Search

“Ο Σπόρος” έγινε … δέντρο: Η καλλιέργεια της συμβίωσης μέσω της Περμακουλτούρας

Το Ινστιτούτο Αναγέννησης ο Σπόρος γεννήθηκε πριν μερικά χρόνια στις Μηλιές της Λέσβου με βασικό στόχο την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος και την εκπαίδευση μικρών και μεγάλων στην καλλιέργεια βιολογικής τροφής και σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους και τεχνικές διαβίωσης και συμβίωσης. Έτσι δημιουργήθηκε το Σχολείο του Δάσους για τα παιδιά, η εκπαιδευτική φάρμα στο Ντίπι Λέσβου, τα σχολεία μας απέκτησαν κήπους, ενώ οι μεγάλοι μάθαμε τις αρχές της Περμακουλτούρας και διδαχτήκαμε πρακτικές της Αναγεννητικής Γεωργίας και της Αγροοικολογίας. Στην Αναγέννηση αυτή συνέβαλαν και οι πρόσφυγες στο νησί μας που μαζί με όλους εμάς ποτίσανε αυτόν τον σπόρο που σιγά σιγά μεγάλωσε, έγινε δέντρο και δίνει καρπούς!

 

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε ξεκίνησε μια σειρά τεσσάρων Σεμιναρίων Σχεδιασμού Περμακουλτούρας με πρόσφυγες στη Λέσβο. Τα σεμινάρια διδάσκουν στους συμμετέχοντες τις ηθικές και σχεδιαστικές αρχές της Περμακουλτούρας και ταυτόχρονα στηρίζουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή τεχνικών για την διαχείριση των φυσικών πόρων και στην αναδιάταξη της ανθρώπινης δραστηριότητας με μια αναγεννητική προσέγγιση.

credit photo: Photolgaphy

Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν όλη την θεωρητική ύλη ενός κλασσικού Σεμιναρίου Σχεδιασμού Περμακουλτούρας καθώς και πρακτικά μαθήματα στη φυσική δόμηση, σε μικρής κλίμακας χωματουργικές εργασίες, στην καλλιέργεια μανιταριών, στο στήσιμο κήπων και στην ελαιοκομία. Πέραν του εμφανούς τους εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αυτού του είδους τα σεμινάρια, έτσι όπως είναι σχεδιασμένα, αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο ενσωμάτωσης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και συνεισφέρουν στην διεύρυνση του Ευρωπαϊκού δικτύου Περμακουλτούρας. Σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες μαθητές φεύγουν για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου αναπτύσσουν σχέσεις με ήδη υπάρχοντα εγχειρήματα και πρωτοβουλίες περμακουλτούρας ή σχεδιάζουν και υλοποιούν τα δικά τους, πάντα με την υποστήριξη του Ινστιτούτου .

Τα πρώτα δύο σεμινάρια φέρανε κοντά 28 μαθητές, ντόπιους, ξένους, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από συνολικά έντεκα χώρες, το Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Παλαιστίνη, το Νότιο Σουδάν την Ολλανδία, την Ουγκάντα, το Ιράν, τον Καναδά και την Ελλάδα. Τα επόμενα δύο θα λάβουν χώρα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Ο σπόρος για αυτή την τόσο εποικοδομητική συμβίωση είχε φυτευτεί νωρίτερα μέσω του προγράμματος Ecohub. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 από την οργάνωση Better Days και πρώτο κατόρθωμα ήταν η δημιουργία του κήπου στο One Happy Family Community Centre και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά. Το Ινστιτούτο ανέλαβε το πρόγραμμα το 2020, συνεχίζοντας και διευρύνοντας τις παιδαγωγικές και θεραπευτικές δραστηριότητες. Τον Ιανουάριο του 2021 το έργο του Σπόρου αναγνωρίστηκε διεθνώς όταν το πρόγραμμα κέρδισε ένα από τα βραβεία του Permaculture Magazine. (https://www.permaculture.co.uk/news/celebrating-activists-voices?fbclid=IwAR2UtdXQfIV1j0-sL4IwsKW_5qmB2P3xB6jwL1OBIOjgUZ2Pn1crNZ27ywo).

 

Το νέο παιδαγωγικό πρόγραμμα του Σπόρου!

MAKE IT GREEN LESVOS

Σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, το πρόγραμμα έχει στόχο τη δημιουργία ενεργών νεαρών πολιτών και τη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής τους ταυτότητας. Εργαλεία του θα είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η περμακουλτούρα και το θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά θα εξερευνήσουν φλέγοντα επίκαιρα θέματα σχετικά με το περιβάλλον όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η ανακύκλωση και θα τεθούν στέρεες βάσεις για νέες επερχόμενες δράσεις τις οποίες θα σχεδιάσουν και θα οργανώσουν οι μαθητές, με την ηθική και υλικοτεχνική υποστήριξη του Ινστιτούτου.

Όπως πάντα, τα προγράμματά του Σπόρου δεν αποκλείουν κανέναν, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας. Αντιθέτως, αποτελούν γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών κόσμων και καλλιεργούν την αποδοχή και την ενσωμάτωση, φέρνοντας τους πάντες κοντά με μόνο γνώμονα το κοινό καλό.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ξεκινάει στις 9 Μαΐου 2022 και θα έχει συνολική διάρκεια 20 ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@sporosinstitute.org

Το πρόγραμμα Make it Green Lesvos αποτελεί μέρος του προγράμματος Civic Europe (www.civiceurope.eu), το οποίο είναι φυτώριο τοπικών κοινωνικών πρωτοβουλιών, οργανισμών και ατομικοτήτων στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Πραγματοποιείται από το Mitost και το Sofia Platform Foundation και χρηματοδοτείται από το Stiftung Mercator.