Search

SeaDock Festival: Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στη Μυτιλήνη

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ ήταν ο πρωταγωνιστής του φετινού 19ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης με συνολικά 64 ελληνικές παραγωγές που προβλήθηκαν τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Με επιμονή και μεράκι, η ομάδα του “SeaDock Festival” επέλεξε και παρουσιάζει φέτος, 13 από τις ταινίες Ελλήνων δημιουργών που ξεχώρισαν στο φετινό ΦΝΘ. Από την Παρασκευή 16/6 στις 7μ.μ. έως και την Κυριακή 18/6 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής (Μικράς Ασίας 2), θα προβάλλονται καθημερινά από τις 7μ.μ. ως τις 11.30μ.μ ταινίες που καλύπτουν μια ευρεία θεματική γκάμα, ανάμεσά τους το ντοκυμαντέρ του Κωνσταντίνου Κουκούλη “Man At Home” και η ταινία “Σόλων, ταξίμι στο χρόνο” του Γιάννη Αδρίμη.

Καρέ της πόλης

  • Γκραφίτι και streetart, νομιμότητα και παρανομία, τέχνη και βανδαλισμός. 14 καλλιτέχνες μιλούν για μια μορφή έκφρασης που καθρεφτίζει την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: Wall Democracy των Βάλιας Καρδή και Νεφέλης Κοσκινά(Κυριακή 18/6 20.00 διάρκεια 26 min).
  • Αιγάλεω, μια πόλη πολυπολιτισμική, γεμάτη αντιθέσεις που ζυμώνεται με τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές της χώρας. Ένας κόσμος γοητευτικός και αλλόκοτα ταιριαστός: Στο Σίτι του Αυρήλιου Καρακώστα(Παρασκευή 16/6 19.00 διάρκεια 14min).

Ήρωες της διπλανής πόρτας

  • Ο Δομίνικος, πρώην χρήστης ουσιών, περιπλανιέται στην Αθήνα. Συναντά ανθρώπους που μένουν, όπως κι αυτός, καθαροί. Μια πορεία γεμάτη αυτογνωσία και θάρρος, στο Village Potemkin του Δομίνικου Ιγνατιάδη(Παρασκευή 16/6 21.00 διάρκεια 85min).

Με επίκεντρο τον άνθρωπο

  • Ο Δημήτρης και η Ασημούλα. Ένας γάμος ετών εξήντα. Όταν εκείνη αρχίσει να χάνει τη μνήμη της, εκείνος θα ξεπεράσει τον εαυτό του για να είναι μαζί της: Ο ξυλουργός και η γυναίκα του, του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου (Κυριακή 18/6 19.15 διάρκεια 16min).
  • Μια εξαμελής οικογένεια με διαφορετική προσέγγιση της ζωής και της ανατροφής των παιδιών της, έχει αναπτύξει το μοντέλο της κατ’ οίκον εκπαίδευσης: Ιχθύς του Χρήστου Καραλιά. (Κυριακή 18/6 19.30 διάρκεια 32min).
  • Ο Μάσιμο από την Αιθιοπία είναι ένας από τους χιλιάδες άστεγους της Αθήνας. Ζωγραφίζει ασταμάτητα μέσα στο παράπηγμά του, όπως ένας μοναχός που αφοσιώνεται στο δικό του προσωπικό δρόμο. Man at Homeτων Στρατή Βογιατζή και  Κωνσταντίνου Κουκούλη(ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη). (Σάββατο 17/6 20.00 διάρκεια 46min).

 

 Τέχνες & γράμματα

Μουσική

  • Η γενιά του ’90. Προκλήσεις, πολιτικές επιλογές και η κρίση, με φόντο την χιπχοπ κουλτούρα. Μια ανασκόπηση και ένας απολογισμός περί πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής στο Κάθε μέρα του Σπύρου Γερούση. (Παρασκευή16/6 22.30 διάρκεια 55min).

 

  • Μουσικοί θησαυροί της ελληνικής παράδοσης, από μια εποχή που χάνεται. Ο ερασιτέχνης αυτοδίδακτος τραγουδιστής Σόλων Λέκκας πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ Σόλων, ταξίμι στο χρόνο του Γιάννη Αδρίμη. (Σάββατο 17/6 19.30 διάρκεια 20min).
  • Ηλεκτρονική μουσική σήμερα. Ο ήχος, οι μουσικοί, ένα ολόκληρο μουσικό κεφάλαιο στο No Silenceτων Μαρίας Θεοδωράκη, Κωνσταντίνου Καραπαναγιώτη και Μαρίας Νικολάκη. (Σάββατο 17/6 22.30 διάρκεια 46min).

Θέατρο

  • Ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης βουτά στο σύμπαν του Αυστρο-Ούγγρου συγγραφέα Έντεν Φον Χόρβατ. Θέατρο και πραγματική ζωή ενώνονται στο Ο Ακύλλας Καραζήσης συναντά τον Χόρβατ με Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα των Αποστολίας Παπαϊωάννου και Ηλία Γιαννακάκη. (Σάββατο 17/6 21.00 διάρκεια 65 min).

Εικαστικά

  • Ένας ρομαντικός αντισυμβατικός ζωγράφος, ένας παρορμητικός ονειροπόλος. Το Vive la fuiteτης Εύης Καραμπάτσου εστιάζει στο έργο και τη ζωή του Αλέξη Ακριθάκη. (Σάββατο 17/6 22.30 διάρκεια 55min).

Απ’ το χθες στο σήμερα:

  • ·Γεντί Κουλέ. Μια αναδρομή στο παρελθόν, με πυξίδα τους φυλακισμένους του. Ο αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία καλά κρατεί… Το συρματόπλεγμα, Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης των FilmFabrikers και Αναστασίας Χριστοφορίδου.(Κυριακή18/6 19.00 διάρκεια 16min).

“Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα Seadock επιλέγεται από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναλάβει την διοργάνωση προβολών των ντοκιμαντέρ που διαγωνίστηκαν φέτος στο Φεστιβάλ. Από ένα σύνολο 54 διαθέσιμων ταινιών επιλέξαμε αναγκαστικά ορισμένες από αυτές που θεωρήσαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ως  προς την κοινωνική τους προσέγγιση και την καλλιτεχνική τους ποιότητα”.

Με αφορμή την ταινία Feelingofahome(Μιχάλης Καστανίδης – ΗώΧαβιαρά), η οποία αναφέρεται στον καταυλισμό της Ειδομένης μέσα από τα μάτια ντόπιων και προσφύγων,θα πραγματοποιηθεί μία παράλληλη εκδήλωση με θέμα «Τόποι της ξενιτιάς» που οργάνωσε η Λέσχη Ανάγνωσης “Booklesvos”.  Συγκεκριμένα, την Κυριακή 18 Μαΐου στις 21.00 ο ποιητής και μεταφραστής Ζ.Δ. Αιναλής θα μιλήσει για τον Τουρκοκύπριο ποιητή Μεχμέτ Γιασίν, ενώ θα διαβαστούν έργα του.