Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι υπέβαλε χθες την παραίτησή του, στη σκιά των αποκαλυπτικών στοιχείων για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο και για τη μεθοδευμένη απόπειρα παραπλάνησης και συγκάλυψης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.
Όπως έγινε γνωστό από πληροφορημένη πηγή, η παραίτηση του Λετζέρι θα εξετασθεί από το συμβούλιο διοίκησης της υπηρεσίας.
Η υποβολή της παραίτησης ακολουθεί έρευνα της Olaf, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, δήλωσε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο.
Ο Λετζέρι έχει βρεθεί από καιρό στο στόχαστρο διεθνών δημοσιογραφικών ερευνών την ίδια στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναστείλει την έγκριση του απολογισμού της (Frontex) για το 2020, μπλοκάροντας τη χρηματοδότησή της, εξαιτίας των χειρισμών της στην υπόθεση των ελληνικών επαναπροωθήσεων.
Βαρύτατα εκτεθειμένη είναι η ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε πρόσφατα δια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να βραβεύσει τον Λετζέρι για τις «υπηρεσίες» που πρόσφερε στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Αν και υπόλογος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο Λετζέρι, είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Νέες αποκαλύψεις
Πέντε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (Lighthouse Reports, Spiegel, Le Monde, η ελβετική τηλεοπτική εκπομπή έρευνας SRF Rundschau και το ελβετικό περιοδικό Republik), επικαλούμενα την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της πληροφόρησης, ζήτησαν και πήραν αντίγραφο της βάσης δεδομένων Jora της Frontex, όπου καταγράφονται οι αναφορές σοβαρών περιστατικών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 ώς τον Σεπτέμβριο του 2021, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει τους 8.355 πρόσφυγες.Τα περιστατικά χαρακτηρίζονται με τον παραπλανητικό όρο «παρεμπόδιση αναχώρησης», που σημαίνει ότι το ελληνικό Λιμενικό σταματά τους πρόσφυγες πριν εισέλθουν σε ελληνικά ύδατα, είτε αναγκάζοντάς τους σε αλλαγή πορείας είτε ειδοποιώντας το τουρκικό Λιμενικό να τους συνοδεύσει στα τουρκικά παράλια. Τον παραπλανητικό όρο τον χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαβόητη απάντησή του στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ιγκεμποργκ Μπέιγκελ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πείσει για τη νομιμότητα της πολιτικής του στα σύνορα.
Αλλά τα στοιχεία της Frontex αποδεικνύουν ότι η χρήση του όρου είναι τελείως παραπλανητική. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό εξαφάνισης περίπου 50 προσφύγων που έφτασαν στη Λέσβο στις 28 Μαΐου 2021. Οι πρόσφυγες είχαν στείλει στην οργάνωση Aegean Boat Report το γεωγραφικό τους στίγμα και φωτογραφίες από την άφιξή τους στο νησί, αλλά οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονταν ότι δεν γνώριζαν τίποτα σχετικό. Υστερα από λίγες ώρες, οι πρόσφυγες βρέθηκαν εγκαταλειμμένοι πάνω σε liferaft στο Αιγαίο και διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Αυτό το περιστατικό καταγράφεται στη βάση δεδομένων της Frontex ως «παρεμπόδιση αναχώρησης».