Μια συγκινητική επιστολή ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Πατήρ Χριστόφορος, που από μια παρεξήγηση βρέθηκε να κατηγορείται για πράγματα για τα οποία δεν φέρει καμία ευθύνη. Ο Παπα- Χριστόφορος, “ένα υπόδειγμα ανθρώπου και ιερέα”, όπως σωστά σχολιάζει και ο κ Απόστολος Σπανός είναι από τους ανθρώπους που από την αρχή στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων αλλά και των ντόπιων στη Σκάλα της Συκαμιάς. Όσοι τον γνώρισαν από κοντά και είδαν τη δράση του σίγουρα θα κατάλαβαν ότι “Αν η Ορθόδοξη Εκκλησία, η χριστιανική Εκκλησία και οι θρησκείες γενικότερα είχαν περισσότερους ανθρώπους σαν τον Χριστοφόρο, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ πιο όμορφος, ειρηνικός και ανθρώπινος”….
“Εγώ είμαι ο πατήρ Χριστόφορος Σουφ, 37 ετών, με καταγωγή από Καλιφόρνια. Έχω ζήσει μεγάλα διαστήματα στη Λέσβο τα τελευταία 15 χρόνια. Είμαι Ορθόδοξος ιερέας από την Εξαρχία στο Παρίσι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είμαι παντρεμένος με μία Ορθόδοξη Νορβηγίδα και έχουμε 3 παιδιά”, λέει ο Πατήρ Χριστόφορος και εξηγεί:
“Επειδή κάποιοι έχουν ερωτηματικά για μένα θα ήθελα να δώσω μερικές πληροφορίες εδώ για αυτούς που ενδιαφέρονται να με γνωρίσουν.
Από το Σεπτέμβριο του 2015 έως τώρα έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου βοηθώντας τους πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην περιοχή Σκάλα Συκαμινέας εθελοντικά, σε συνεργασία με την κοινότητα της Συκαμινέας, με άλλους ντόπιους από άλλες περιοχές της Λέσβου, με την Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) και με άλλες εθελοντικές ομάδες που έχουν έρθει στη περιοχή να βοηθούν τους συνανθρώπους μας, τους πρόσφυγες από τότε που άρχισε η μεγάλη εισροή προσφύγων το περασμένο καλοκαίρι.
Δυστυχώς, υπάρχουν οργανώσεις και άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει την κρίση αυτή με κερδοσκοπική τρόπο. Αυτό είναι μεγάλη ντροπή.
Ουδέποτε έχω χρησιμοποιήσει το Facebook είτε το CrowdFund είτε οποιασδήποτε κοινωνική πλατφόρμα (social media) για να αντλήσω γενικά χρήματα για το έργο αυτό. Ως ιερέας λαμβάνω περίπου 100 € το μήνα και ως επί το πλείστον πληρώνω εγώ για τα δικά μου έξοδα οικειοθελώς από άλλη εργασία που κάνω ως λέκτορας, μουσικός και καλλιτέχνης. Μερικοί έχουν δωρίσει ποσά για τα έξοδα ταξιδιών μου, αλλά κατά τα άλλα τυχόν δωρεές που ο σύλλογος μας έχει λάβει έχουν πάει προς την ενοικίαση χώρων για την υποδοχή των προσφύγων, για να καθαρίζονται οι χημικές τουαλέτες, για τη μεταφορά ρούχων και για να αγοραστούν τρόφιμα. Ουδέποτε ήμουν πλούσιος ούτε θέλω να είμαι. Εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τι έχω κάνει είναι οι ντόπιοι, οι εθελοντές και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Παρακαλώ, μη διστάσετε να μιλήσετε με αυτoύς, ή και μαζί μου ώστε να μάθετε περισσότερα για μένα.
Ο φιλανθρωπικός σύλλογος “Φιλόξενος” είναι μέρος της Διακονίας της Εκκλησίας μας. Ο σύλλογος έχει νόμιμα εγγραφεί ως οργανισμός στη Νορβηγία, σύμφωνα με το νορβηγικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Για χρόνια ο “Φιλόξενος” έχει προσπαθήσει να βοηθήσει τους φτωχούς, τους απόρους και τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την εθνικότητα τους, πρώτα στη Νορβηγία και σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα μέρος της Χριστιανικής αξίας της αγάπης, που δίνει ο καθένας όσο καλύτερα μπορεί, για να δείξει την αγάπη του αγάπη και να προσφέρει τη βοήθεια του για όλους:Έλληνες, Τούρκους, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, και για μετανάστες και πρόσφυγες. Το να είμαστε «φιλόξενοι» είναι μια θεμελιώδης αξία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Καλούμαστε από τον Θεό να αγαπάμε ακόμη και τους εχθρούς μας, ακόμα και εάν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές.
Χίλια ευχαριστήρια σε όλους τους ντόπιους της Λέσβου και ιδιαίτερα στους κατοίκους των βορείων περιοχών του νησιού, που έχουν δώσει από την καρδιά τους για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες που έχουν φθάσει στις παραλίες εδώ και χρόνια. Η αγάπη Σας είναι το καλό παράδειγμα για όλο το κόσμο! Σας ευχαριστώ!
Και εάν έχω κάνει ή εάν έχω πει κάτι λάθος για κάποιον, παρακαλώ, με συγχωρείτε!
π. Χριστόφορος”