Με ανοιχτό το μέτωπο ενός υπέρογκου αλλά «άδικου» χρέους προς την Κτηματική, το ιστορικό σωματείο του Ναυταθλητικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΝΟΜ) συνεχίζει δυναμικά τη δράση του, αντλώντας κουράγιο από το μεράκι και το ζήλο των αθλητών του, που συνεχίζουν να μας προσφέρουν στιγμές ανάτασης και υπερηφάνειας με τις επιτυχίες και τις ατέρμονες προσπάθειες τους σε σημαντικές διοργανώσεις .
Κι όμως ο ΝΟΜ κινδυνεύει να μείνει άστεγος, μετά τη διόγκωση του χρέους που οφείλεται σε πρόστιμο που του υπεβλήθη, μετά τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στη χάραξη της ζώνης αιγιαλού-παραλίας, που έβαλαν σε μεγάλους μπελάδες τη διοίκηση, δημιουργώντας σκοπέλους και δύνες στο μέχρι τώρα ομαλά δρομολογούμενο έργο της.
Πως φτάσαμε στο χρέος
Το ιστορικό σωματείο του Ναυταθλητικού Ομίλου Μυτιλήνης ιδρύθηκε το 1932, μετά από μια τυχαία αλλά ευτυχή συγκυρία.
Τότε, τα δύο πιο κραταιά ποδοσφαιρικά σωματεία, ο Άρης και ο Παλλεσβιακός , υποχρεώθηκαν μετά την έκδοση μιας «παράδοξης» εγκυκλίου της Γ.Γ. Αθλητισμού σε εξαναγκασμό παύσης δραστηριότητας για το θέρος, καθώς η εγκύκλιος ανέφερε ότι «δεν θα παίξουν το καλοκαίρι ποδόσφαιρο, αλλά θα εκδράμουν στις παραλίες προκειμένου να μάθουν οι αθλητές κολύμπι»!
Κάπως έτσι, στις σημερινές εγκαταστάσεις στο Μακρύ Γυαλό, οι ιδρυτές Μανώλης Μαλλίδης και Ευστράτιος Κονάκας κατεβάζοντας εκείνη τη μέρα τους αθλητές στη θάλασσα, εγκαινίασαν μια επιτυχημένη προσπάθεια που συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας, επί 87 συναπτά έτη!
Το 1945 ο ΝΟΜ απέκτησε και επίσημα στέγη, αγοράζοντας το χώρο από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, στη ζώνη που καλύπτει σήμερα το κωπηλατήριο τα γραφεία και το παλιό ιστορικό καφενεδάκι με την απίστευτη θέα!
Το 1958 δημιουργήθηκε το κωπηλατικό τμήμα, το υπόστεγο για τις βάρκες , αποθήκες για φύλαξη υλικού και τα αποδυτήρια, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αθλητές.
Φτάνοντας στο 2008, μετά τη νέα χάραξη που διαχωρίζει τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας , ορισμένα από τα κτίρια βρέθηκαν να «πατάνε» και στις δύο ζώνες, οπότε ξαφνικά «κόπηκαν» στη μέση.
Και τότε άρχισαν τα προβλήματα. Με εντολή της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου προς την Κτηματική Υπηρεσία Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις εγκαταστάσεις του ΝΟΜ και τα επίμαχα κτίρια-κτίσματα κρίθηκαν ετεροχρονισμένα παράνομα.
Ως εκ τούτου, η Κτηματική επέβαλε πρόστιμο το οποίο αντιστοιχεί στο υπέρογκο ποσό των 27.500Ε, το οποίο σήμερα με τις προσαυξήσεις έχει «ακουμπήσει» αισίως τις 33.000Ε και ολοένα μεγαλώνει!
Όπως είναι φυσικό, το χρέος αυτό έχει σταθεί σαν «βαρίδι» στη διοίκηση του σωματείου, η οποία ανήμπορη να ανταποκριθεί στην εξόφλησή του και θεωρώντας ότι ήταν άδικη η επιβολή αυτού του προστίμου, έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ανακουφιστεί από το βάρος και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της, διατηρώντας ανοιχτό το μοναδικό αθλητικό χώρο που απέμεινε στην πρωτεύουσα του νησιού και σχετίζεται με τη θάλασσα!
Ανέλαβαν να βοηθήσουν..αλλά
Από το 2016, το πρόβλημα παρά τις προσπάθειες και τη θετική βούληση όσων ανέλαβαν να συνδράμουν το ΝΟΜ, δεν έχει λυθεί.
Η διοίκηση έχει ζητήσει τη βοήθεια και των βουλευτών του νομού μας, ιδιαιτέρως του κ. Γιώργου Πάλλη, ο οποίος καίτοι ανέλαβε να εξετάσει προσωπικά το θέμα δεν μπόρεσε ως φαίνεται να το προχωρήσει.
Η πιο επικρατούσα πάντως σκέψη είναι να γίνει παραχώρηση της χρήσης του χώρου στο ΝΟΜ, αναδρομικά και πριν το 2008, ώστε το πρόστιμο να μην έχει ισχύ. Αυτό είναι το πιο θετικό σενάριο, ώστε να «νομιμοποιηθεί» η παράνομη ράμπα που χρησιμοποιούν οι αθλητές για να ρίχνουν τα σκάφη στη θάλασσα.
Ο πρόεδρος του ΝΟΜ Μαρίνος Ζαχαρίου, μιλώντας για το θέμα στα «Π» ανέφερε ότι από τη στιγμή που το πρόστιμο παραμένει και δεν τακτοποιείται ,διογκώνεται σε τέτοιο βαθμό που σε λίγο καιρό θα τεθεί εκτός ελέγχου η διευθέτηση του.
«Ζητάμε οι υποσχέσεις που δόθηκαν για βοήθεια να λάβουν τώρα σάρκα και οστά, λέει ο κ. Ζαφειρίου.
Υπήρξε δέσμευση από τους αρμόδιους, σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, ότι θα μας βοηθήσουν. Υπήρξε κάποια στήριξη αλλά το ζητούμενο είναι έμπρακτα αν θα γίνει κάτι.
Θα πω επίσης ότι το πρόβλημα χρονίζει , τα περιθώρια στενεύουν και δεν είμαι πλέον τόσο αισιόδοξος για την έκβαση της όποιας «στήριξης», επειδή αυτά τα έχουμε ακούσει τόσες φορές, που πια δυσπιστούμε.
Θεωρώ ότι αν είναι καιρός οι υποσχέσεις που δόθηκαν και δια στόματος Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη να εφαρμοστούν, αν θέλουμε να συνεχίσει ο ΝΟΜ τη λειτουργία του απρόσκοπτα και η νεολαία της Μυτιλήνης να συνεχίσει να αθλείται στο μοναδικό χώρο που έχει πια απομείνει μέσα στην πόλη».
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας θα γίνει και φέτος στη Λέσβο!
Αυτή τη χρονιά ο ΝΟΜ έχει στο δυναμικό του 148 αθλητές, περισσότερους από ποτέ, οι οποίοι αγωνίζονται σε τρεις κατηγορίες.
Τα τρία τελευταία χρόνια το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας-Ανάπτυξης διεξάγεται στον Κόλπο Γέρας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, η οποία καλύπτει μέρος της δαπάνης, κυριότερα για τη μετακίνηση των αθλητών, συνοδών και σκαφών που διαγωνίζονται σε αυτό.
«Ευχαριστούμε τόσο την κ. Καλογήρου όσο και το Δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό, ο οποίος μας συνέδραμε τόσο για την αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο χώρο μας, αλλά και για τη μεγάλη βοήθεια που παρείχε αναφορικά με τη σίτιση και τη διαμονή των αθλητών που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΝΟΜ.
Επίσης, το βουλευτή κ. Πάλλη, καθώς με δικές του ενέργειες εξασφαλίζεται το υπόλοιπο ποσό από τη Γ.Γ. Αθλητισμού για τη διεξαγωγή του πανελληνίου πρωταθλήματος», κατέληξε ο κ. Ζαχαρίου.
Να σημειωθεί ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία έχει αναθέσει στο ΝΟΜ τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας-Ανάπτυξης, το οποίο γίνεται πάντοτε το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιούνη, δηλαδή φέτος στις 29 και 30 Ιουνίου.
Ας ελπίσουμε ότι το ιστορικό σωματείο του ΝΟΜ θα συνεχίσει να μας προσφέρει μεγάλες αθλητικές στιγμές, δίνοντας σημαντικές ευκαιρίες στους αθλητές του νησιού ώστε να διακριθούν και να διαπρέψουν στο άθλημα της κωπηλασίας που τόσο αγαπούν, χαρίζοντάς μας και πάλι συγκίνηση και περηφάνια.