Αναζητάτε την αυθεντική συνταγή για Λαμπροκουλούρα; Το παραδοσιακό τσουρέκι της Πασχαλιάς, που μοσχοβολάει μαχλέπι, μαστίχα και οικογενειακές αναμνήσεις, ψήνεται κάθε Μεγάλη Εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού. Αναζητήστε τη συνταγή της λαμπροκουλούρας για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας.
Η Λαμπροκουλούρα είναι ένα είδος παραδοσιακού πασχαλινού τσουρεκιού, που πλάθεται συνήθως σε πλεξούδα και ψήνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το όνομά της προέρχεται από τη “Λαμπρή”, όπως λέγεται αλλιώς το Πάσχα στην Ελλάδα. Συμβολίζει τη χαρά της Ανάστασης και τη γλυκύτητα της ζωής. Αν θέλετε να κάνετε τη συνταγή αναζητήστε τη συνταγή της λαμπροκουλούρας.
Υλικά για 4 μεγάλες Λαμπροκουλούρες:
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 1 ½ φλ. τσαγιού νερό (χλιαρό)
- 1 ½ φλ. τσαγιού γάλα (ζεστό, όχι κοχλαστό)
- 100 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. μαστίχα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 5 αυγά
- 4 φακελάκια ξερή μαγιά (ή 60 γρ. νωπή)
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 κ.σ. σπορέλαιο
Εκτέλεση βήμα-βήμα:
1. Ετοιμάζουμε το προζύμι:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό, 1/3 του αλευριού και 1 κ.γ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός και αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά. Χρησιμοποιήστε αυτή τη συνταγή λαμπροκουλούρας για να είναι σίγουρα επιτυχής.
2. Ενοποιούμε τα υλικά:
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο, το ζεστό γάλα (που έχει κρυώσει λίγο) και το σπορέλαιο. Ρίχνουμε το φουσκωμένο προζύμι και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει μια μαλακή, κολλώδης ζύμη. Ακολουθήστε τη λαμπροκουλούρα συνταγή για τέλεια αποτελέσματα.
3. Φούσκωμα:
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξεσκεπάζουμε, τη ζυμώνουμε ελαφρώς και την αναποδογυρίζουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί άλλη 1 ώρα. Με τη σωστή συνταγή λαμπροκουλούρας, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
4. Πλάσιμο και ψήσιμο:
Πλάθουμε τη ζύμη σε 3 λωρίδες και τις πλέκουμε σε πλεξούδα. Τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψιά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Αλείφουμε με αυγό αραιωμένο σε νερό και ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά. Ακολουθώντας τη λαμπροκουλούρα συνταγή, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Πραγματικά, με αυτήν τη συνταγή για λαμπροκουλούρα θα εντυπωσιάσετε.
Συμβουλές επιτυχίας:
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε αμύγδαλο φιλέ ή ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο για πιο εντυπωσιακή παρουσίαση.
Μην παραλείψετε τη μαστίχα και το μαχλέπι, δίνουν το αυθεντικό άρωμα στη λαμπροκουλούρα συνταγή.
Το γάλα δεν πρέπει να κοχλάσει, γιατί θα κόψει το μείγμα.
Προτιμήστε ξύλινη κουτάλα ή χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ για να μην “κοπεί” η ζύμη.
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα! Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τη λαμπροκουλούρα συνταγή παραδοσιακά.