Search

Προς ολοταχώς για μια νέα Μόρια: Βάστρια, ντε και καλά

 

Δύο χρόνια μετά τη βίαιη καταστολή των αντιδράσεων των πολιτών, σε Χίο και Λέσβο που αντιτίθενται στην μετατροπή των νησιών σε φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες, το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης του προσφυγικού (φύλαξη συνόρων, αποσυμφόρηση των νησιών, γρήγορες διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης) που προβάλλει η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει. Και παρά το γεγονός Στα νέα καμπ που έχτισε η Κυβέρνηση με χρήματα της Ε.Ε η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι δομές έχουν γεμίσει ασφυκτικά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Σάμο, όπου η χωρητικότητα αυτή έχει ξεπεραστεί κατά 60% η Κυβερνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια το άνοιγμα της δομής στη Λέσβο που υπολογίζεται να γίνει μέχρι το Πάσχα. Σύμφωνα με στοιχεία της RSA η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις δύο νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές των Δωδεκανήσων (στην Κω και τη Λέρο) είναι επίσης απαράδεκτη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (01/10/2023), η Κως έχει σχεδόν 80% πληρότητα, ενώ στη Λέρο, η χωρητικότητα της δομής έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.

 

Το κόλπο με την αλλαγή χωρητικότητας 

 

Σύμφωνα με στοιχεία της RSA από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Εικόνα Κατάστασης Στο Ανατολικό Αιγαίο, 28/09/2023), άλλαξαν σε μια μέρα οι ονομαστικές χωρητικότητες στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (ΚΕΔ) των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στη Λέσβο- επίτηδες- η ονομαστική χωρητικότητα δίνεται πλέον στα 3.840 άτομα (στοιχεία από τις 28/09), αντί των 8.000 ατόμων που δινόταν μέχρι την ακριβώς προηγούμενη μέρα (27/09) – πρόκειται δηλαδή για μια μείωση της ονομαστικής χωρητικότητας της δομής πάνω από το μισό (52%).

Ο σκοπός είναι να δείξουν ότι δεν χωρούν στον καρέ Τεπέ ώστε να πιέσουν για τη  δομή της Βάστριας.

Στις υπόλοιπες δομές η χωρητικότητα αυξήθηκε, όπως μπορεί να γίνει σε μια μέρα και για τη Βάστρια!

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να εγκαινιάσει πριν από το Πάσχα 2023 τη νέα ΚΕΔ στην περιοχή Βάστρια.  Η νέα δομή, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, χωροθετήθηκε σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων, σε απομακρυσμένη περιοχή στη Βόρεια Λέσβο δίπλα ακριβώς στον ΧΥΤΑ, και έχει προϋπολογισμό 76 εκ. € πλέον ΦΠΑ.

Συνολικό κόστος 87.533.962,34 εκατ. €

Η δομή σχεδιάζεται για να έχει ονομαστική δύναμη 3.000 ατόμων, με προοπτική οι υποδομές να αυξηθούν σε ονομαστική χωρητικότητα 5.000 ή και περισσότερων ατόμων, ενώ σχεδιάζεται εντός της ίδιας περιοχής και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) που θα έχει αρχική ονομαστική χωρητικότητα  για 2.000 άτομα που επίσης μπορεί να φτάσει τις 5.000. Ως αποτέλεσμα, η συνολική ονομαστική χωρητικότητα των δύο δομών να μπορεί εύκολα να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 10.000 άτομα. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες  ότι, λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας, δεν θα υπάρχει καμία πληροφορία και έλεγχος για το τι θα συμβαίνει εκεί, και φυσικά δεν θα υπάρχουν δυνατότητες για κοινωνική προένταξη των προσφύγων.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες  ότι, λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας, δεν θα υπάρχει καμία πληροφορία και έλεγχος για το τι θα συμβαίνει εκεί»

Θα ξεπεράσει τις 10.000

 

Σοβαρότατες είναι και οι ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια και τις δασικές πυρκαγιές. «Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την κατασκευή στην καρδιά του μεγαλύτερου πευκοδάσους του Αιγαίου, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς, όπως όλοι ξέρουμε, σε αυτές τις δομές είναι πάρα πολύ υψηλός και εάν το καλοκαίρι ξεκινήσει μια φωτιά από εκεί θα κάψει χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους και θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, καθώς οι δρόμοι διαφυγής για τόσες χιλιάδες ανθρώπους είναι προβληματικοί» είχε δηλώσει  ο Μιχάλης Μπάκας, περιβαλλοντολόγος και συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.

Χωρίς αντιπυρική προστασία

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο με εντατικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι είχε κατατεθεί αίτηση αναστολής από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τις όμορες κοινότητες Κώμης και Ν. Κυδωνιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ενώ εκκρεμεί η έκδοση της απαραίτητης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αλλά και η έγκριση της μελέτης αντιπυρικής προστασίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στις αρχές Φεβρουαρίου γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για την ετεροχρονισμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Βάστρια και εισηγήθηκε στην Περιφέρεια την απόρριψή της για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Έντονες είναι και οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων που κατηγορούν τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ότι ψεύδεται.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με προσωρινή απόφαση του (199/19.12.2022), έκανε δεκτή την αίτηση στο σκέλος που εξετάστηκε και αφορούσε την οδό πρόσβασης στην δομή της Βάστριας, απαγορεύοντας την κατασκευή της μέχρι την οριστική εκδίκαση/ απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ακυρώσεως. Το δικαστήριο έκρινε ότι η κατασκευή της οδού θα οδηγούσε σε μη αναστρέψιμη καταστροφή του δασικού πλούτου και της σπάνιας ορνιθοπανίδας της προστατευόμενης περιοχής. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωνε ότι το έργο έχει φτάσει στο 50% της τεχνικής ολοκλήρωσης και είναι στη φάση της ολοκλήρωσης εντός του 2023. Στα τέλη Μαρτίου και παρά τα νομικά κωλύματα οι εργασίες συνεχίζονταν ακόμα και μη εργάσιμες ημέρες.

Μητσοτάκης στη Λέσβο: “Χρειαζόμαστε Περιφερειάρχες οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση”

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λέσβο προκειμένου να στηρίξει την κυβερνητική υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή τόνισε μεταξύ άλλων: «Θυμάστε την κατάσταση που επικρατούσε εδώ στα νησιά σας και το τι συμβαίνει σήμερα. Για να μην βρεθούμε όμως πάλι αντιμέτωποι με αντίστοιχες καταστάσεις, θα πρέπει να επιμείνουμε ακριβώς σε αυτή τη γραμμή την οποία έχουμε χαράξει. Δίκαιη αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων.

Έκανα μεγάλη προσπάθεια, φίλες και φίλοι, για να μπορέσω να πείσω την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει επιτέλους το αυτονόητο. Δεν θα είναι οι άθλιοι διακινητές αυτοί που θα καθορίζουν ποιος μπαίνει στην Ευρώπη.

Και έχουμε πια μια συνολική ευρωπαϊκή στήριξη σε αυτή την πολιτική την οποία ακολουθούμε. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, την πολυπλοκότητα των προκλήσεων και καταλαβαίνετε γιατί ειδικά εδώ, στο Βόρειο Αιγαίο, αυτή η μάχη έχει την ξεχωριστή της σημασία».

 

Το θέμα όμως που προκύπτει από αυτήν την κυβερνητική πολιτική, δεν παύει να δημιουργεί ερωτηματικά στους νησιώτες που ξέρουν καλά πως με τη Βάστρια, το μεταναστευτικό όχι  μόνο  δεν λύνεται, αλλά  δημιουργεί βάσεις για νέα προβλήματα καθώς μια νέα πόλη θα οικοδομείται με τις επιταγές της Κυβέρνησης που έχει φορτώσει μια ολόκληρη ιστορική διαδρομή ανθρώπων στη Λέσβο ως τη μοναδική εφικτή λύση…

 

Ο λαός της Λέσβου δεν θέλει να ξαναζήσει εικόνες του 2015, ούτε όμως να λειτουργήσει  μια υπερδομή για την οποία κόπτεται η κυβέρνηση.

Είναι ώρα η βούλησή μας αυτή να αποτυπωθεί στις κάλπες. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το προσωπικό συμφέρον. Πάνω από όλα πρέπει να θέσουμε το συμφέρον και το μέλλον του τόπου συνολικά.