Παραδοσιακό Τσουρέκι Λέσβου

Στη Λέσβο, πολλές φορές αρωματίζουν το βούτυρο με λίγη αρμπαρόριζα ή προσθέτουν λικέρ μαστίχας για πιο πλούσιο άρωμα.

Η Λέσβος, νησί με βαθιές πολιτισμικές ρίζες και έντονη παρουσία προσφύγων από τη Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κληρονόμησε έναν θησαυρό γεύσεων και παραδόσεων που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στη γαστρονομική της ταυτότητα. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει το παραδοσιακό τσουρέκι, ένα γλυκό ψωμί με πλούσιο άρωμα και χαρακτηριστική υφή, το οποίο πέρασε από τις κουζίνες της Σμύρνης και της Περγάμου στα σπιτικά φουρνίσματα της Λέσβου.

Η χρήση αρωμάτων όπως το μαχλέπι και η μαστίχα Χίου, το βούτυρο με βαθύ άρωμα και η τέχνη του πλεξίματος της ζύμης, όλα θυμίζουν τις παραδόσεις των Μικρασιατών, που αγαπούσαν τις ευωδιαστές, πλούσιες ζύμες για τις γιορτινές μέρες. Το τσουρέκι της Λέσβου διατηρεί αυτή τη γευστική μνήμη, με κάθε του μπουκιά να αφηγείται ιστορίες προσφυγιάς, νοσταλγίας και δημιουργικής προσαρμογής.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (ή δυνατό αλεύρι)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml γάλα χλιαρό
  • 4 αυγά (και 1 για άλειμμα)
  • 120 γρ. βούτυρο (προτιμότερα αγελαδινό ή πρόβειο, όπως στη Λέσβο)
  • 1 κύβος μαγιάς νωπής (ή 2 φακελάκια ξηρή)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μαχλέπι, κοπανισμένο
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • Σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για διακόσμηση

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε με τη μαγιά:
    Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15-20 λεπτά να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει.
  2. Ανακατεύουμε τα αρώματα:
    Σε μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  3. Ζύμωμα:
    Προσθέτουμε στο αλεύρι τη φουσκωμένη μαγιά, τα αυγά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο λίγο λίγο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ζύμη λεία, ελαστική και να μην κολλάει (μπορεί να πάρει 15-20 λεπτά με το χέρι ή 10 με ζυμωτήριο).
  4. Φούσκωμα:
    Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (1-2 ώρες).
  5. Πλάσιμο:
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες και τις πλέκουμε σε κοτσίδες ή στρογγυλά τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
  6. Δεύτερο φούσκωμα:
    Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν ξανά για 30-45 λεπτά.
  7. Ψήσιμο:
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) ή 160°C (αέρα).
    Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
    Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.


φωτό : Μιχάλης Παππάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ