Λένε ότι ο έρωτας περνά από το στομάχι. Κι η αλήθεια αυτού του τρομερού κλισέ, επιβεβαιώνεται κάθε φορά που η ανάμνηση έρχεται με τη μυρωδιά της να σε ταξιδέψει σ’ εκείνη τη στιγμή που ερωτεύεσαι έναν τόπο. Στην περίπτωση της Λέσβου, και με την βοήθεια του ούζου, ελοχεύει ο κίνδυνος να την ερωτευτεί κανείς για πάντα…
Έτσι και όσοι βρέθηκαν αυτό το τριήμερο στον Μόλυβο, έχοντας πλέον την καλύτερη “γεύση” από το πρώτο Lesvos Food Festival, υποσχέθηκαν πως θα έρθουν ξανά για να ζήσουν τη γαστρονομική μαγεία τούτου του νησιού. Μυρωδιές και αρώματα συνδεδεμένα με την τοπική παράδοση ταξίδεψαν σε όλο το Αιγαίο μέσα από τις γειτονιές του Μολύβου, κάτω από τα τείχη του κάστρου στο «Μαγαζάκι», στον «Φόρο», στα «Γκρέμνα» και πιο κάτω προς το λιμάνι στη «Χαντάκα», οι Μολυβιάτισσες με τα επιδέξια χέρια τους και τις παραδομένες από μάνα σε κόρη συνταγές μάγεψαν τους περαστικούς που μπαινόβγαιναν στις φιλόξενες αυλές τους για να δοκιμάσουν τα τοπικά εδέσματα.Μάλιστα κάποιοι μας υποδέχτηκαν και στο εσωτερικό των αρχοντικών τους και μοιράστηκαν μαζί μας στάλες ιστορίας του πανέμορφου χωριού…
(Το βίντεο των Πολιτικών που έγινε viral)
(φτιάχνοντας τις παραδοσιακές χάχλες.Η χάχλα είναι μια μορφή τραχανά που συναντούμε αποκλειστικά στην Λέσβο. Ο τραχανάς, από τις πιο παλιές επεξεργασμένες τροφές της ανατολικής Μεσογείου, έχει κοκκώδη μορφή και γίνεται από σιτάλευρο ή και σπασμένο σιτάρι, πλιγούρι ή σιμιγδάλι, βράζεται σε γάλα, γιαούρτι ή ξινόγαλα, ή με πολτοποιημένα λαχανικά ή μπαχάρια.)
Αμυγδαλωτά, χάχλες, χυλοπίτες και κριθαράκι αλλά και πολλά άλλα παραδοσιακά πιάτα δοκίμασαν στη μεγάλη γιορτή που στήθηκε στον πανέμορφο χώρο απέναντι από τη Δημοτική Πινακοθήκη του Μολύβου. Καθοδηγούμενοι από τα κορίτσια του χωριού, τα γκρουπ των επισκεπτών ξεκινώντας από την ΒΑ πύλη «μπαρμάκα» του οικισμού, ανεβαίνοντας στο βορινό μεγάλο καλντερίμι που διασχίζει την παλιά χριστιανική συνοικία του Μολύβου και οδηγεί στην αγορά έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οι αυλές άνοιξαν όπως και οι καρδιές των ανθρώπων που πήραν μια γεύση Λέσβου…Και έτσι με αυτόν το νοστιμο τρόπο ένας μεγάλος έρωτας ξεκίνησε!
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ διοργανώθηκαν λαϊκά πανηγύρια αλλά και beach party με cocktail που είχαν ως βάση τα αλκοολούχα ποτά που παράγονται στο νησί και ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μαγείρεψε φαγητά από ντόπια υλικά. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν παραδοσιακούς γκιουζλεμέδες σε μια ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο ου χωριού ενώ στο πρόσφατα ανακαινισμένο οθωμανικό χαμάμ παρουσιάστηκαν βότανα σε συνδυασμό με το αλάτι της Λέσβου. Τούρκοι τουρίστες που ήρθαν ειδικά για το event δεν σταματούσαν να βγάζουν φωτογραφίες ενώ όσοι τυχαία βρέθηκαν στο πρώτο Lesvos Food Fest έδιναν τα συγχαρητήριά τους στους διοργανωτές για την τριήμερη εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τo Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου φιλοξένησε ελαιοπαραγωγούς με γευσιγνωσία που συνοδευόταν από την παραδασιακή καπιράδα, ενώ το 3ημερο φεστιβάλ γαστρονομίας ολοκληρώθηκε στο λιμανάκι του Μολύβου με τη γιορτή αφιερωμένη στο ούζο όπου έπαιξαν οι μουσικοί του ΚΕΣΑΜ, Γιάννα Μαϊστρέλλη( βιολί), Αλέκος Καφούνης (σαντούρι), Παναγιώτης Κάιτατζης (ούτι), Νίκος Ανδρίκος ( λάφτα, φωνή). Περισσότεροι από 100 εθελοντές συμμετείχαν στο φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργάνωσε το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της ΓΣΕΒΕ.