Search

Ο Βίτσας στον Guardian : “Η Σάμος είναι η “νέα Λέσβος”

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το κέντρο είναι υπερπλήρες με όσα προβλήματα μπορεί να σημαίνει αυτό» ομολογεί ο κ. Βίτσας.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο περιγράφει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σημειώνοντας πως οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να μετακινήσουν ορισμένους από τους 4.000 ανθρώπους που ζουν εκεί «καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μια “ανθρωπιστική καταστροφή” σε μια από τις ξεχασμένες πρώτες γραμμές της Ευρώπης».

Μιλώντας στον Guardian, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κάνει λόγο για τη «νέα Λέσβο» και επισημαίνει τον αγώνα με το χρόνο, προκειμένου να βρεθούν κατάλληλες συνθήκες στέγασης για το κέντρο υποδοχής που φιλοξενεί εξαπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τη χωρητικότητά του.

 

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ροές είναι συνεχείς και οι διακινητές φαίνεται ότι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά» ομολογεί ο Βίτσας. «Το κέντρο είναι υπερπλήρες με όσα προβλήματα μπορεί να σημαίνει αυτό. Πρέπει να μετακινήσω τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους από το νησί το συντομότερο δυνατόν» προσθέτει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι ζούν σε σκηνές χωρίς θέρμανση και σε χώρους εκτός του κέντρου με το 24% αυτών να εκτιμάται ότι είναι παιδιά, με 229 να χαρακτηρίζονται ασυνόδευτα.

«Τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας διορισμένος γιατρός» προσθέτει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα. «Επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσοι χρήζουν προστασίας και πόσοι πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα» παραδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας επιμένοντας ότι δύο γιατροί θα φτάσουν στο κέντρο υποδοχής στο τέλος του μήνα.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Χρειάζεται να υπάρξει άμεση κινητοποίηση» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Αθήνα Μπόρις Τσεσίρκοφ ενώ δείχνει στη δημοσιογράφο φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο με σκηνές σε σημεία που θυμίζουν ανοιχτές τουαλάτες και παιδιά να περπατάνε χωρίς παπούτσια ανάμεσα στα σκουπίδια.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι παρά το κρύο και τις ταραγμένες θάλασσες οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν σταματήσει μέσα στο χειμώνα. «Αντίθετα με την Ιταλία, όπου υπήρξε μια σημαντική μείωση στον αριθμό των αφίξεων δια θαλάσσης, οι αριθμοί δείχνουν ότι στις ελληνικές ακτές έφτασαν 50.511 άνθρωποι το 2018 έναντι 36.310 το 2017.

«Αλλά με την χαοτική γραφειοκρατία που δοκιμάζεται από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, ο Βίτσας υποστηρίζει ότι υπάρχουν λίγα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να διαχειριστεί αυτό που φαίνεται από πολλούς ως μια ξεχασμένη μεταναστευτική κρίση. “Όλα μας τα μοντέλα προσομείωσης δείχνουν ότι δεν μπορούμε να εξετάσουμε περισσότερες από 20.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, ή να ενσωματώσουμε σωστά στην κοινωνία περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες, δεδομένου ότι ένα 18% των Ελλήνων παραμένει ακόμα χωρίς εργασία” δηλώνει ο Βίτσας», καταλήγει το ρεπορτάζ.