Search

Soloup: «Οι πρόσφυγες ζωγράφισαν τον παράλληλο κόσμο στον οποίο ζουν»

 

Το τραύμα του πολέμου αλλά και τη λαχτάρα τους για ζωή έβγαλαν στο χαρτί οι μαθητές του Mosaik Support Center και οι φιλοξενούμενοι του ΠΙΚΠΑ μέσα από δύο έκτακτες συναντήσεις εικόνας και λόγου, δύο “παράλληλων κόσμων” όπως κι εκείνοι των προσφύγων που ζουν στο νησί της Λέσβου. Ο δημιουργός κόμικ και γελοιογράφος Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), συγγραφέας του graphic novel «Αϊβαλί» που βρέθηκε για λίγες μέρες στον αγαπημένο του προορισμό με τον οποίο έχει δεσμούς πολλών ετών, ήρθε κοντά με ανθρώπους από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Κονγκό και άλλες αφρικανικές χώρες μέσα από ένα έκτακτο εργαστήρι δημιουργικής γραφής και κόμικ.

“Οι δύο αυτές συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο ενός προγράμματος που “τρέχει” εδώ καιρό και έχει ξεκινήσει από το Μουσείο Μπενάκη και το οποίο κάνουμε μαζί με την Κέλη Δασκαλά φιλόλογο και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής στο ΕΑΠ. Οι συμμετέχοντες γράφουν ένα κείμενο το οποίο είναι το σενάριο για το κόμικ που δημιουργούμε μέσα από μια άλλη διαδικασία. Παράλληλα γίνεται και μια έρευνα πάνω στην συνεργασία αυτή, δημιουργικής γραφής και κόμικ η οποία κάποια στιγμή αργότερα φιλοδοξούμε να εκδοθεί.

Αυτό που παρατηρήσαμε στις δύο αυτές συναντήσεις με τους πρόσφυγες που ζουν εδώ στη Λέσβο είναι ότι ζουν σε έναν παράλληλο κόσμο. Μια γυναίκα ζωγράφισε δύο παιδιά να παίζουν πετροπόλεμο καθώς όπως μου εξήγησε τα παιδιά στη Μόρια παίζουν μόνο αυτό το παιχνίδι όλη μέρα καθώς δεν έχουν άλλα παιχνίδια. Μετά, τα ίδια παιδιά τα έβαλε σε ένα τοπίο με θάλασσα και ήλιο, ένα τοπίο της Μυτιλήνης που τους φιλοξενεί και μίλησε με αγάπη για το νησί και τις ομορφιές του. Κάποιος άλλος ζωγράφισε ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα , ανθρώπους κυνηγημένους από τον πόλεμο αλλά στο επόμενο καρέ οι άνθρωποι είχαν σωθεί και ήταν εδώ κάτω από τον ήλιο.Από τη μία η βια του πολέμου και του εγκλεισμού στο καμπ και από την άλλη η ζωή που τους προσφέρεται”, εξηγεί ο Soloup ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες γελοιογράφους που συχνά με το πενάκι έχει κριτικάρει τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο προσφυγικό σε εκθέσεις που έχουν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο.

 

Να σημειώσουμε πως στο Mosaik διατηρεί σταθερά λογοτεχνικό εργαστήρι (με τον Ζήση Αϊναλή) ενώ κατά καιρούς γίνονται διάφορα workshops δημιουργικής γραφής μέσα και στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΑΠ αλλά και άλλων ομάδων.