Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Παπαγεωργίου “Janus’s Legacy: Refugee Passage to Europe”( Η κληρονομιά του Janus : Το πέρασμα ενός πρόσφυγα στην Ευρώπη) καταγράφει την πορεία των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές μέχρι την Ειδομένη, το τελευταίο ελληνικό σύνορο, πριν επιχειρήσουν να συνεχίσουν προς τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούν και τον τελικό στόχο των περισσότερων.
Μέσα από αυτή την πορεία αναδύονται πολλές επί μέρους αφηγήσεις και προσεγγίσεις που προσπαθούν να φωτίσουν όψεις και εκδοχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε αυτό το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, καθώς και των αντιλήψεων που διαμορφώνουν για τους εαυτούς τους και τις χώρες προέλευσής τους, αλλά και την ιδεατή «Ευρώπη» που ονειρεύονται.
Ο κατακερματισμός αυτών των αφηγήσεων, μέσα από τα «φίλτρα» των διαφορετικών εθνοτικών και κοινωνικών καταβολών και των ποικίλων πολιτισμικών αντιλήψεων, δεν αλλοιώνει την κοινή συνισταμένη του αγώνα όλων των προσφύγων: το πανανθρώπινο αίτημα για ελευθερία και ένα «ασφαλές καταφύγιο».
Ο Νίκος Ανδρίκος, εμπνευστής, δημιουργός και ψυχή του ΚΕΣΑΜ, έγραψε την σύνθεση του “ΧΑΡΤΗ”, ένα πανέμορφο κομμάτι που ακούγεται στους τίτλους έναρξης του ντοκιμαντέρ: “Ουσιαστικά δημιουργείται ένα εύπλαστο ηχοτοπίο το οποίο “παρακολουθεί” την διαδρομή του προσφυγικού περάσματος από την Αφρικανική Ήπειρο και τον Αραβικό κόσμο στην Ευρώπη”, μας λέει για την σύνθεση.
“Έτσι χρησιμοποιούνται μελωδικά-ρυθμικά θέματα που παραπέμπουν αισθητικά σε ιδιώματα γνώριμα στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου. Κάτι τέτοιο επιχειρείται -μεταξύ άλλων- και μέσω της επιλογής του κατάλληλου ανά περίπτωση τύπου ορχήστρας”.
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε την εκπληκτική σύνθεση του Νίκου Ανδρίκου για το “JANUS’ LEGACY: Refugee Passage to Europe”.