Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνείται συνειδητά να συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία της Μόριας, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι της Μόριας μετά τα τελευταία γεγονότα.
Παρακολουθούμε γεμάτοι απορία αλλά και αγανάκτηση τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε τοπικό μέσο.
Από τον Μάιο προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του για τον προγραμματισμό κάποιων λύσεων, δίχως όμως αποτέλεσμα. Δεν ζητά «συνομιλητές», αλλά «υπαλλήλους» που να κάνουν αυτό που έχει εκείνος προγραμματίσει.
Συνομιλητές για τη διατήρηση του ΚΥΤ της Μόριας δεν θα βρει. Δεν θα βρει όσο αθετεί προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις και προσπαθεί εντέχνως να επιβάλλει τρόπους απολυταρχικής διακυβέρνησης. Το ΚΥΤ της Μόριας πρέπει να κλείσει τους επόμενους μήνες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πρώτα ένα χρονοδιάγραμμα κλεισίματος και μετά όλα τα άλλα.
Ο υπουργός επίσης υποστήριξε ότι οι λέξεις «επίταξη» και «επέκταση» είναι προβοκατόρικες, ενώ σκοπίμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συνάντηση στελεχών του υπουργείου με τους ιδιοκτήτες των ελαιοκτημάτων και στο περιεχόμενό της. Οι λέξεις «επίταξη» και «επέκταση» είναι απολύτως ορθές και αιτιολογημένες τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νομικό επίπεδο, μετά από τη συνάντηση των ιδιοκτητών ελαιοκτημάτων με τα στελέχη του υπουργείου, εφόσον τους ζητήθηκε εκμίσθωση εκτάσεων που οδηγεί σε αύξηση των στρεμμάτων του ΚΥΤ (επέκταση) και εφόσον υπάρξουν ενδιάμεσα ελαιοκτήματα που δεν εκμισθωθούν αυτοβούλως με αποτέλεσμα τη διάσπαση της ενότητας των σχεδίων του υπουργείου (επίταξη).
Τέλος, όσον αφορά τη δομή Υγείας διαβλέπουμε έναν ιδιότυπο εκβιασμό της τοπικής κοινωνίας που ζητά την αποσυμφόρηση του Βοστανείου στα λόγια του υπουργού: «Αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία δεν θα την κάνουμε με το ζόρι». Όλοι καταλαβαίνουν ότι η δομή θα σημάνει την παγίωση του ΚΥΤ και της υπάρχουσας κατάστασης, στην οποία έχουν συνεισφέρει και ολλανδικές ΜΚΟ (μη πιστοποιημένες, κατά πληροφορίες), τις οποίες το ελληνικό κράτος οφείλει να ελέγξει και να επιβάλλει τις νόμιμες κυρώσεις.
Από την πλευρά μας, προτείνουμε στον υπουργό περισσότερη ειλικρίνεια, ακρίβεια, σύνεση και συνεργασία και επίδειξη μεγαλύτερου και πραγματικού σεβασμού προς τη μαρτυρική τοπική κοινωνία της Μόριας που περνάει τα πάνδεινα εδώ και 5 χρόνια, κρατώντας στις πλάτες της ένα σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.