Συνέντευξη στη Βίκυ Βαμβαλέλλη
Όταν συναντάς για πρώτη φορά τον Γιώργο Πασχαλίδη, τίποτα στη μορφή του δεν σε προϊδεάζει ότι αυτός ο απλός άνθρωπος με το αφοπλιστικό του χαμόγελο, είναι ένας πολυβραβευμένος ερευνητής και συγγραφέας που έχει κάνει σκοπό της ζωής του, να μας κάνει να μάθουμε τον εαυτό μας και πώς να αυτοθεραπευόμαστε. Ο Γιώργος Πασχαλίδης είναι ίσως ο μόνος διορατικός άνθρωπος που έχει αναγνωριστεί από την επιστήμη. Συνεργάζεται με μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, όπου η ικανότητα του εξετάστηκε, μετρήθηκε και επιβεβαιώθηκε με αναγνωρισμένες επιστημονικά μεθόδους. Έχει βραβευτεί από το Βατικανό με το Διεθνές Βραβείο GIUSEPPESCIACCA για τα βιβλία του και την πρόσφορα του στην ανθρωπότητα καθώς και από τον Όμιλο UNESCO, ΤΕΧΝΩΝ, ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις από Δήμους της Ελλάδας, πράγμα λογικό, αφού η ανιδιοτελή προσφορά του και η Αγάπη που δίνει όπου τον καλούν, είναι συγκλονιστική. Έχει κάνει σπουδαίες ανακαλύψεις πάνω στην λειτουργία του Εγκεφάλου και του σώματος! Μοναδική στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ανακάλυψη “ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΤΥΠΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ” που έχει αφήσει άφωνους γιατρούς και επιστήμονες στα αμέτρητα παγκόσμια συνέδρια που τον καλούν. Μερικά από τα συνέδρια που τον έχουν προσκαλέσει και που έχει πάρει μέρος είναι τα παρακάτω:
22ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή. Διεθνές Συνέδριο για την Ανώτερη Εκπαίδευση και την Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πεκίνο. 80 Συνέδριο Αεροδιαστημικής στην Μόσχα το 2013. 5οΠαγκόσμιο Συνέδριο Εκπαίδευσης, Έρευνας και καινοτομίας 2012 στην Μαδρίτη. 2οΠαγκόσμιο Συνέδριο ψυχιατρικής Γενετικής στην Γερμανία.18° παγκόσμιο Συνέδριο Νευροεπιστημών και Βιολογικής Ψυχιατρικής” Στρες και Συμπεριφοράς” στις ΗΠΑ. Σ’ αυτές τις γραμμές δεν χωράει το τεράστιο έργο του, ούτε η αγάπη του απλού κόσμου που θεραπεύει, όμως ας προσπαθήσουμε να έχουμε μια πρώτη γνωριμία με αυτόν τον άνθρωπο φαινόμενο. Μια γνωριμία που αν θελήσουμε, μπορεί να αλλάξει την ζωή μας, την υγεία μας και τις ά-σχημες σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας.
Τι είναι η τυπολογία των τριών ανθρώπινων τύπων;
Γ. Π: Το 2002 ξεκίνησα την έρευνά μου παίρνοντας συνεντεύξεις και παρατηρώντας ασθενή και υγιή άτομα, προερχόμενα από διαφορετικές περιοχές και εθνικότητες. Μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ετών, μελέτησα πάνω από 7.000.000 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού.
Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, ως ερευνητικά εργαλεία τη συνέντευξη, την παρατήρηση και το ερωτηματολόγιο και εφαρμόζοντας τη μέθοδο «από τη βάση προς τα πάνω», οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που νοσούσαν από τις ίδιες ασθένειες είχαν κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, κοινές αντιδράσεις και προσαρμοστικότητα στο στρες, κοινή επεξεργασία πληροφοριών και ρύθμιση συναισθημάτων, τα οποία καθρεφτίζονταν στη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, που ευθύνονται για τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα.
Έτσι, ομαδοποίησα τις ασθένειες που εκδηλώνονται στα άτομα που εμφανίζουν τα παραπάνω κοινά χαρακτηριστικά. Η ομαδοποίησή μου έδειξε πως υπάρχουν τρεις τρόποι αντίδρασης σε ερεθίσματα και τρεις τρόποι συναισθηματικής και γνωστικής επεξεργασίας, που αντιστοιχούσαν σε διαφοροποίηση στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Μέσα από τη μελέτη αυτή, ανακάλυψα ότι υπάρχουν τρεις μοναδικοί και σαφώς διακριτοί τύποι ανθρώπου, τους ονόμασα Α, Β και Γ, χαρτογράφησα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε τύπου και ανέπτυξα προοδευτικά το Μοντέλο Tri-Anthropo-Type Paschalidis. Από την ασθένεια –μέσα από κλινικές ομάδες– οδηγήθηκα στον τύπο του κάθε ατόμου και από τον τύπο του κάθε ατόμου –μέσα από τις υγιείς ομάδες– προσδιόρισα τον κίνδυνο ή την ευαισθησία για κάποιες νόσους ή υπότυπους ή και φαινότυπους των ασθενειών. Ο τρόπος εκδήλωσης και εξέλιξης των ασθενειών είναι συγκεκριμένος για τον τύπο του κάθε ανθρώπου. Μέσα από την ανάλυση των χαρακτηριστικών των τριών ανθρώπινων τύπων ανέπτυξα το Μοντέλο Τri-Αnthropo-Type Paschalidis, το οποίο καθοδηγεί έρευνες στην αναγνώριση της παθογένειας των νόσων και την παθοφυσιολογία και ανοίγει νέους δρόμους στις βιοϊατρικές επιστήμες.
Σε ποιους τομείς μας βοηθάει η γνώση του τύπου μας;
Γ. Π.: Το Μοντέλο Tri-Anthropo-Type Paschalidis βρίσκει εφαρμογή σε όλους του τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, στο χώρο της επιστημονικής έρευνας, στους τομείς της Ιατρικής, της Εκπαίδευσης, του Αθλητισμού, της Ψυχολογίας, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Το Μοντέλο Tri-Anthropo-Type Paschalidis αποτελεί τη σημαντικότερη ανακάλυψη της εποχής μας στο χώρο της επιστήμης και ανοίγει νέους ορίζοντες στην έρευνα. Παράλληλα αποτελεί ένα μοναδικό, πολυδιάστατο πρόγραμμα προσωπικής και κοινωνικής υγείας και ευτυχίας. Η μελέτη και η εφαρμογή του στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας ανοίγουν το δρόμο για την αυτογνωσία, την ετερογνωσία και διασφαλίζουν πολύπλευρα την υγεία.
Από ποιον γονιό κληρονομούμε τον τύπο μας; Έχει σημασία;
Γ. Π: Ναι και βέβαια έχει. Παρόλο που είναι τρεις οι τύποι, οι οποίοι δίνουν και τρεις διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες (Α της δράσης, Β του άγχους, Γ της τάξης, του απόλυτου), οι χαρακτήρες είναι έξι, ανάλογα με το αν έχει κληρονομήσει κανείς τον τύπο του από τον πατέρα (π.χ. είναι Α♂ – Α Τύπος από πατέρα) ή τη μητέρα του (π.χ. είναι Α♀ – Α Τύπος από μητέρα). Στο Μοντέλο, αυτό ορίζεται ως «κυρίαρχο γονίδιο». Το επικρατέστερο, κυρίαρχο γονίδιο που αφορά στον καθορισμό του τύπου του νέου ανθρώπου που δημιουργείται είναι ένα και προέρχεται από το γονιό που κατά την ώρα της σύλληψης παρουσιάζει την υψηλότερη άμυνα, επομένως τη χαμηλότερη διαταραχή. Από το γονιό δηλαδή που κατά τη στιγμή της σύλληψης βρισκόταν οργανικά στην καλύτερη κατάσταση. Το κυρίαρχο γονίδιο επίσης καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη ζωή και τις σχέσεις μας. Όταν έχουμε κληρονομήσει το κυρίαρχο γονίδιο από τον πατέρα, κυριαρχεί δηλαδή το αρσενικό στοιχείο στη συμπεριφορά, στις δράσεις και στις αντιδράσεις μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, ανεξαρτήτως του τύπου μας, συνηθίζουμε να εκφραζόμαστε με πιο απότομο και νευρικό τρόπο. Χαρακτηριστικό μας είναι η εξωστρέφεια αλλά και η έλλειψη διπλωματίας. Όταν έχουμε κληρονομήσει το κυρίαρχο γονίδιο από τη μητέρα (δηλαδή, αν η μητέρα μας είχε τη χαμηλότερη διαταραχή τη στιγμή της σύλληψής μας), κυριαρχεί το θηλυκό στοιχείο στη συμπεριφορά, στις δράσεις και στις αντιδράσεις μας. Τότε γενικά εκφραζόμαστε με ηπιότερο και γλυκό τρόπο. Προσπαθούμε διαρκώς να εξηγήσουμε με το λόγο· είμαστε πιο εσωστρεφείς και δεκτικοί.
Αν το κυρίαρχο γονίδιό μας το έχουμε κληρονομήσει από τον πατέρα, η αντίδρασή μας είναι στο «παρά πέντε», και αν το έχουμε κληρονομήσει από τη μητέρα, η αντίδρασή μας είναι στο «και πέντε»
Είναι γνωστό ότι πάντα είστε πρόθυμος να βρίσκετε τον τύπο του καθένα από εμάς. Υπάρχει άλλος τρόπος; Κάποιο τεστ;
Γ. Π: Ένας τρόπος να έρθει κανείς σε επαφή με την ανακάλυψη μου είναι ο διαδικτυακός τόπος http: //georgepashalidis.com, η προσωπική μου ιστοσελίδα. Εκεί μπορεί κανείς να διαβάσει το βιογραφικό μου σημείωμα, να βρει πληροφορίες για εφαρμογές του Μοντέλου Tri-Anthropo-Type Paschalidis σε όλα σχεδόν τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας, περιλήψεις των εισηγήσεών μου σε παγκόσμια συνέδρια και ημερίδες, ποικίλα δημοσιεύματα τόσο για μένα όσο και για το έργο μου. Παράλληλα μπορεί να ακούσει και να παρακολουθήσει συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και αποσπάσματα από ομιλίες και συζητήσεις μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μπορεί επίσης να ενημερωθεί για τις διακρίσεις και τις βραβεύσεις που μου έχουν απονεμηθεί, να συμπληρώσει το αναρτημένο ερωτηματολόγιο Tri-Anthropo-Type Paschalidis, για να ανακαλύψει σε ποιον τύπο προσωπικότητας ανήκει. Στο ερωτηματολόγιο Tri-Anthropo-Type Paschalidis έχει κανείς πρόσβαση και μέσω της σχετικής εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο και tablet (android και iphone).
Λέτε συχνά ότι οι ακρότητες του κάθε τύπου μας δημιουργούν τα προβλήματα στην υγεία στις σχέσεις μας. Ποιες είναι οι ακρότητες του κάθε τύπου;
Γ. Π: Οι ακρότητες του κάθε Τύπου είναι το στρες που παρουσιάζει ο κάθε ένας από τους τρεις Τύπους ανθρώπου. Ο Α Τύπος το στρες πανικού, ο Β Τύπος στρες φόβου και ο Γ Τύπος στρες επιμονής για εκτέλεση ενός στόχου.
Ο Α τύπος εκδηλώνειάγχος πανικού:είναι το στρες της στιγμής, το οποίο προκύπτει από την δυσκολία του ατόμου να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία μια στρεσογόνο παροντική κατάσταση. Ο Α τύπος είναι άτομο πρακτικό και εκνευρίζεται στην πράξη. Καταλαμβάνεται στιγμιαία από πανικό, πνίγεται, τρελαίνεται, γίνεται νευρικό, εκδηλώνει παροδική ακρότητα, τόσο λεκτική όσο και κινητική, και αδυνατεί να ελέγξει την συμπεριφορά του. Η ακραία ορμητικότητά του κατευνάζεται, μόνο εφόσον λυθεί η κατάσταση που αντιμετωπίζει, και τότε επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση. Ο Β τύπος εκδηλώνει: άγχος φόβου: είναι το στρες που δημιουργεί ο φόβος της αβεβαιότητας, το οποίο προκύπτει από την δυσκολία του ατόμου να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, την οποία από φόβο την ελέγχει και την ξαναελέγχει. Ο Β τύπος είναι άτομο θεωρητικό και χάνεται στις σκέψεις, καταβάλλεται από φόβο, γίνεται νευρικός και εκδηλώνει έντονη λεκτική αντίδραση – δικαιολογία ή θυμό, που τον οδηγεί στην εσωστρέφεια. Καθηλώνεται από την ανακύκλωση των σκέψεων, δεν μπορεί να οδηγηθεί σε λύση και γι’ αυτό δεν ξεπερνά το άγχος. Ο Γ τύπος εκδηλώνει: άγχος -επιμονή της εκτέλεσης: είναι το στρες, το οποίο δημιουργείται από την έντονη ανάγκη πραγματοποίησης ενός στόχου. Ο Γ τύπος καταλαμβάνεται από το πείσμα της εκτέλεσης, αρχικά εκδηλώνει επιμονή, προκειμένου να οδηγηθεί άμεσα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά, όταν βρεθεί μπροστά σε προβληματική κατάσταση, πάντα κολλάει σε μια λεπτομέρεια και δεν μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο. Τότε καταβάλλεται από εμμονική σκέψη, γίνεται νευρικό, διαμορφώνει έναν προσωπικό κώδικα δικαίου και εκδηλώνει έντονο μένος-εκδικητικότητα απέναντι σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τον κώδικα αυτόν. Κολλάει, επιμένει και δεν εγκαταλείπει τον στόχο του μέχρι να τον πραγματώσει.
Ποια η σημασία της διατροφής μας; Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες του κάθε τύπου;
Γ. Π: Δεν αρκεί να τρέφουμε το πνεύμα μας αλλά και το σώμα μας χρειάζεται να τρέφεται σωστά ώστε να βοηθάει τη σκέψη μας. Στην έρευνα μου έχω ανακαλύψει πώς όλες οι ασθένειες είναι ψυχοσωματικές. Έχω δείξει τον τρόπο με τον οποίο η σκέψη μπορεί να νοσήσει το σώμα και τη ψυχή αλλά και το πώς το σώμα μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει τη σκέψη να ηρεμήσει και να οδηγήσει τον κάθε Τύπο στην ήρεμη και αρμονική δράση. Όσον αφορά τις ελλείψεις ιχνοστοιχείων στο οργανισμό, με βάση το Μόντελο, ο κάθε Τύπος (Α, Β, Γ) έχει τις παρακάτω διατροφικές ελλείψεις. Ο Α Τύπος παρουσιάζει έλλειψη μαγγανίου που οδηγεί σε λανθασμένη διαχείριση του σιδήρου στον οργανισμό του, ο Β Τύπος παρουσιάζει έλλειψη μαγνησίου που οδηγεί σε λανθασμένη διαχείριση βιταμίνης D και Β12 από τον οργανισμό του και ο Γ Τύπος εμφανίζει έλλειψη χαλκού που οδηγεί σε μη σωστή διαχείριση της βιταμίνης C από τον οργανισμό του.
Έχετε γράψει αρκετά βιβλία. Ένας «αρχάριος» με ποια θα πρέπει να αρχίζει ώστε να καταλάβει καλύτερα και να βοηθηθεί;
Γ.Π: Τα βιβλία τα οποία έχω γράψει από το 2009 είναι 12 και δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά ανάγνωσης αλλά στο ποια είναι η ανάγκη που έχει ο καθένας. Τα βιβλία είναι οδηγοί για να γνωρίσουμε τον εαυτό και τους άλλους, το ένα συμπληρώνει το άλλο σε μια πορεία προς την ευτυχία.