Μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ το ίδιο απόγευμα στην αίθουσα της Γεν, Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ,ο ίδιος ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ για την κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.Μαζί του ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Συγκεκριμένα ο κος Μηταράκης αναφέρθηκε στο γεγονός της φωτιάς, στο μέγεθος της καταστροφής αλλά και στα ιχνηλατημένα 35 κρούσματα, τα οποία έχουν ήδη εντοπισθεί και μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της Δομής.
Παράλληλα επεσήμανε ότι «Χάρη στην άμεση επέμβαση του προσωπικού, της αστυνομίας και του πυροσβεστικού σώματος εκκενώθηκε η Δομή και οι εστίες, μέσα σε λίγες ώρες, τέθηκαν υπό έλεγχο.
Έχουν καταστραφεί οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις.
Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της Δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.»
Κύριο μέλημα τα ασυνόδευτα
Βασικές προτεραιότητες για τον Υπουργό και το κλιμάκιο του, αποτέλεσαν η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρο εκτός δομής και η εκκένωση της Δομής καθώς και η άμεση μεταφορά τους στην Αθήνα για να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές των διαμενόντων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των πολιτών .
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματίες ούτε θύματα ούτε αγνοούμενοι.
Όπως γνωρίζετε, είπε χαρακτηριστικά « σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και μεταβήκαμε στη Λέσβο, κλιμάκιο της Κυβέρνησης, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, τον Γενικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ. Λογοθέτη και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα.
Πρώτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών της Λέσβου και των αιτούντων άσυλο.
Σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ.
Να σημειώσω ότι τον Ιανουάριο ήταν 1.200 και έκτοτε έχουν μειωθεί κατά 67% χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης και των Eυρωπαίων εταίρων μας.
Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα.»είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.
Διανυκτέρευση σε πλοίο
Οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star.Επίσης, αναμένεται να καταπλεύσουν 2 αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο.
Για τους υπόλοιπους, μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ Μόριας που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι παραμένουν από τα ξημερώματα με υπόδειξη της ΕΛ.ΑΣ σε διάφορα σημεία μακριά από τον αστικό ιστό.
Ο κος Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Αξίζει να σημειωθεί τα φαινόμενα παραβατικότητας που βιώσαμε, δε θα μείνουν ατιμώρητα. Παραβατικές συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. Άλλωστε, ο σεβασμός στην έννομη τάξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου» τόνισε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα και μιλώντας με νούμερα δήλωσε ότι «Αντιμετωπίζουμε την πίεση της έκρηξης των ροών τα τελευταία χρόνια αλλά φέτος μιλάμε για ουσιαστική αποσυμφόρηση τόσο των νησιών όσο και της ενδοχώρας. Και ταυτόχρονα, για ισχυρή φύλαξη των συνόρων μας.
Συνολικά, από την αρχή του έτους, έχουν αποχωρήσει από τη Λέσβο 13.500 μετανάστες και από τον Ιούλιο του 2019 συνολικά 20.000 μετανάστες. Να σημειώσω ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν μεταφερθεί 3.101.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η Μόρια να έχει από 20.000 άτομα τον Ιανουάριο, 12.700 σήμερα.
Βέβαια, η αποσυμφόρηση του νησιού συνδέεται άμεσα και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου η οποία αυξήθηκε το πρώτο 8μηνο του 2020 κατά 150%.
Θέλω να τονίσω ότι το καλοκαίρι του 2020 (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος), για πρώτη φορά είχαμε περισσότερες αποχωρήσεις από τη χώρα σε σχέση με τις ροές. Αντίστοιχα, το 2020 οι συνολικές αποχωρήσεις (5.750) από τη χώρα αποτελούν το 50% των συνολικών αφίξεων (11.531) στη χώρα.
Στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του νησιού που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το ΥΜΑ διαθέτει ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης για να ενισχύει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες όπου αυτό απαιτείται.
Το προηγούμενο διάστημα μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων το Υπουργείο Μετανάστευσης ενίσχυσε τους δύο δήμους της Λέσβου με 5.350.000 ευρώ.
Είμαστε διαρκώς σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης αλληλεγγύη με τους ανθρώπους της Λέσβου που παρέχουν στέγαση, τους μετανάστες και το προσωπικό.
Ήδη, μετά από αίτημα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει τη μεταφορά και στέγαση όλων τα ασυνόδευτά ανηλίκων στην ηπειρωτική Ελλάδα, δηλαδή 400 παιδιά συνολικά. Αποτελεί την πρώτη κίνηση έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης!
Από το πρωί, λαμβάνουμε ένα μεγάλο κύμα τηλεφωνημάτων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εκφράζουν τη στήριξη τους.
Υπάρχει ήδη μια συζήτηση στην Ευρώπη και κάλεσμα από εκπροσώπους της για την ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη.
Για ακόμη μια φορά, τέτοια γεγονότα καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής.
Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη.
Μιας δομής με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας.
Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες.
Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της.» είπε κλείνοντας ο Υπουργός .
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «Ο ρόλος του Υπ. Εσωτερικών δεν αφορά το επιχειρησιακό σκέλος αλλά συντονιστικά θέματα της κρατικής μηχανής από κοινού με την Αυτοδιοίκηση, τόσο την Περιφέρεια όσο και τους Δήμους στους οποίους εμπράκτως εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας.Κάνουμε τα πάντα να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν.Το ζήτημα έχει φυσικά την υγειονομική διάσταση και αφετηρία και γι’ αυτό στόχος είναι η υγειονομική προστασία του πληθυσμού του νησιού και αυτών που φιλοξενούνται στον καταυλισμό.
Και τα 35 κρούσματα έχουν βρεθεί και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας
Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των δύο Υπουργών,το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π.Αρκουμανέας ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι μετά τα γεγονότα επισκέφθηκε μεγάλο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ τη Λέσβο για την αντιμετώπιση του κινδύνου της πανδημίας ,ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται μεγάλος αριθμός ιατρών και νοσηλευτών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με στόχο τον έλεγχο και την περίθαλψη των κρουσμάτων της πανδημίας .Επίσης διασαφήνισε ότι έχουν εντοπιστεί όλα τα θετικά κρούσματα του κορονοιού καθώς και αριθμός ατόμων που είχαν επαφές με τους νοσούντες .