Search

“Φλόγα και άνεμος”: Η ιστορία μιας φωτογραφίας

Μια φωτογραφία με πρόσωπα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα και ιδιαίτερα επίκαιρη με την τηλεοπτική επικαιρότητα των ημερών και το σίριαλ «Φλόγα και άνεμος» που προβάλλεται από την ΕΤ1.

Πρώτος από αριστερά ο Γεώργιος Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Τρίτη η Κυβέλη ένα από τα «ιερά τέρατα» του θεάτρου μας και τέταρτος ο Παντελής Χορν, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και αξιωματικός του ναυτικού. Δεύτερη στη σειρά η κόρη της Κυβέλης Αλίκη, που κρατούσε τα οικονομικά του θιάσου.

Το στιγμιότυπο είναι στη Χίο, όπου η Κυβέλη δίνει παραστάσεις και ο Παπανδρέου είναι Γενικός Διοικητής του νησιού. Οι αρχές λογοκρίνουν ένα από τα έργα του θιάσου της και η Κυβέλη πάει να διαμαρτυρηθεί στον Διοικητή του νησιού, που ήταν τότε παντρεμένος με τη Σοφία Μινέϊκο, μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου. Η επαφή τους θα είναι μοιραία. Ερωτεύονται κεραυνοβόλα, διαλύουν τους γάμους τους και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί. Ο θυελλώδης αυτός έρωτας ξεδιπλώνεται στη νέα σειρά της ΕΡΤ «Φλόγα και άνεμος» και βασίζεται στο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ και σενάριο Ρένας Ρίγγα.

>Η Κυβέλη με τον Γ. Παπανδρέου και τον γιό τους τον Γιωργάκη, ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα

 

Η Κυβέλη παντρεύτηκε τρεις φορές: -Πρώτα τον ηθοποιό Μήτσο Μυράτ, με τον οποίο απέκτησε τον Αλέξανδρο και τη μετέπειτα γνωστή πρωταγωνίστρια Μιράντα Μυράτ. -Στη συνέχεια τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη, με τον οποίο απέκτησε την επίσης γνωστή πρωταγωνίστρια Αλίκη Νικολαΐδη – Θεοδωρίδη (σύζυγο του Πωλ Νορ – Νίκου Νικολαΐδη). -Τον Γεώργιο Παπανδρέου με τον οποίο απέκτησε το 1928 τον Γιώργο Παπανδρέου (ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα). Ο νεαρός Γιώργος ήταν η μεγάλη αδυναμία της ηθοποιού μεταξύ των παιδιών της. …

Η Κυβέλη με τον Γ. Παπανδρέου και τον γιό τους τον Γιωργάκη, ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα

 

Η Κυβέλη, με ομπρελίνο, δίπλα στον Γεώργιο Παπανδρέου, στην ελβετική πόλη Αρόζα, το 1927. Ο Παπανδρέου είχε πάει εκεί για να αναρρώσει από την φυματίωση που τον ταλαιπωρούσε ….

 

Ο αξιωματικός που έγινε θεατρικός συγγραφέας

Ο Παντελής Χορν, θεατρικός συγγραφέας και αξιωματικός του ναυτικού ήταν ο πατέρας του αξέχαστου Δημήτρη Χόρν, (που τον βάφτισε η Κυβέλη και έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στην αγκαλιά της). Ήταν ανιψιός του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη και ακολουθώντας την ναυτική παράδοση αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Τον Οκτώβρη του 1912 με διαταγή του Π. Κουντουριώτη καταλαμβάνει την Ίμβρο. Το 1916 προσχωρεί στο κίνημα της «Άμυνας» και διορίζεται επικεφαλής της ναυτικής άμυνας της Χίου. Το 1919 τοποθετείται Επιθεωρητής των Λιμενικών Αρχών. Αποστρατεύθηκε το 1926 με το βαθμό του υποναυάρχου. Έγραψε πάνω από 30 θεατρικά έργα, και μαζί με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και τον Σπύρο Μελά θεωρούνται οι αξιολογότεροι θεατρικοί συγγραφείς του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Τα έργα που τον έκαναν διάσημο είναι Το φιντανάκι και Το μελτεμάκι.