Γράφει η Νικολέττα Μακρυωνίτου
Εξοχική ταβέρνα, οικογενειακή, με όλα τα κομφόρ. Θέα συγκλονιστική. Στο πιάτο η Πέτρα, κι όλος ο ορίζοντας θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Ίσως μάλιστα τις μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα να σχηματίζεται και η σιλουέτα της Λήμνου. Να έρθετε πριν σουρουπώσει για να δείτε κι ηλιοβασίλεμα. Οι ευγενέστατοι ιδιοκτήτες σερβίρουν στην όμορφη βεράντα τους, μια πλακόστρωτη δροσερή αυλή με ίσκιο από τις ελιές. Όποιον ρωτήσεις στην περιοχή, την προτείνει με κλειστά μάτια.
Το φόρτε τους είναι το κρέας. Αν και δεν ψήνουν στα κάρβουνα, τα κρέατα γίνονται πεντανόστιμα, κι είναι χυμώδη και ουσιαστικά. Το μεγάλο σουξέ τους είναι το απίθανα ζουμερό και νόστιμο πρόβατο σχάρας. Ο κ. Γαβρίλος Χρυσοστόμου και ο γιος του Δημήτρης έχουν την εξοχική ταβέρνα εδώ και πάνω από 20 χρόνια κι είναι μάστορες στο ψήσιμο. Υποδειγματικό το λεπίδι (χοιρινός λαιμός), τα παϊδάκια λουκούμι και το μπιφτέκι έχει φανατικούς οπαδούς. Το φτιάχνουν με κιμά αλεσμένο στη δικιά τους μηχανή έτσι ώστε να έχουν εξασφαλισμένη την καλή ποιότητα του κρέατος, και μαζί με το μοσχάρι αλέθουν και λίγο πρόβατο έτσι για τη νοστιμιά. Κάποιες μέρες κάνουν και κλέφτικο με ντόπιο πρόβειο μπούτι, που είναι πραγματικά ζουμερό και με βαθιά νοστιμιά, και πρόσφατα έβαλαν στο μενού και μοσχαρίσιο T-bone.
Πολύ καλό το σαγανάκι που φτιάχνουν με λαδοτύρι Αντίσσης, αλλά και το πικάντικο μπουγιουρντί τους που φτιάχνουν με φέτα Λέσβου, ντομάτα και πιπεριά. Για όλα τα προαναφερθέντα θα χρειαστείτε συνοδευτικά, τουλάχιστον μια μερίδα από τις χρυσοτηγανισμένες, φοβερές πατάτες τους, και οπωσδήποτε ψωμάκι με λαδορίγανη ψημένο στη σχάρα. Αν θέλετε να φτιάξετε μεζεδοκατάσταση, ζητήστε τους ντολμαδάκια, γκιουζλεμέδες, τζατζίκι, μελιτζάνες και κολοκύθια τηγανιτά, που τα τηγανίζουν υπέροχα. Για τη χωριάτικη διαλέγουν κάτι εξαιρετικές, πεντάγλυκες ντομάτες στην εποχή τους και αρωματικά κρεμμύδια με σπιρτάδα. Αν και η κρεατοφαγία τραβάει κόκκινο κρασί και η πρόσφατα ανανεωμένη λίστα τους προσφέρει αρκετές ελληνικές επιλογές οίνων, εγώ συνήθως πίνω ούζο ακόμα και με το κρέας όπως κι οι ντόπιοι, αφού οι φίλοι έτσι με έμαθαν τόσα χρόνια που έρχομαι στη Λέσβο.
Κρατήστε και σημείωση. Ο Γαβρίλος σερβίρει και ομελέτες, ό,τι πρέπει για ένα brunch μαζί με ελληνικό καφέ και ρομαντζάδα από ψηλά.
5ο χλμ. Πέτρας -Καλλονής, 2253 091500, ανοιχτά καθημερινά από τις 12:30