Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης ερωτικού περιεχομένου που απεικονίζουν το θύμα αναφέρεται διεθνώς ως “σεξουαλική εκβίαση – sextortion scam”. Ο δράστης εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα να μοιραστεί ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια απειλεί να δημοσιοποιήσει το υλικό, αν το θύμα δεν τον πληρώσει ή αν δεν δεχτεί να στείλει περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο.
Τα θύματα γίνονται διαδικτυακά φίλοι με άτομα που κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα και μετά εξαπατώνται για να στείλουν στους απατεώνες εικόνες ή βίντεο σεξουαλικής φύσης. Στη συνέχεια, τα θύματα αντιμετωπίζουν πιέσεις για περισσότερο τέτοιο υλικό (ή περισσότερα χρήματα), αλλιώς θα δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο στους φίλους και στην οικογένεια του θύματος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC οδηγοί sextortion που εξηγούν βήμα-βήμα σε επίδοξους εγκληματίες πώς να «παγιδεύσουν» τα θύματά τους – συνήθως έφηβα αγόρια και νεαρούς άνδρες – για να τους στείλουν υλικό σεξουαλικής φύση και έπειτα να μπορούν να τους εκβιάζουν, ασκώντας τους αφόρητη ψυχολογική πίεση, είναι διαθέσιμοι στα social media,
Υπάρχουν επίσης αναλυτικές περιγραφές για την απόκτηση μη ανιχνεύσιμων αριθμών τηλεφώνου, τη δημιουργία «ελκυστικών» προφίλ και τη χρήση «ασφαλών» μεθόδων πληρωμής.
Τον περασμένο μήνα η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε προειδοποίηση προς τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του sextortion.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες που σχετίζονται με αυτή τη μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος από από τον Οκτώβριο του 2022. Επρόκειτο για δύο Βρετανούς έφηβους που έδωσαν τέλος στη ζωή τους αφού έπεσαν θύματα sextortion.
Ο Paul Raffile, ειδικός σε θέματα κυβερνοεγκλήματος και sextortion, περιγράφει το φαινόμενο ως «τεράστια απειλή» για τα παιδιά. «Οι απατεώνες του Διαδικτύου ανακάλυψαν τα τελευταία δύο χρόνια ότι μπορούν να πλουτίσουν πολύ γρήγορα, εστιάζοντας σε μια ανεκμετάλλευτη αγορά. Και αυτή είναι οι έφηβοι», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον κ. Raffile, το φαινόμενο του sextortion με θύματα ενήλικες υπάρχει εδώ και χρόνια – όμως πλέον τα έφηβα αγόρια είναι οι στόχοι που προτιμούν αρκετοί απατεώνες. «Βρίσκουν τα θύματά τους μπαίνοντας σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ψάχνοντας group από σχολεία ή αθλητικές ομάδες. Στη συνέχεια πατούν follow και στέλνουν αιτήματα φιλίας σε άτομα».
Ο 14χρονος γιος της Lucy, μιας Βρετανίδας που μίλησε στο BBC News, έπεσε θύμα μιας σπείρας εκβιαστών φέτος.
Παρόλο που ο ίδιος δεν είχε στείλει καμία φωτογραφία σεξουαλικού περιεχομένου, οι εκβιαστές δημιούργησαν μία με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του έστειλαν ένα μήνυμα απειλώντας ότι θα την κοινοποιούσαν σε φίλους και γνωστούς του. «Το μήνυμα έλεγε ουσιαστικά, “Μην κλείσεις την επικοινωνία. Αν δεν μας στείλεις χρήματα σε 24 ώρες, θα προωθήσουμε την εικόνα σε όλες τις επαφές σου”. Ήταν σοκαρισμένος, τον είδα κυριολεκτικά να τρέμει».
Ο έφηβος είχε ήδη πληρώσει στους εκβιαστές 100 λίρες, αλλά με τη βοήθεια των γονιών του έκλεισε τον λογαριασμό του στα social media και άλλαξε τηλέφωνο. Οι εκβιαστές δεν επικοινώνησαν ξανά μαζί του. «Αν δεν ήταν στο σπίτι εκείνο το πρωί, αν δεν βρισκόμουν στην κουζίνα, και αν δεν μου είχε μιλήσει, δεν ξέρω πώς θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση γι’ αυτόν», λέει χαρακτηριστικά η Lucy.
Σύμφωνα με τον κ. Raffile, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τον εκβιασμό μέσω sextortion. «Υπάρχει τεράστια έξαρση αυτού του είδους εγκλήματος στο Instagram και το Snapchat τα τελευταία δύο χρόνια… αυτές οι πλατφόρμες πρέπει να αναλάβουν δράση και να κυνηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους», τονίζει.
Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τον εκβιασμό;
Οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει πρώτα να κατανοήσουν οι ίδιοι τους κινδύνους και στη συνέχεια να μοιραστούν τη γνώση τους με τα παιδιά τους. Οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς τους για βοήθεια αν εμπλακούν σε υπόθεση σεξουαλικού εκβιασμού. Αν συμβεί:
- Σταματήστε κάθε επικοινωνία με τον εκβιαστή.
- Μην υποκύψετε δίνοντας χρήματα.
- Αποθηκεύστε όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων στιγμιότυπων οθόνης των μηνυμάτων ή αποθηκευμένων εικόνων.
- Προχωρήστε σε καταγγελία στην αστυνομία και στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα.
Αν ο εκβιαστής προσπάθησε να μοιραστεί το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι αξιόπιστοι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν πολιτικές για την αφαίρεσή του. Αν και οι περισσότερες απειλές sextortion περιλαμβάνουν κοινωνική μηχανική και όχι κακόβουλο λογισμικό, ωστόσο η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης σε αυτές τις περιπτώσεις. Μερικά βασικά βήματα είναι:
- Να είστε προσεκτικοί στο διαδίκτυο: οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτοί που λένε ότι είναι.
- Ρυθμίστε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημόσιους σε ιδιωτικούς.
- Μη στέλνετε βίντεο ή φωτογραφίες σε κάποιον που δεν έχετε συναντήσει στην πραγματική ζωή.
- Ποτέ μην μοιράζεστε προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο του εαυτού σας ή οποιουδήποτε άλλου – δεν έχετε κανέναν έλεγχο για το τι θα συμβεί με τις φωτογραφίες ή τα βίντεο στη συνέχεια.
- Αγνοήστε μηνύματα από αγνώστους και να είστε επιφυλακτικοί σε οποιονδήποτε θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλη πλατφόρμα – τέτοιες προσπάθειες τυχαίνει επίσης να είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια μιας ρομαντικής απάτης.
- Μιλήστε στους γονείς αν νομίζετε ότι έχετε γίνει στόχος.
Ταυτόχρονα, υπενθυμίστε στα παιδιά τη σημασία της χρήσης ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης, αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας και της αποφυγής κλικ σε συνδέσμους ή της λήψης συνημμένων αρχείων σε ανεπιθύμητα μηνύματα.
Ειδήσεις Σήμερα: