Search

“Σκοτώνει” η κατάθλιψη στο ΚΥΤ της Μόριας- Γιατροί του Κόσμου

Ανησυχητικά είναι τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση των περιστατικών  απόπειρας αυτοκτονιών, κατάθλιψης και αυτοτραυματισμών από το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου, πριν και μετά τη συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας για το προσφυγικό.

“Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα Ιανουάριος 2015-Μάιος 2017, με ένα ορόσημο την κοινή  συμφωνία Τουρκίας Ε.Ε στις 20 Μαρτίου. Προφανώς αυτή η μεταβολή των δεδομένων που παρατηρούμε έχει να κάνει με την αλλαγή των χαρακτηριστικών του μοντέλου διαχείρισης των προσφυγικών ροών”, σημειώνει ο Δημήτρης Παπανδρέου, συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στο νησί.  “Πριν την συμφωνία ο πληθυσμός ήταν μετακινούμενος. Μετά την κοινή δήλωση παρέμεινε στάσιμος και επηρεάζεται από δύο κύριους άξονες:  Πρώτα οι διαδικασίες εξέτασης των διεθνών αιτημάτων προστασίας, δηλαδή του ασύλου και η υλοποίηση ή μη αυτής, και δεύτερον οι συνθήκες διαβίωσης. Από την πρώτη στιγμή η πάγιες θέση των Γιατρών του Κόσμου είναι ότι οι συνθήκες θα πρέπει να είναι αξιοπρεπείς και  ασφαλείς, ένα ζήτημα πέρα και πάνω από κάθε συμφωνία μεταξύ κρατών“.

Τι δείχνουν τα στοιχεία:

 

Ενώ πριν τη Συμφωνία δεν είχε υπάρξει ούτε ένα περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας, μετά την εφαρμογή αυτής, 10 άνθρωποι επιχείρησαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους. Ομοίως εκτινάχθηκαν τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυτοτραυματισμών και κατάθλιψης. Από 5 μόλις αυτοτραυματισμούς πριν, σε 62 μετά τη Συμφωνία και από 39 περιστατικά κατάθλιψης σε 238 αντίστοιχα.

“Ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Αποτελεί χρέος μας να συνεχίσουμε να μιλάμε για τις σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία προσφύγων και  μεταναστών που έχουν επιφέρει οι εφαρμοζόμενες πολιτικές.” λένε οι Γιατροί του Κόσμου που εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Καρά Τεπέ και όπου αλλού χρειαστεί στη Μυτιλήνη.

Να θυμίσουμε πως στις αρχές  Ιουνίου οι ΓτΚ αποχώρισαν αναγκαστικά από τη Μόρια, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό καθώς η προγραμματική τους σύμβαση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έληξε μετά από περίπου τέσσερα χρόνια καθημερινής παρουσίας στο Κέντρο. Αυτή τη στιγμή και ώσπου να τις αντίστοιχες υπηρεσίες να αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το έργο της καταγραφής των περιστατικών έχει αναλάβει ο Ερυθρός Σταυρός.