγαπημένη μας σελίδα Μυτιληνιά Διάλεκτο του Ιωάννη Κουκέλλη και τον Δημοσθένη Σκλεπάρη αντλούμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από μια ιδιαίτερη φωτογραφία όπου εμφανίζεται ένας χαρακτηριστικός τύπος της Αγιάσου:
“Από το αρχείο του Κατρακύλα δηλαδή του Ευστράτιου Τσουκαρέλη. Πίσω από τη φωτογραφία γράφει την χρονολογία 1987,
Διακρίνονται από αριστερά:
1ος Ευστράτιος Τσουκαρέλλης κατρακύλα
2ος Ευστράτιος Γραμμέλης του Χριστόφα Γραμμέλλη και της Ιωάννας Γραμμέλλη που γεννήθηκε στην Αγιάσο το 1927, γνωστός με το προσωνύμιο Αμπλίκος
Ο Αμπλίκος ο οποίος έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο στις 22 02 1989, ήταν ένας ιδιαίτερος τύπος της Αγιάσου.
Ήταν αγράμματος και χαμάλης αλλά αντίθετα με πολλούς, άλλους χαμάληδες που πουλήσανε το τομάρι τους για ένα καραφάκι ούζο και έγιναν παρακρατικοί που δέρνανε τον κόσμο, και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε για αυτό ακόμα και με ονόματα, ο Αμπλίκος ήταν εκεί μέσα στον καφενέ , να πίνει τα ρακιά του και να φιλοσοφεί.
Ουδεμία σχέση είχε ποτέ με τους άρχοντες αυτού του τόπου ούτε με τους παρακρατικούς οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία και δέρνανε τον κόσμο, χωρίς καν να ξέρουνε το γιατί.
Ο Παπάνης στο βιβλίο του για τα παρατσούκλια της Αγιάσου γράφει για τον Αμπλίκο
”Τότες που ο Κυπριακός Λαός αγωνιζότανε ενάντια στους Εγγλέζους κατακτητές, ήταν πάλι το Κυπριακό στο Επίκεντρο όπως σήμερα.
Ο Αμπλίκους και δυο τρεις άλλοι συνάδερφοι του αχθοφόροι καθότανε σε ένα πεζούλι, κουβέντιαζαν αψόφωνα (μεγαλόφωνα) και σύγκαιρα έπιναν με τη σειρά, απ’ ένα μπουκάλι ρετσίνα δίχως μεζέ και δίχως ποτήρια,
Ενας περαστικός σταματάει και ρωτάει.
–Τι θέμα εχιτι, ε Τιν τσι χουλουσκατι??
–Λουγιαζουμι (κοιτάζουμε) , ρε Κοπ’, μπατσι (μήπως) λύσουμι του Κυπριακό, απάντησε ετοιμότατα γιου Τηνς Αμπλίκους.
Επίσης ο Αμπλίκος ανακατευότανε και με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Κάποτε, διαβάζουμε πάλι από τους Παπανηδες”τον στείλαν να μετρήσει, αν χωρεί το άρμα να περάσει από ενα δρόμο λίγο στενο. Την ώρα που μετρούσε με τα βήματα, τον ρώτησε από περιέργεια ένας περαστικός.
–Τι μετράς , ε Τιν??
–Να, θα κατιβάσου απ’ έδιου (εδώ) ένα τράγου μι μιγάλα τσέρατα τσι λουγιάζου αν θα χουρέσ’ ή θα μπλέξιν τα τσέρατα τ’ , στα ντουβάρια. απάντησε ετοιμόλογα γιου Αμπλικους.
Όσο για την προέλευση και ετυμολογία του παρατσουκλιού του , του Αμπλίκους, ρωτήσαμε πολλούς, μα κανείς δεν ήξερε να μας πει.”
Η μαγική αυτή φωτογραφία πρέπει να είναι τραβηγμένη
μέσα στο καφενείο του Βασίλειου Κλημου ( τ κουτσιν) στα σημερινά Εξάρχεια
πηγή : Dimosthenis Skleparis