Πηγή: News.Hub.gr – ΚΡΗΤΗ
Προς το τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή θα ξέρουμε αν θα καταφέρει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου να σταματήσει έστω προσωρινά τις εργασίες κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας πάνω από τον Παλίγκρεμνο με ζητούμενο στη συνέχεια, δια της δικαστικής οδού αλλά και της θεσμικής, την οριστική παύση του έργου.
Την Παρασκευή θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ενώ ο μεγάλος αγώνας θα δοθεί αμέσως μετά με την εκκίνηση των διαδικασιών που θα θωρακίσουν θεσμικά και μόνιμα την περιοχή.
Η κοινωνία μπαίνει μπροστά σε αυτό τον αγώνα και το απέδειξε περίτρανα την Κυριακή με τη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα της Κίνησης για την Προστασία του Παλίγκρεμνου.
Πάνω από 1500 άτομα, πολλοί εκ των οποίων φίλοι του τόπου από χώρες του εξωτερικού, βρέθηκαν στον Πλακιά και βροντοφώναξαν ενάντια σε κάθε κίνηση περιβαλλοντικής αλλοίωσης του Παλίγκρεμνου καθώς και της φυσιογνωμίας της περιοχής.
Μαζί τους ορειβάτες, αναρριχητές, δύτες , άνθρωποι που χαίρονται χωρίς να πληγώνουν το μεγάλο δώρο της φύσης.
Μια τεράστια αγκαλιά προστασίας στήθηκε γύρω από το βράχο με την υπόσχεση όλοι να γίνουν βράχος για το βράχο τους ενώ το γιγαντιαίο πανό, που τοποθετήθηκε ψηλά στην επιφάνεια του, έστειλε το μήνυμα κινδύνου που διατρέχει ο Παλίγκρεμνος.
Οι οργανωτές νωρίτερα, σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, είπαν ένα μεγάλο όχι στην ξενοδοχοποίηση του γεωλογικού σημείου αναφοράς του Πλακιά τονίζοντας με έμφαση πως δεν διαπραγματεύονται αλλά απαιτούν ο Παλίγκρεμνος να παραμείνει ανέγγιχτος.
Για ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα έκανε λόγο ο κ. Ταταράκης αναφερόμενος στο ιστορικών των δικών του ενεργειών για να σταματήσει ο σχεδιασμός κατασκευής ξενοδοχείου αλλά και οι εργασίες στην συνέχεια .
Επανέλαβε πως στις 12 Μαΐου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κι έχει πολλές θετικές ενδείξεις πως θα ανοίξουν το δρόμο για ανάκληση της άδειας δόμησης ξενοδοχείου.
Κάλεσε μάλιστα την κεντρική εξουσία να αφήσει την τοπική, που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τα του τόπου της, να κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να παρεμβαίνει.
«Να ξέρετε», είπε στους συγκεντρωμένους πολίτες, «πως ποτέ δε θα αφήσουμε να περάσουν τέτοια πράγματα ερήμην σας. Δώσαμε αγώνα και σταμάτησαν οι ανεμογεννήτριες , θα σταματήσουμε και αυτό. Όταν είμαστε όλοι μαζί δεν φοβόμαστε».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, Βαλάντης Μανωλεσάκης, ανέφερε πως είναι στα όρια της ανηθικότητας αυτό που κάνει ο επενδυτής στον Παλίγκρεμνο καθώς από τη δεκαετία του 70 κι έπειτα ξέρει πως μόνο με αυτό το βράχο και την αμμουδιά του ο Πλακιάς πρωτοστατούσε στα διαφημιστικά τουριστικά έντυπα και ποτέ δεν τον επέλεγαν οι τουρίστες για τα ξενοδοχεία του.
Κάλεσε δε φορείς και πολίτες έστω και τώρα να ξεκινήσουν και να κάνουν όλα αυτά που θα προστατεύσουν τον τόπο εξασφαλίζοντας το χαρακτηρισμό του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου φυσικού μνημείου.
Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς παίρνοντας το λόγο στάθηκε στους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει, με βάση τα τελευταία δεδομένα που μελετήθηκαν, όχι μόνο για τον Παλίγκρεμνο αλλά και για το ίδιο το ξενοδοχείο που επιχειρεί να κτίσει ο επενδυτής η θέση που επέλεξε.
Με λίγα λόγια, είπε, είναι δεδομένη η γεωλογική ακαταλληλότητα για δόμηση στο συγκεκριμένο σημείο.
Κοντά στους πολίτες που όρθωσαν ανάστημα στον Πλακιά βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης που σήμερα κιόλας θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να έλθει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας στην Ολομέλεια και να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Με ψήφισμα όμως θα φθάσει το ζήτημα του Παλίγκρεμνου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όπως δεσμεύθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Μαρινάκης.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως η Κίνηση για την Προστασία του Παλίγκρεμνου δεν είναι ένας οργανωμένος φορέας που απλά αντιτίθεται στο έργο αλλά μια ομάδα ανθρώπων που αυτοοργανώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και γνωστοποίησε σε κάθε γωνιά του κόσμου αυτό που επιχειρείται στον Πλακιά.
Είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας που αγαπούν αυτή την περιοχή, έτσι όπως είναι, χωρίς ακραία τουριστική ανάπτυξη αλλά με τουρισμό επαναλαμβανόμενο που σχεδόν γίνεται ένα με το ντόπιο στοιχείο.