«Καμία μέριμνα μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τους μαθητές των πρώτων τάξεων των δημοτικών σχολείων όσον αφορά στο μάθημα με τηλεδιάσκεψη .Τι προτίθεται να κάνει και με ποιο τρόπο αυτοί οι μαθητές θα συμμετάσχουν διαδικτυακά στο μάθημα , όταν οι γονείς θα βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους … ;»
Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της πιθανότητας να ξεκινήσει η νέα σχολεία χρονιά στα σχολεία της Λέσβου με τηλεκπαίδευση .
Σύμφωνα με έγκυρες με έγκυρες πληροφορίες ,η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου αφορά στη λήψη μέτρων κατά της διασποράς του COVID 19 στα σχολεία με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες .Ωστόσο αφήνεται η πιθανότητα η ηγεσία του Υπουργείου να επανεξετάσει τις θέσεις και αν και εφόσον μέσα στο επόμενο τριήμερο μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κρουσμάτων .Πράγμα απίθανο με τα σημερινά δεδομένα αφού ο αριθμός των κρουσμάτων στη νέα δομή του Καρά Τεπέ ολοένα και αυξάνεται .
Έντονες αντιδράσεις από Συλλόγους γονέων
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης μεταφέρει τους προβληματισμούς σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης .
Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων «Η αναβολή έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τόσο από τον Δήμο Μυτιλήνης όσο και από το υπουργείο Παιδείας ήταν απόλυτα σωστή (σχετική πρόταση είχαμε υποβάλλει αρκετές ημέρες πριν ). Η έκρυθμη κατάσταση λόγων τω γεγονότων στην Μόρια τείνει να ομαλοποιηθεί όμως ανησυχητικά είναι τα νέα σχετικά με τα κρούσματα covid-19 στους μετανάστες-πρόσφυγες που μπήκαν στο προσωρινό camp του Μαυροβουνίου (ΚαράΤεπέ ) .
Το ζήτημα που ανησυχεί όλους μας είναι το εύρος της διασποράς των συγκεκριμένων κρουσμάτων . Επειδή υπήρξε μεγάλη διασπορά μεταναστών-προσφύγων οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από ομοεθνείς τους σε σπίτια μέσα στην Μυτιλήνη τι μέτρα ελέγχου θα ληφθούν για τους μαθητές που προέρχονται από τις οικογένειες αυτές λαμβανομένου
α. ότι δεν μπορεί να υπάρξει ιχνηλάτηση
β. τα ποσοστά σε covid-19 που υπάρχουν ανάμεσα στους μετανάστες πρόσφυγες .
Όσο αφορά τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων υπάρχει εξής παράδοξο .Ενώ ρητά αναφέρονται «καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες» οι καθαρίστριες προσλήφθηκαν με τρίωρες συμβάσεις εργασίας κάτι που σημαίνει ότι η εργασία που θα παρέχουν θα είναι μόνο για την καθαριότητα των αιθουσών για την επόμενη μέρα .Ποιός θα καθαρίζει κατά την διάρκεια των μαθημάτων και θα εφαρμόζει τα απολυμαντικά ;
Άρα υπάρχει αδυναμία εφαρμογής βασικής οδηγίας ασφάλειας .
Θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο παιδείας όπως επέκταση των ωρών της σύμβασης ή πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών που θα βρίσκονται στα σχολεία κατά την λειτουργία τους .
Τι μέριμνα έχει δοθεί για τις οικογένειες που έχουν ευπαθή μέλος (πατέρας,μητέρα ) ;
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα άτομα που έχουν ζητήματα υγείας με καρκίνο είναι 4.800 τα άτομα που έχουν καρδιολογικά προβλήματα είναι περίπου 8.000 και με σκλήρυνση 250 στο νησί μας . Δηλαδή έχουμε πάνω από 12.000 κατοίκους του νησιού μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες . Και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν παιδιά που θα πάνε στο σχολείο . Επειδή το πρόβλημα είναι σοβαρό και σίγουρα δεν λύνεται με το “ να μην αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όταν επιστρέφουν από το σχολείο και να φοράμε μάσκα όταν τα πλησιάζουμε “ απαιτούμε να δοθεί λύση για αυτή την κατηγορία του πληθυσμού του νησιού μας.Προτείνουμε επίσης την θερμομέτρηση των μαθητών και διδακτικού προσωπικού κατά την προσέλευση στο σχολείο (εφαρμόζεται ήδη σε κάποιους Δήμους ) .Επιπλέον από την στιγμή που υπάρχουν τα rapid test θα έπρεπε να γίνει έλεγχος στο διδακτικό προσωπικό . Ήδη σε άλλους νομούς που άνοιξαν τα σχολεία υπάρχουν κρούσματα και σχολεία που ανέστειλαν την λειτουργία τους .
Φωτογραφία: Κώστας Κωστάκος /facebook