Δημοτικό Σχολείο Παπάδου
Το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου Γέρας είναι ένα από τα σχολεία που από πέρυσι έχει ενταχθεί σε ένα δίκτυο σχολείων που χαρακτηρίζονται ως «Οικολογικά Σχολεία». Μέσα στα πλαίσια του συγκεκριμένου δικτύου το σχολείο Παπάδου διοργανώνει και πραγματοποιεί πλήθος δράσεων που συνδέονται με το περιβάλλον και δραστηριοποιούν τους μαθητές αφυπνίζοντάς τους την ευαισθησία για μια οικολογική συμπεριφορά ενταγμένη σε όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Τη χρονιά που μας πέρασε, οι μαθητές του Παπάδου είχαν ασχοληθεί με την ανακύκλωση και είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο ανακύκλωσης στο σχολείο τους με πολύ εποικοδομητικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα έδωσαν και αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Επίσης πριν από 3 χρόνια το σχολείο θέλοντας να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και να εξοικονομήσει χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους σκοπούς, άλλαξε το λέβητα θέρμανσης από πετρελαίου σε λειτουργία με πυρηνόξυλα. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κος Γιώργος Ζορμπάς, εκπαιδευτικός στο σχολείο Παπάδου, «μετά από συνεννόηση και καλή συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου των Δασκάλων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αποφασίσαμε να μην βάλουμε για μια χρονιά πετρέλαιο και να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά, περί τα 4.500 ευρώ, για να αγοράσουμε τον καινούριο λέβητα οικολογικού καυσίμου. Επιπλέον με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος μας ενίσχυσε με 1000 ευρώ καταφέραμε να θέσουμε σε λειτουργία το νέο σύστημα θέρμανσης για το σχολείο μας και να κάνουμε οικονομία τόσο στην τσέπη μας όσο και στην ενέργεια».
Συνεχίζοντας ο κος Ζορμπάς μας μίλησε για τις φετινές δράσεις του σχολείου που εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και αφορούν τον καλλωπισμό αλλά και την αισθητική του. «Ξεκινώντας από τον εσωτερικό χώρο και θέλοντας πρώτα να δημιουργήσουμε ένα κλίμα καλής συνεργασίας, σεβασμού και εποικοδομητικής αμφίδρομης σχέσης μεταξύ δασκάλων και μαθητών και παράλληλα για να ενισχύσουμε την αμοιβαιότητα και την αγάπη μεταξύ των παιδιών καταστέλλοντας την ήπιας μορφής ενδοσχολική βία (τσακωμούς, κόντρες κλπ.), ντύσαμε τα σκαλιά του σχολείου με μηνύματα που προσανατολίζουν προς αυτές τις κατευθύνσεις. Έτσι οι μαθητές ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες έρχονται καθημερινά σε επαφή με αυτά τα μηνύματα ώστε να τα κάνουν κτήμα τους και να γίνουν μαθήματα συμπεριφοράς για τη ζωή τους.
Επιπλέον και στα πλαίσια του καλλωπισμού του σχολείου φυτεύουμε διάφορα φυτά και λουλούδια και στο εσωτερικό και στον προαύλιο χώρο, ετοιμάζουμε τη δημιουργία λαχανόκηπου και διάφορες άλλες δράσεις που θα μπουν σιγά σιγά σε προγραμματισμό».
Η ταυτότητα των Οικολογικών Σχολείων
Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων (Απόφαση ΥΠΕΠΘ, αρ. πρωτ. 39271/Γ7 / 17-04-2006, Θέμα: “Εθνικά – Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης). Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Στη χώρα μας συμμετέχουν 111 σχολεία για το σχολικό έτος 2011-2012 και έχουν βραβευτεί 229 σχολεία από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου.
- Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Foundation for Environmental Education).
- Εθνικός χειριστής του προγράμματος για την Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
- Υποστηρικτής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι το JOHN S. FAFALIOS FOUNDATION.
- Διεθνής ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.eco-schools.org/
Ο στόχος
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).
Η διαδικασία
Σε κάθε σχολείο συγκροτείται η Περιβαλλοντική Επιτροπή, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που επεξεργάζεται τα θέματα ενέργεια, απορρίμματα και νερό. (Αργότερα μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα: μεταφορές, υγιεινή διαβίωση, βιοποικιλότητα, καταναλωτισμός, κ.α.). Παράλληλα, φροντίζει για την υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης» και του «Οικοκώδικα» με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας.
Τέλος, για το άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου.