Search

“Δεν πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο”: Δεκτές οι ενστάσεις-Αποσύρονται τα πλημμελήματα

Στην απόσυρση των πλημμεληματικών κατηγοριών για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό (γνωστή και ως υπόθεση Σάρα Μαρντίνι) προχώρησε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Λέσβου.

Eίχε προηγηθεί σχετική πρόταση από τον εισαγγελέα που έκανε δεκτές τις ενστάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, είχε προηγηθεί παρέμβαση από τον ΟΗΕ που ζητούσε να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες κατά των 24.

«Δίκες σαν και αυτές προκαλούν βαθιά ανησυχία καθώς ποινικοποιούν τον εθελοντισμό που σώζει ζωές και δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο» δήλωσε για την πολύκροτη δίκη, η Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λιζ Θροσέλ, όπως μεταδίδει το AFP.

Δεν πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρίας Κεσές συνήγορος υπεράσπισης της Σάρα Μαρντινι και τον Σον Μπάιντερ, μαζί με τον Χάρη Πέτσικο και την Κλειώ Παπαπαντολέων. Παρά το γεγονός πως η Δικαιοσύνη αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν κατά το κλητήριο θέσπισμα και το παραπεμπτικό βούλευμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία της Ανάκρισης για τις πράξεις σχετικά με την εγκληματική οργάνωση και την διακίνηση που είναι κακουργήματα είναι εδώ και σχεδόν μια πενταετία!
Όπως δήλωσε ο Σον Μπάιντερ στο Ν, «είμαστε όμηροι εδώ και 4,5 χρόνια» για τα κακουργήματα και δεν ξέρουμε αν και πότε θα δικαστούμε.
Πρόκειται ωστόσο για μια υπόθεση που μετράει ήδη τέσσερα ολόκληρα χρόνια και έχει προκαλέσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις δεκάδων κορυφαίων διεθνών οργανισμών και ομάδων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσφατα, δε, χαρακτηρίστηκε ως η «μεγαλύτερη υπόθεση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» από το ίδιο το όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. #Free_humanitarians

 

Παρέμβαση ΟΗΕ υπέρ των κατηγορουμένων στη δίκη των διασωστών στη Λέσβο: "Η καταδίκη θα είναι επικίνδυνο προηγούμενο"

Οι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί με βαριές κατηγορίες από κατασκοπεία έως πλαστογραφία και αντιμετωπίζουν έως και οκτώ χρόνια φυλάκιση.

Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να αποσύρει όλες τις κατηγορίες σε βάρος μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσφέρουν βοήθεια σε μετανάστες και των οποίων η δίκη διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Αυτού του είδους η δίκη είναι αληθινά ανησυχητική, επειδή ποινικοποιεί τις πράξεις που σώζουν τη ζωή ανθρώπων”, υποστήριξε η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

“Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα έπρεπε να ποινικοποιούνται ποτέ. Τέτοιες δράσεις αποτελούν απλούστατα ανθρωπιστική επιταγή και ανθρώπινα δικαιώματα”, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας.

Η ίδια σχολίασε επίσης πως η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει φόβους μήπως η νομοθεσία σε αριθμό ευρωπαϊκών χωρών “χρησιμοποιηθεί για την ποινικοποίηση τόσο των μεταναστών όσο και αυτών που τους βοηθούν”, ενώ πρόσθεσε πως “η μάχη εναντίον της διακίνησης ανθρώπων βασίζεται σε τελική ανάλυση στη βελτίωση των ασφαλών οδών για τη νόμιμη μετανάστευση”.

Επικίνδυνο προηγούμενο

Η Μέρι Λόουρι, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει ότι μια καταδικαστική απόφαση θα αποτελούσε ένα “επικίνδυνο προηγούμενο, καθιστώντας εγκληματίες όσους εργάζονται για να εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ εκπληρώνονται και γίνονται σεβαστά. ”

 

Η κυρία Λόουρι και αρκετοί άλλοι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ έστειλαν επιστολή στην Ελλάδα εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με την υπόθεση. Οι ανησυχίες της επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα τον Ιούνιο όπου διαπίστωσε ότι “ο φόβος ποινικοποίησης έχει εξαπλωθεί στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στον τομέα της μετανάστευσης στη χώρα”.

“Θα παρακολουθώ τη διαδικασία… στενά και ελπίζω για μια πλήρη αθώωση που θα αναγνωρίζει τη νομιμότητα και τη σημασία του έργου των κατηγορουμένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

“Η αλληλεγγύη δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται και η συμπόνια δεν πρέπει ποτέ να δικάζεται”, τόνισε.

 

 

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, έπειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών. Όλοι οι συνήγοροι είχαν κάνει ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου και της προδικασίας, καθώς υπήρχαν πολλά νομικά λάθη.