Σάρλιτζα Παλλάς
Το ξενοδοχείο είναι, κλειστό και εγκαταλελειμμένο από το 1982
Το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς, το σήµα κατατεθέν της παραλίας Λουτρόπολης Θερµής που στην περίοδο της ακµής του φιλοξένησε βασιλείς, πολιτικούς ηγέτες και γενικά όλη την αριστοκρατία της τότε εποχής µετά την απόφαση µεταβίβασης του για 30 χρόνια στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έστω και τώρα, στο παρά πέντε, διατηρεί τις ελπίδες του για διάσωση αλλά και αξιοποίηση των ιαµατικών πηγών που το περιβάλλουν.
Το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς (Hotel Sarlidjé Palace) κτίστηκε στο χωριό Θερµή της Μυτιλήνης το 1909 σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων από τον Χασάν Εφέντη Μολλά Μουσταφά, έναν πλούσιο κάτοικο της περιοχής. «Την 1ην Μαΐου ήνοιξεν τας πύλας του εις το κοινόν το νεόδµητον Μέγα εν Θερµή Ξενοδοχείον. Δωµάτια ευάερα και ευήλια, επίπλωσις τελειοτάτη, τροφή άφθονος καθαρά και υγιεινή (…). Το Μέγα τούτο ξενοδοχείο θα καταστή βεβαίως το εντευκτήριο του καλού κόσµου της καθ’ ηµάς Ανατολής. Διότι κείται παρά τα θαυµαστά θερµά ύδατα της Θερµής, τα από των αρχαίων χρόνων ονοµαστά δι’ ιαµατικάς ιδιότητας», αναφέρει η εφηµερίδα Σάλπιγξ το 1910. Όπως σηµειώνει, η τιµή του δωµατίου µε διατροφή ήταν «40 γρόσια κατ’ άτοµο και ηµέραν».
Μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης το 1912, το ξενοδοχείο φιλοξενεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, τον πρίγκιπα Παύλο και άλλες σηµαντικές προσωπικότητες της εποχής, παραµένοντας σηµείο αναφοράς στην περιοχή. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ξενοδοχείο και οι ιαµατικές πηγές περνούν ως ανταλλάξιµα στο ελληνικό κράτος και στη συνέχεια, το 1925, στην Εθνική Τράπεζα. Παρά τη δύσκολη περίοδο, το ξενοδοχείο παραµένει σε λειτουργία. Το 1933 αγοράζεται σε δηµοπρασία από το Ταµείο Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονοµικών (ΤΣΑΥ). Από τότε η πορεία του ήταν σταθερά καθοδική. Το ξενοδοχείο λειτουργούσε µεν αλλά το ΤΣΑΥ δεν επένδυε για να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο. Το µόνο που έγινε ήταν κάποιες όχι και τόσο επιτυχηµένες επεκτάσεις στα 1950 . Παρ’ όλα αυτά, λόγω της παλαιάς του αίγλης συνέχισε να έλκει σηµαντικές προσωπικότητες, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Στρατής Μυριβήλης κ.ά.
Τελικά, το ξενοδοχείο έκλεισε το 1982. Από το σηµείο αυτό και µετά άρχισε και η µεγάλη φθορά του κτιρίου. Τα τελευταία χρόνια έπαθε ζηµιά η στέγη, µε αποτέλεσµα να µπαίνει νερό στο κτίριο γεγονός που επιτάχυνε την καταστροφή του.
Τελικά την περασµένη εβδοµάδα ψηφίστηκε από το ΥΠΕΚΑ η ρύθµιση που αφορούσε στη µεταβίβαση για 30 χρόνια του Σάρλιτζα Παλλάς και των ιαµατικών πηγών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου σύµφωνα µε δηλώσεις της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου θα αναζητηθούν ευρωπαϊκοί πόροι προκειµένου να γίνει η αποκατάστασή του ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει άµεσα τη διαδικασία πιστοποίησης των ιαµατικών πηγών.
foto
Βασίλης Καζάζης