Search

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

 O ΜαρσέλοςΡαλλίδηςΧειρουργόςΟφθαλμίατρος(MD, FEBD, ICO, DRCOphth) μας απαντάει σε ερωτήματα μύθους  που τελικώς κάνουν τη διαφορά στην όρασή μας …

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι τα καρότα βελτιώνουν την όραση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ουσιαστικά είναι μύθος. Παρόλο που  τα καρότα είναι πολύ πλούσια σε
β-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και η οποία είναι απαραίτητη για την όραση, το ίδιο ισχύει και για άλλες τροφές όπως τα σπαράγγια, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, το γάλα, το τυρί, το αβγό, το συκώτι και άλλες. Μία ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να παρέχει όλη την απαραίτητη βιταμίνη Α που χρειάζεται ο οργανισμός. Ελάχιστη μόνο ποσότητα καθημερινά είναι αρκετή. Ο μύθος προέρχεται από το γεγονός ότι σε χώρες των οποίων ο πληθυσμός υποσιτίζεται, η παντελής έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Δηλαδή τελικά, ενώ η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, η υπερβολική πρόσληψή της δεν επιφέρει κάποια επιπλέον βελτίωση στην όραση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι αν διαβάζει κάποιος με χαμηλό φωτισμό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μάτια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι είναι μύθος. Είναι σαν να λέει κάποιος ότι τραβώντας φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό θα καταστρέψει την φωτογραφική μηχανή! Το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό μπορεί να κουράζει και να προκαλεί πονοκέφαλο, αλλά τα μάτια δεν παθαίνουν καμία απολύτως ζημιά. Για αιώνες το διάβασμα το βράδυ γινόταν υπό το τρεμάμενο φως των κεριών!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι αν διαβάζει κάποιος πολύ, ή διαβάζει πολύ μικρά γράμματα μπορεί να κάνει ζημιά στα μάτια του ή να αποκτήσει κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα (μυωπία, πρεσβυωπία κλπ);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι είναι μύθος. Το πολύ διάβασμα μπορεί να κάνει κάποιον σοφότερο(!), αλλά όχι να του προκαλέσει διαθλαστικό πρόβλημα. Αν κάποιος αποκτήσει διαθλαστικό πρόβλημα, θα το αποκτούσε ούτως ή άλλως.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι μία ‘καμένη’ λάμπα φθορισμού (που αναβοσβήνει) μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μάτια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι είναι μύθος. Μία καμένη λάμπα φθορισμού (όπως και κάθε φως που αναβοσβήνει) μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα στα μάτια. Αντίθετα μπορεί να πυροδοτήσει νευρολογικές παθήσεις όπως κρίση επιληψίας σε ασθενείς που έχουν την προδιάθεση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι αν κάποιος ‘βλέπει μυγάκια’ είναι επικίνδυνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με την πάροδο της ηλικίας, η ουσία σαν ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού (ονομάζεται υαλώδες σώμα), συρρικνώνεται και αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα (το ‘φιλμ’ του ματιού). Επίσης κάποια σημεία του συμπυκνώνονται και επιπλέουν με αποτέλεσμα να αιωρούνται και να φαίνονται σαν ‘μυγάκια’ ή σαν ‘ιστός αράχνης’. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Όμως αν τα ‘μυγάκια’ συνοδεύονται από ‘λάμψεις’ σαν κάποιος να σας βγάζει φωτογραφία με φλας, τότε θα πρέπει άμεσα να ελεγχθείτε από οφθαλμίατρο. Επίσης θα πρέπει να επισκεφτείτε οφθαλμίατρο αν διαπιστώσετε ότι ξαφνικά αυξηθήκαν τα ‘μυγάκια’ ακόμη και αν δεν συνοδεύεται αυτή η αύξηση από ‘λάμψεις’.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι αν κάποιος κοιτάξει τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μάτια του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν κοιτάξει κάποιος κατευθείαν τον ήλιο, όχι μόνο θα του προκληθεί πονοκέφαλος και προσωρινή ελάττωση της όρασης, αλλά μπορεί να του προκληθεί και μόνιμη βλάβη στην όραση σε λιγότερο από ένα λεπτό! Η έκθεση των ματιών σε υπεριώδη ακτινοβολία έχει αθροιστικό αποτέλεσμα και σχετίζεται με ασθένειες όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια και εκφυλιστικές αλλοιώσεις του κερατοειδούς. Γιαυτό ποτέ δεν πρέπει κάποιος να βλέπει ακόμη και μία έκλειψη ηλίου χωρίς ειδικά γυαλιά (προσοχή όχι γυαλιά ηλίου!).

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι η χρήση γλυκαντικών ουσιών κάνει τα μάτια πιο ευαίσθητα στο φως;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι η χρήση γλυκαντικών ουσιών όπως τα κυκλαμικά άλατα (περιέχονται σε κάποια αναψυκτικά διαίτης) μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία. Επίσης και άλλες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο και αυτές περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, αντιϋπερτασικά, διουρητικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι μπορεί κάποιος να βελτιώσει την όρασή του με ειδικές ασκήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι είναι μύθος. Οι ‘ασκήσεις για τα μάτια’ δεν βελτιώνουν την όραση. Το να γυρνάει κάποιος γύρω γύρω τα μάτια ή να κοιτάει επίμονα σε ένα σημείο δεν έχει καμία επίδραση (καλή ή κακή) στην όραση. Οι ασκήσεις που χρησιμοποιούνται για τα μάτια αφορούν σε παιδιά με ελαττωμένη ικανότητα σύγκλισης και όχι με την οπτική οξύτητα. Σε ενήλικες δεν έχουν ούτε αυτές ιδιαίτερα αποτελέσματα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι τα γυαλιά ηλίου από πλανόδιους πωλητές είναι εξίσου καλά με αυτά από τα καταστήματα οπτικών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι είναι μύθος. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν ειδικά φίλτρα τα οποία απορροφούν την ακτινοβολία UVAκαι UVB η οποία είναι επικίνδυνη. Τα γυαλιά από τους πλανόδιους δεν είναι σίγουρο ότι έχουν αυτά τα φίλτρα με αποτέλεσμα να είναι πιθανώς επίφοβα.

Όσον αφορά στα γυαλιά ηλίου από τα επίσημα καταστήματα οπτικών, τα φίλτρα που αναφέρθηκαν είναι ανεξάρτητα από το πόσο σκούρα είναι τα γυαλιά ηλίου ή τι χρώμα έχουν. Η επιλογή του χρώματος και του σχεδίου είναι καθαρά προσωπική και η τιμή τους έχει να κάνει με θέματα αισθητικής και προσωπικών προτιμήσεων αλλά όχι με ουσιαστικά θέματα ασφαλείας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι τα νεογέννητα μπορούν να δουν κανονικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι, είναι μύθος. Όταν γεννιόμαστε, τα μάτια μας δεν είναι ανατομικά ανεπτυγμένα! Έτσι και η όρασή μας δεν είναι ανεπτυγμένη. Πρέπει όλοι να μάθουμε να βλέπουμε, όπως πρέπει να μάθουμε να μιλάμε.

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να διακρίνουν πολύ περισσότερο από το φως και το σκοτάδι! Η νεογνική, βρεφική και η πρώτη παιδική περίοδος είναι συναρπαστικές για το παιδί όσον αφορά στην όραση. Κατά τη γέννηση θα παρατηρήσετε ότι αντιδρά μόνο στα φωτεινά ερεθίσματα. Μέχρι τους 3 μήνες τα μάτια θα πηγαίνουν από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Μέχρι τους 12 μήνες θα έχει μάθει να συγχρονίζει την όραση με τις κινήσεις του σώματος. Κατά την προσχολική περίοδο η οπτική οξύτητα αυξάνεται και αυτό βοηθάει στην βελτίωση και των κινητικών ικανοτήτων. Κατά τη σχολική περίοδο η καλή όραση συμβάλει τόσο στη μάθηση όσο και στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Είναι λοιπόν σημαντικό οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να υπάρχει όσον αφορά στην όραση να έχει αντιμετωπισθεί μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών, διότι μετά η βλάβη παραμένει ουσιαστικά μόνιμη.

 

Σμύρνης 7 (έναντι ΚΤΕΛ), Μυτιλήνη

Τηλέφωνο: 22513 01732

Κινητό: 6940 811405