Η αντίδραση της παράταξης Με Πυξίδα τον Πολίτη
Τι να πρωτοπεί κανείς για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου!
Χτες ντράπηκε ακόμα και η ντροπή!
Χτες αγανάκτησε ακόμα και ο πιο ήρεμος δημότης!
Χτες στάθηκαν ένας Υπουργός, ένας Βουλευτής και ένας Δήμαρχος μπροστά στους εκλεγμένους εκπροσώπους του Δήμου Μυτιλήνης και είπαν χωρίς ντροπή ψέματα.
Έκαναν τους κινέζους, έπαιξαν ένα κακό θέατρο και αυτό που κατάφεραν ήταν να γελοιοποιηθούν! Γιατί ο κόσμος που ακούει, πολύ καλά καταλαβαίνει και αυτά που λένε αλλά περισσότερο αυτά που δε λένε!
Χθες ακούσαμε πως τα Τοκμάκια δεν είναι ξερονήσια και πως οι πρόσφυγες δεν δικαιούνται να κυκλοφορούν μόνο και μόνο γιατί είναι πρόσφυγες!
Χτες προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τους Δημοτικούς Συμβούλους στο εκβιαστικό και διχαστικό ψευτοδίλημμα, Νέα Δομή ή Καρά Τεπές, αγνοώντας το πάγιο αίτημα της Λεσβιακής κοινωνίας για αποσυμφόρηση!
Χτες καταλάβαμε γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή, αρνούνταν τη ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία τελικά αποδέχτηκαν μετά τις πιέσεις όλων μας!
Για να μη δει ο κόσμος αυτή την κακοπαιγμένη παράσταση.
Έτσι χτες μάθαμε πως μπορεί το μνημόνιο ΕΕ κυβέρνησης Μητσοτάκη να μιλάει για δομή 5000 και πλέον ατόμων αλλά δεν έχει σημασία έτσι το έγραψαν να βρίσκεται! Αυτοί θα την κάνουν χωρητικότητας 3000!
Μάθαμε επίσης πως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μπορεί να έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες με την περιοχή Βάστρια ορίζοντας το χώρο της νέας δομής, μπορεί ο κ. Κύτελης να δήλωνε πως αυτό είναι ένα κατάλληλο μέρος για τη νέα δομή αλλά, όχι βρε αδερφέ, δεν έχει αποφασιστεί η περιοχή, έτσι κουβέντα να γίνεται!!!
Βέβαια ξέχασαν να ενημερώσουν το συνεργάτη του κ. Μηταράκη ο οποίος με κάθε ειλικρίνεια δήλωσε πως ναι το ΚΥΤ θα είναι στη Δημοτική Ενότητα Θερμής!
Και αυτό που ακούσαμε όλοι χτες δεν το «άκουσε» ο κ. Χατζηγιάννης, και αρνήθηκε το δικαίωμα ψήφου στους προέδρους.
Αρνήθηκε επίσης να μας δώσει το λόγω επί της διαδικασίας κάτι που δικαιούμαστε και έκλεισε άρον – άρον τη σύνδεση χωρίς καν να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας!
Όμως ο κόσμος είδε άκουσε ψήφισε χτες!
Αντίδραση ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αιγαίο
Σήμερα, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια αντιπροσφυγική πολιτική που παρουσιάζεται με δύο όψεις. Η μια της όψη είναι αυτή της κατά μέτωπο επίθεσης του κ. Μηταράκη, ο οποίος ανακοινώνει αλλεπάλληλες διαφορετικές
τοποθεσίες εγκατάστασης των νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης και παράλληλα υπόσχεται πλουσιοπάροχες χρηματοδοτήσεις και μεγαλεπήβολα δημόσια έργα. Η άλλη όψη, είναι αυτή των εκπροσώπων του τοπικού κράτους που μιλούν για μικρές δομές, για κέντρα καταγραφής και ολιγοήμερης παραμονή-με ή χωρίς προϋποθέσεις. Η πείρα των τελευταίων 25 ετών απέδειξε πως το τοπικό κράτος το μόνο που ξέρει καλά να κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο στην πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς απαντάμε ανοιχτά και ξεκάθαρα: “Ούτε ανοιχτά, ούτε κλειστά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά”. Για να ανατρέψουμε τις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης – Ε.Ε. πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του κοινού αγώνα προσφύγων – μεταναστών και μόνιμων κατοίκων των νησιών. Όχι μόνο
γιατί είναι απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και γιατί αυτές οι πολιτικές δημιουργούν προβλήματα στους ίδιους τους κατοίκους των νησιών.
Η πλειοψηφία των προσφύγων – μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά μας αποτελούν την νέα εργατική βάρδια. Διεκδικούμε μαζί τους καλύτερες συνθήκες ζωής και ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του αγώνα μας για βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας όλων των εργαζομένων της χώρας. Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όλοι μας θέλουμε ειρήνη, δουλειά, στέγη και ασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
-Τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Κλείσιμο όλων των βάσεων.
-Κατάργηση της ρατσιστικής κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.
-Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά
δικαιώματα για όλους και όλες – ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών
εγγράφων σε όσους το επιθυμούν.
-Ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μέσα στην
χώρα. Όχι στον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά.
-Να κλείσουν ο Καρά Τεπές, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα.
-Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών – είτε
ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου, ούτε στα νησιά ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.
-Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα ΚΥΤ για το σύνολο των
ζημιών που έχουν υποστεί ως σήμερα.
-Διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής.
Αντιδράσεις από εσωκομματικούς
Τι λέει ο κόσμος τα social media
Στρατής Αλμπάνης: Επιτέλους κάποιος ανέλαβε την ευθύνη
Κάποιοι αυτοδιοικητικοί που εκλέχτηκαν με προεκλογικό πρόγραμμα “εξω οι ξένοι” αναγκάστηκαν από την κομματική γραμμή να ψηφίσουν “ναι”.
“Ναι” σημαίνει οτι είμαστε συνένοχοι στην ύπαρξη ανθρώπων που τους στερούν την ανθρώπινη ιδιότητά τους και τους βασανίζουν διπλα στα σπίτια μας.
Τα “οχι” επίσης δεν είναι απαραίτητα εξιέπαινα. Αν το “οχι” σημαίνει “απέλαση” ή “μακριά γεωγραφικά απο την πόρτα μου” είναι επίσης αξιόμεμπτο.
Αυτο το “κινδυνεύουμε απο εποικισμό και ισλαμοποίηση” βλάπτει σοβαρά την κοινωνία (είδαμε που οδήγησε πέρσι – μικρό δείγμα : https://thepressproject.gr/enas-stratos-katochis-apo-mora-pou-klene/)
Οσο για τους πρόσφυγες, είναι εντελώς αποκλεισμένοι απο μια συζητηση που τους αφορά, αλλά και γενικότερα αποκλεισμένοι απο την κοινωνία, με την εφαρμογή μέτρων που αντιστοιχούν σε κανονική γκετοποίηση, που θα ενταθεί νε τη “νέα δομή στο πουθενα”, επ’ονόματι του Λεσβιακού λαού.
Νικόλας Κουρτζής
Με μια λάθος και υπονομευτική για τους θεσμούς διαδικασία, η Λέσβος, δια των εκλεγμένων τοπικών εκπροσώπων της, πήρε προχθές μια σωστή απόφαση: αποδέχτηκε έναν ρόλο που δεν μπορεί να αλλάξει. Έναν ρόλο όχι για την Ελλάδα μόνο, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Έναν ρόλο με μεγάλη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτόν της πύλης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Κάποιοι λένε ότι ωριμότητα σημαίνει να μπορείς να επιλέγεις σωστά τις μάχες που δίνεις. Να μην ξοδεύεις τις δυνάμεις και τους πόρους σου σε ατελέσφορες προσπάθειες. Πιστεύω ότι η μάχη για «κανένα ΚΥΤ στη Λέσβο» ήταν, ήδη από τις αρχές του 2016, μάταιη. Ο ρόλος είχε αποφασιστεί και επιβληθεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε το λαϊκό έρεισμα ούτε την πολιτική ικανότητα να διαπραγματευτεί με την τοπική κοινωνία για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Οι πολίτες την έβλεπαν (εν μέρει σωστά, εν πολλοίς λανθασμένα) ως υπαίτιο της κρίσης του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Το αρνητικό κλίμα, μαζί με τη μεγάλη δυσκολία στη διαχείρισή του, υπονόμευε κάθε προσπάθεια διαλόγου. Η τωρινή κυβέρνηση, μαζί με τα αρκετά λάθη της, εφήρμοσε κάποιες πρακτικές με τις οποίες μεν διαφωνώ κάθετα (όπως οι αποτροπές και οι επαναπροωθήσεις), όμως άλλαξαν σταδιακά την κοινή γνώμη προς τον ρεαλισμό.
Τι μπορεί να γίνει τώρα;
Ήδη από το 2015, ως ανεξάρτητος από κόμματα αντιπολιτευόμενος στο δημοτικό συμβούλιο Λέσβου, έλεγα (υπάρχουν πρακτικά) ότι η Λέσβος έπρεπε να διεκδικήσει αντισταθμιστικά οφέλη ανάλογα του ρόλου που της ανατέθηκε από την Ευρώπη χωρίς να ερωτηθεί. Τότε βέβαια ελάχιστοι συμμερίζονταν αυτή την πρόταση, ακόμα και μέσα στη δημοτική παράταξη που εκπροσωπούσα. Ακόμα και ο Γαληνός, αν και πραγματιστής, στην αρχή ψέλλισε κάτι αλλά μετά, βλέποντας το κλίμα, σταμάτησε να συζητάει το θέμα των ανταποδοτικών. Δημόσια, γιατί στα υπουργεία το χρησιμοποιούσε – και καλά έκανε.
Όμως τα ανταποδοτικά θα πρέπει να είναι αντίστοιχα της δουλειάς που η Λέσβος κάνει για όλη την Ευρώπη. Για να χρησιμοποιήσω την γνωστή παρομοίωση, όχι χάντρες και λαθρεπτάκια, αλλά μάλλον τρια εργοστάσια και την τεχνογνωσία για να τα φτιάχνουμε και να τα πουλάμε. Με άλλα λόγια, σοβαρές υποδομές. Να απαιτήσουμε οι Λεσβιοι δια των εκλεγμένων εκπροσώπων μας, να δοθεί ευρωπαϊκό χρήμα κατά προτεραιότητα στο νησί. Και να διαχειριστούμε αυτό το χρήμα σωστά, ώστε να το κάνουμε ένα μικρό Μονακό, απλά με ένα ΚΥΤ κάπου εκεί. Αυτός θα πρέπει να είναι ο πραγματικός αγώνας. Το ‘χουμε; Και για να προβοκάρω και λίγο, ίσως η μερίδα του λέοντος από τα χρήματα να πρέπει να δοθεί στον Δήμο εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται το ΚΥΤ. 😉
Κατά καιρούς έρχονται καταστάσεις που δεν μπορούμε, όσο κι αν θέλουμε, να τις αλλάξουμε εντελώς. Όμως αν καταφέρουμε, με κάποιο τρόπο, να αποκομίσουμε κάτι θετικό από αυτές, αυτό είναι ένδειξη προσαρμοστικότητας και συνεπώς, εξυπνάδας. Αλλιώς είναι σαν να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα, όπως λένε και οι Αμερικάνοι, αντί να δεις τι μπορείς να κάνεις από εδώ και πέρα, ώστε η σούμα να βγει τελικά θετική.