Ποιο είναι το πηγάδι του Αχιλλέα στη Λέσβο – Μύθος και ιστορία

Ένας αρχαίος θρύλος συνδέει τη Λέσβο με τον Αχιλλέα και τη Βρισηίδα

Στα Βατερά, κοντά στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά,

βρίσκεται ένα αρχαίο πηγάδι που είναι γνωστό ως Πηγάδι του Αχιλλέα.
«Χιλιοπήγαδο» ή «Χιλιοπηγάδα» αναφέρουν κάποιες πηγές τοπωνυμίων στη Λέσβο. Ονομασίες που μπορεί να προέρχονται από το μονολιθικό χείλος του επιστομίου τους ή από την παράδοση που μιλά για “χίλια πηγάδια”, τα οποία τροφοδοτούσαν με νερό τους αρχαίους οικισμούς του νησιού.

Η τοποθεσία αυτή, με ιστορία χιλιάδων ετών, συνδέεται με τον Τρωικό Πόλεμο και τον θρυλικό ήρωα Αχιλλέα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αχιλλέας, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του προς την Τροία, σταμάτησε στη Λέσβο μαζί με τους Μυρμιδόνες. Εκεί έδεσε τα πλοία του και αναζήτησε τροφή και νερό. Το πηγάδι αυτό λέγεται ότι χρησιμοποίησε για να ξεδιψάσει και να ποτίσει τα περίφημα άλογά του, προτού συνεχίσει το ταξίδι του προς την Τροία.

Ο μύθος της Βρισηίδας και η «Μήνις» του Αχιλλέα

Η Βρίσα, το χωριό όπου βρίσκεται το Πηγάδι του Αχιλλέα, έχει το όνομά της από τη Βρισηίδα, τη γυναίκα που ο Όμηρος περιγράφει ως «ικέλη χρυσέη Αφροδίτη», δηλαδή «παρόμοια με τη χρυσή Αφροδίτη». Σύμφωνα με την Ιλιάδα, ο Αχιλλέας την έκανε σκλάβα του και σκότωσε τον σύζυγό της, βασιλιά της Λυρνησσού. Έτσι κατάφερε να την πάρει αιχμάλωτη μαζί του στην Τροία.

Όταν, αργότερα, ο Αγαμέμνονας αναγκάστηκε να επιστρέψει τη σκλάβα του, Χρυσηίδα, στον πατέρα της, ζήτησε ως αντάλλαγμα τη Βρισηίδα. Έστειλε τους αγγελιαφόρους του και την πήραν από τον Αχιλλέα, προκαλώντας την έντονη οργή του. Η απόφαση του Αχιλλέα να αποσυρθεί από τη μάχη εξαιτίας αυτού του γεγονότος αποτελεί την «μήνιν» του, το κεντρικό θέμα της Ιλιάδας του Ομήρου.

Το κυκλικό πηγάδι, κοντά στο φυσικό λιμάνι, στέκει ως σιωπηλός μάρτυρας του παρελθόντος, ενώ σε μικρή απόσταση σώζονται τα ερείπια του τελευταίου αρχαίου ναού του Διονύσου του Βρησαγενούς, που σύμφωνα με τον μύθο, χτίστηκε από τον Μάκαρα, τον πρώτο οικιστή του νησιού.

Και αν θέλεις να απολαύσεις την πιο εντυπωσιακή θέα της περιοχής, μην παραλείψεις να ανέβεις στην κορυφή του Αη Λια.

Πηγή: exploringgreece.tv & Παναγιούδα Μυτιλήνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ