Search

Οι πολιτιστικοί θησαυροί στο φυσικό τοπίο της Δυτικής Λέσβου

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στη δυτική Λέσβο στα πλαίσια της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου της Λέσβου

Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε η Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή στη δυτική Λέσβο που οργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018. Η διαδρομή στη δυτική Λέσβο οργανώθηκε στα πλαίσια της επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που πραγματοποιήθηκε φέτος με συμμετοχή φορέων από 40 νομούς.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και γνωριμία με τη Μονή Περιβολής, το ηφαίστειο της Βατούσας, το οχυρό αρχαϊκών χρόνων της Σκαμιούδας, το φρούριο Σιγρίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας.

Το κοινό για μια ακόμη φορά αγκάλιασε τη δράση, η οποία υλοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία από το 2012. Στη φετινή πράσινη διαδρομή στη Λέσβο συμμετείχε και ο βουλευτής Λέσβου κ. Γ. Πάλλης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τον κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την κα. Κοκώνα Ρούγγου, Προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, την κα. Μαρία Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη του

Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, την κα. Γεωργία Δεληγιώργη και τον κ. Παναγιώτη Πόλη, αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου καθώς και την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η διαδρομή ξεκίνησε από Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης και κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις πρόσφατες ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ενώ παράλληλα γνώρισαν τη γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, τα πετρώματα της Λέσβου, τον ωκεανό της Τηθύος και τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου.

Ακολούθως γνώρισαν τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς της Λέσβου και τον ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας που λειτούργησε πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια και με την έντονη δραστηριότητά του συνδέεται η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον ηφαιστειακό δόμο και τις στηλοειδείς λάβες της Μονής Υψηλού.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν στη συνέχεια τη Μονή Περιβολής τους υποδέχτηκε ο εφημέριος της Μονής και ενημερώθηκαν για την ιστορία δημιουργίας της Μονής και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της.

Ακολούθως επισκέφτηκαν το οχυρό αρχαϊκών χρόνων της Σκαμιούδας και το φρούριο Σιγρίου και ενημερώθηκαν για την ιστορία των μνημείων και τη σημασία τους.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας και τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους, περιηγήθηκαν στα εντυπωσιακά απολιθωμένα ευρήματα τα οποία είχε παρατηρήσει ο Θεόφραστος, γνώρισαν τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου και τα γεωλογικά φαινόμενα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια και τα οποία ακόμα και σήμερα είναι ενεργά.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στο Πάρκο Πλάκας όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον εντυπωσιακό απολιθωμένο κορμό κανέλας που αποτελεί, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα βιβλιογραφία, το μεγαλύτερο σε διάμετρο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό δέντρου στον κόσμο.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη διαδρομή και εξέφρασαν την επιθυμία τους η δράση να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.