Search

Σαγκάη: Το “Παρίσι της Ανατολής”, που έγινε μητρόπολη του κόσμου.

 

Φωτορεπορτάζ Πολυξένη Κασδοβασίλη, κείμενο Χρίστος Καλουντζόγλου

Το αεροπλάνο προσγειώνεται στη Σαγκάη, σε ένα από τα δύο διεθνή αεροδρόμια που εξυπηρετούν την ασιατική μητρόπολη των 24 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτή η σύγχρονη πόλη ήταν μέχρι από τρεις δεκαετίες ένα πολύβουο ασιατικό λιμάνι. Σήμερα είναι το σημείο αναφοράς ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Κινεζική Εθνική Υπηρεσία Τουρισμού (CNTA) και η υπηρεσία Τύπου του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου που οργανώνουν το ταξίδι, μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της πόλης των 24 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Silk Road International Travel έχει κλείσει σε ξενοδοχείο στον μεγαλύτερο πεζόδρομο της Σαγκάης, την οδό Νανζίνγκ, όπου οι επισκέπτης μπορεί να αισθανθεί τον παλμό της σύγχρονης Κίνας.

Η Σαγκάη είναι μια πόλη με πολυκύμαντη ιστορία.

Το μικρό λιμάνι όπου έφτασαν οι Ευρωπαίοι τυχοδιώκτες και αποικιοκράτες στα τέλη του 19ου εξελίχθηκε στον 20ο αιώνα σε εμπορικό κέντρο και τα τελευταία 30 χρόνια έγινε ένα διεθνές οικονομικό, εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο, με χαρακτήρα…. πετεινού! Με ό,τι ακριβώς συμβολίζει και το Έτος του Πετεινού που γιορτάζουν φέτος οι Κινέζοι- δυναμισμό, αυταρέσκεια, εξωστρέφεια. Μια πόλη που εξελίσσεται πατώντας γερά πάνω στο παρελθόν της, το οποίο οι τοπικές αρχές φροντίζουν να αναδεικνύουν.

Ο τρόπος με τον οποίον οργανώθηκε η ανάπτυξη της πόλης στις όχθες του ποταμού Χουανγκ που και απλώθηκε ο αστικός ιστός για να φιλοξενήσει τα εκατομμύρια των κατοίκων και των επισκεπτών, παρουσιάζεται με εντυπωσιακό τρόπο στο Εκθεσιακό Κέντρο Αστικής Ανάπτυξης, που στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο στην πλατεία του Λαού. Εδώ βρίσκεται η μακέτα της κεντρικής Σαγκάης, που κέρδισε μια θέση στο βραβείο των ρεκόρ Γκίνες, ως η μεγαλύτερη μακέτα πόλης στον κόσμο.

Σε περίοπτη θέση στο Κέντρο Αστικής Ανάπτυξης βρίσκεται το λεγόμενο “παράθυρο στον κόσμο”, όπου φιλοξενούνται εικόνες από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου. Μεταξύ αυτών ο Παρθενώνας.

Στην Κίνα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω κρύβεται μια ιστορία. Σύμφωνα λοιπόν με μιαν από τις ιστορίες, στα στα μέσα του 19ου αιώνα, οι Άγγλοι έστειλαν σε αυτό το ασιατικό λιμάνι ένα καράβι με ανεπιθύμητους. Όσοι στοιβάχτηκαν, τότε, σ΄ αυτό το καράβι είχαν στη διάθεσή τους άφθονο οινόπνευμα. Παραδόθηκαν εύκολα στο ποτό κι όταν αντιλήφθηκαν ποια ήταν η μοίρα τους ήταν πια αργά για να επιστρέψουν στην Αγγλία. Αισθάνονταν “όμηροι”, “απαχθέντες” και γι αυτό, εκείνοι οι πρώτοι Άγγλοι που έφθασαν στην κινεζική ακτή συνήθιζαν να λένε πως “Σαγκάη” σημαίνει “η πόλη των ομήρων”.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Σαγκάη λεγόταν και “Παρίσι της Ανατολής”, καθώς είχε γίνει πόλος έλξης για επιχειρηματίες, τυχοδιώκτες και διασημότητες. Τα κτήρια που έχουν χτιστεί πριν από περίπου 100 χρόνια στην Bund, την μια όχθη του ποταμού Χουανγκ που, αντανακλούν το μεγαλείο αυτής της εποχής και το καθένα συνοδεύεται από μια ξεχωριστή ιστορία.

Η Σαγκάη, που οι Κινέζοι την προφέρουν “Σαν- Χάη” , είναι η σύγχρονη εικόνα μιας χώρας με πανάρχαιη ιστορία, μια μητρόπολη του κόσμου με κινεζική ταυτότητα, είναι ακριβώς αυτό που σημαίνει το όνομά της : η πόλη δίπλα στη θάλασσα. Μια πόλη που της προσδίδει γοητεία ο ποταμός Χουάνγκπου, πριν πάει να συναντήσει τον ωκεανό. Όσοι έχουν γεννηθεί εδώ υιοθετούν τον πιο γοητευτικό μύθο, που θέλει την Σαγκάη να γεννιέται από τον ποταμό Χουανγκπού.

Η βόλτα στις όχθες του ποταμού Χουανγκ που θα συνεχιστεί από τις σελίδες των Πολιτικών και τις επόμενες εβδομάδες.