Search

Πλημμυροπαθείς και πρόσφυγες εκτοπισμένοι στην ίδια μοίρα

Στις 12 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η μεταφορά πλημμυροπαθών από τις πληγείσες περιοχές στη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας και η παράλληλη αιφνίδια εκκένωση των διαμενόντων σε αυτή, συμπεριλαμβανόμενων οικογενειών και ευάλωτων ατόμων.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) εκφράζει την ανησυχία του αναφορικά με την διαχείριση αμφότερων των ευάλωτων πληθυσμών από τις αρχές και ζητά ασφαλή στέγαση και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης  για όλους.

“Σε παγκόσμια κλίμακα, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν πρώτα από όλα τις πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες περιοχές, και να οδηγούν στον εκτοπισμό πληθυσμούς, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της ανατολικής Λιβύης, όπου ο τραγικός απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 11.300 νεκρούς και 10.000 αγνοούμενους. Στην Ελλάδα, η κακοκαιρία Daniel άφησε πίσω της νεκρούς, κατεστραμμένες περιουσίες και εκατοντάδες εκτοπισμένους συμπολίτες μας. Αυτονόητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά κυρίως τους πιο ευάλωτους από αυτούς.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες παρακολουθεί με ανησυχία την υλοποίηση της έκτακτης απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μεταφέρει πλημμυροπαθείς στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Κουτσόχερο Λάρισας. Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη δομή, η οποία βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή 20χλμ μακρυά από την πόλη της Λάρισας, έχουν υπάρξει αναφορές για ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, προβλήματα σε σχέση με την παροχή ρεύματος και την υδροδότηση, και καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των διαμενόντων, συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για τις σημερινές συνθήκες στη δομή και την κατάσταση των υποδομών, καθώς το Κουτσόχερο είναι μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, αλλά και έτερες δημοσιεύσεις και μαρτυρίες από το πεδίο, οι αρχές προέβησαν σε άμεση εκκένωση του πληθυσμού των αιτούντων άσυλο που διέμενε στη δομή στο Κουτσόχερο που αριθμούσε πάνω από 900 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν αιφνιδίως –  χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες και υποχρεώσεις τους – σε άλλες δομές νοτιότερα (όπως στις δομές του Βόλου, Κατσικά, Θερμοπυλών, Μαλακάσας). Μεταξύ αυτών βρίσκονται οικογένειες και ευάλωτα άτομα, αλλά και περί τα 190 παιδιά, τα οποία ανέμεναν να ξεκινήσουν σχολείο και από τη μία μέρα στην άλλη θα στερηθούν ένα βασικό τους δικαίωμα, χωρίς να εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η ένταξη και η επανένταξη τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στις δομές, που μεταφέρονται “εν μια νυκτί” οι αιτούντες άσυλο, σε επίπεδο κατάστασης υποδομών, προσωπικού- παροχής υπηρεσιών, πρόσβασης σε βασικά αγαθά, ψυχοκοινωνική στήριξη και ιατρική φροντίδα, πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι ανάμεσα στις δομές αυτές είναι και η δομή στις Θερμοπύλες, η οποία ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το αίτημα για ασφαλή και κατάλληλη στέγαση είναι ένα αίτημα που μας αφορά όλους, γηγενείς και πρόσφυγες. Η υποδοχή και η διαχείριση των ευάλωτων πληθυσμών από τις αρχές, είτε προσφύγων είτε πλημμυροπαθών, θα πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς και τη σωματική και ψυχική τους υγεία.  Το ΕΣΠ σταθερά διατυπώνει την ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση και καλεί τους αρμόδιους φορείς να μη δρουν αποσπασματικά, αλλά βάσει ενός σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των ευάλωτων συνανθρώπων μας”.