Search

“Όχι στον ρατσισμό και τη εργασιακή βία μέσω των μαλλιών μας και της κουλτούρας μας”

Η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής εκφράζουν  την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη μας στην πρώην εργαζόμενη αφροελληνίδα σε κατάστημα στην Κηφισιά. Στο περιστατικό που βιοντεοσκοπήθηκε και έχει γίνει viral η ιδιοκτήτρια απέλυσε την εργαζόμενη, χαρακτηρίζοντας τα κοτσιδάκια της ως “βρώμικα”.
“Πληροφορηθήκαμε για την ρατσιστική απόλυση που έγινε στο κατάστημα @chance_charokopou, στην Κηφισιά (Λεβίδου 14), επιχείρηση που έχει επίσης κατάστημα στην Γλυφάδα (Αρτέμιδος 2). Προχθες η ιδιοκτήτρια απέλυσε την εργαζόμενη, χαρακτηρίζοντας τα κοτσιδάκια της ως “βρώμικα”, ένας ιστορικά ρατσιστικός χαρακτηρισμός που προσβάλλει όλες μας ως άνθρωποι Αφρικανικής καταγωγής καθώς και την κοινότητά μας. Το περιστατικό πρωτοαναρτήθηκε εδώ: https://www.instagram.com/p/C1Z-fXhMbg-/
Τα κοτσιδάκια (braids, ράστα κτλ) είναι μέρος της κουλτούρας μας. Είναι φροντίδα, είναι μορφή τέχνης και έκφρασης. Είναι βαθιά πληγωτικός ο ρατσιστικός λόγος που αναπαράγεται γύρω από αυτά, ειδικά όταν βλέπουμε να επιλέγουν λευκές και λευκοί την ίδια κόμμωση και να θαυμάζονται, να θεωρούνται μοδάτες-οι, ενώ την ίδια στιγμή ως Αφρικανή-ός γίνεται λόγος για να χάσεις τη δουλειά σου. Είναι μια μορφή ρατσιστικής βίας που βιώνουμε γενιές τώρα και βασίζεται σε ρατσιστικά πρότυπα ομορφιάς, όπου ό,τι λευκό είναι όμορφο και επιθυμητό, ενώ το μαύρο το αντίθετο. Και φτάνει να μην μας δίνουν δουλειές ή να μας απολύουν για το λόγο αυτό, να διώχνουν τα παιδιά μας από το σχολείο κ.ά..
Διεκδικούμε:
-Να σταματήσουν οι ρατσιστικές απολύσεις!
-Να σταματήσει ο ρατσιστικός λόγος για τα μαλλιά και την κουλτούρα μας!
-Να σταματήσουμε τον ρατσισμό όπου και αν συμβαίνει!
Η Ελλάδα έχει γίνει πια μια πολυπολιτισμική χώρα. Πρέπει να το δεχτούμε όλοι, όλες και όλα αυτό. Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και περπατάμε στο ίδιο χώμα.
Με αφορμή την ρατσιστική απόλυση αυτή, γυναίκες στην Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής μοιράζονται το βίωμα τους:
“Σκέφτομαι πως θέλω να κάνω κοτσιδάκια τα μαλλιά μου, αλλά σκέφτομαι, να κάνω ή μην κάνω; Ποια είναι η επιτρεπτή εμφάνιση στο χώρο εργασίας μου; Είναι ένα ζήτημα. Για αυτό δεν έχω κάνει ράστα τόσα χρόνια. Μόνο όσο ήμουν φοιτήτρια το έκανα. Το εσωτερικεύεις μετά. Βλέπω την είδηση τι έγινε στην Κηφισιά στο tik tok και φοβάμαι να διαβάσω τα σχόλια. Ακούς ένα σωρό πράγματα τραυματικά.”
“Υπάρχει τεράστιο χάσμα και μεγάλη άγνοια από λευκές γυναίκες για την σημασία που έχουν τα κοτσιδάκια. Δεν υπάρχει σύνδεση. Ζούμε τελείως διαχωρισμένα. Το να κάνεις κοτσιδάκια είναι μια τέχνη που πηγαίνει ως γνώση από γονιό σε παιδί. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η γνώση. Πολλοί λευκοί Έλληνες-ίδες γονείς/κηδεμόνες δεν γνωρίζουν πώς να φροντίζουν τα μαλλιά των παιδιών και επηρεάζει πολύ την αυτοεκτίμησή τους. Έχω περάσει άπειρες ώρες κάθε φορά που κάνω τα μαλλιά της κόρης μου. Και δεν υπάρχουν τα λεφτά για να πας σε κομμωτήριο, να πληρώσεις για αυτό 100 ευρώ κάθε μήνα. Υπάρχει μια χαρά και ικανοποίηση να έχεις περιποιηθεί τα μαλλιά σου ή του παιδιού σου σε κοτσιδάκια. Και μετά έρχονται και σε ντροπιάζουν για κάτι για το οποίο νιώθεις μια περιφάνεια της τέχνης. Έχει πάρα πολύ κόπο να κάνεις τα μαλλιά σου όμορφα έτσι. Μπορεί να κλαις από τον πόνο μέχρι να έχεις την περιποίηση και ανανέωση αυτή στα μαλλιά σου.
Είναι επίσης καθημερινό φαινόμενο να βλέπουν τα κοτσιδάκια ως κάτι αξιοπερίεργο ή εξωτικό, να τα αγγίζουν χωρίς να σε ρωτάνε κ.ά. Σε παραβιάζουν όταν πιάνουν τα μαλλιά σου χωρίς τη συναίνεσή σου. Δεν το βλέπουν με σεβασμό. Θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να το υποτιμούν με διάφορους τρόπους και το ανεπιθύμητο άγγιγμα.”
Η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής καταγράφει ρατσιστικά περιστατικά από το 2005. Και συνεχίζουμε σχεδόν τα ίδια 20 χρόνια αργότερα. Φτάνει τα παιδιά μας να βιώνουν ρατσιστικά σχόλια στο σχολείο και στην αναζήτηση εργασίας για την εμφάνισή τους, τα χαρακτηριστικά τους, την κουλτούρα τους. Τα αντιμετωπίζουν αυτά και στην δουλειά. Τι θέλουν από εμάς; Να ξυρίζουμε τα μαλλιά μας; Και τότε πάλι θα το χρησιμοποιούν εναντίον μας, να μην μας παίρνουν για δουλειές.
Καλούμε την κοινωνία σύσσωμη να αγωνιστεί ενάντια στον ρατσισμό σε κάθε της μορφή. Να σπάσουμε ξανά και ξανά την σιωπή για ζωή με αξιοπρέπεια για όλο τον κόσμο, ασχέτως από τα μαλλιά μας” .