Ανακαλύπτοντας τα πολύτιμα ευρήματα από την Βυζαντινή Εποχή στη Λέσβο
Ο Θησαυρός της Κρατήγου: Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Μυτιλήνη
Το καλοκαίρι του 1951, κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής του διαδρόμου του αεροδρομίου της Λέσβου στην περιοχή Κράτηγο, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη που σχετίζεται με τον 7ο αιώνα μ.Χ.

*Φωτο: Από την ανασκαφή στη μεσαιωνική εκκλησία δίπλα στην οποία ήρθε στο φως ο μεγαλύτερος βυζαντινός θησαυρός στην Ελλάδα. Ο περίφημος Θησαυρός της Κρατήγου από τις “Παλιές Φωτογραφίες Λέσβου”
Ένας θησαυρός αποτελούμενος από χρυσά νομίσματα, κοσμήματα, ασημένια σκεύη και μια χάλκινη σφραγίδα βρέθηκε στην περιοχή. ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανασκαφή και την καταγραφή των ευρημάτων,έφερε στο φως ένα σπάνιο δείγμα της βυζαντινής εποχής, με νομίσματα των αυτοκρατόρων Φωκά και Ηρακλείου, κοσμήματα και ασημένια σκεύη που αποκαλύπτουν την πολιτιστική και ιστορική σημασία της εποχής.

Ο «θησαυρός της Κρατήγου», αποκρύφτηκε για να διασωθεί από ενδεχόμενη λεηλασία, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1951 στη θέση Κράτηγος της Μυτιλήνης, στη διάρκεια των έργων για την κατασκευή του αεροδρομίου της Λέσβου.
Ο θησαυρός θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σύνολα που έχουν διασωθεί από τον 7ο αιώνα. Περιλαμβάνει 17 ασημένια σκεύη, 22 χρυσά κοσμήματα, μια χάλκινη σφραγίδα και 32 χρυσά νομίσματα (σόλιδοι) των αυτοκρατόρων Φωκά και Ηρακλείου. Η απόκρυψη αυτού του θησαυρού αποτελεί απόδειξη της κρίσης που συντάραξε τη Βυζαντινή αυτοκρατορία στις αρχές του 7ου µ.Χ. αιώνα, όταν τα εδάφη της παραβίαζε ο περσικός στρατός και οι Αβαροσλάβοι. Ταυτοχρόνως ωστόσο αποδεικνύει την ποιότητα της παραγωγής των καλλιτεχνικών κέντρων της επικράτειας (της Βασιλεύουσας, της Θεσσαλονίκης αλλά και πόλεων της Μικράς Ασίας) στον τομέα της σκευοποιίας, της κοσμηματοποιίας και νομισματοκοπίας, σε χαλκό, άργυρο ή χρυσό. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (εκτός από μια οινοχόη που παρέμεινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης),

Βιβλίο «Θησαυρός της Κρατήγου»
Ο αρχαιολόγος και επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, Ιωάννης Τουράτσογλου, είχε αναδείξει, μέσω ενός πολύτιμου και λεπτομερούς βιβλίου που έγραψε το 2008 με την Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Ευγενία Χαλκιά, τον θησαυρό της Κρατήγου Μυτιλήνης, με όλα τα Νομίσματα και τα τιμαλφή αντικείμενα του 7ου αι. μ.Χ.
Το βιβλίο περιλαμβάνει διάφορα κεφάλαια που αναλύουν τα νομίσματα και τη νομισματική πρακτική της εποχής, τα κοσμήματα και τη διαδικασία σφράγισης των αντικειμένων, καθώς και την κοινωνική και θρησκευτική διάσταση του θησαυρού, με αναφορές στη μετάβαση από την ειδωλολατρία στον χριστιανισμό. Αναλύονται επίσης οι παραγωγικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη σκευοποιία και την κοσμηματοποιία, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για την τέχνη και την οικονομία της εποχής.
