Search

“Στην ρότα των πουλιών” της Λέσβου: Ημερίδα στην Αθήνα για τους βιοτόπους

Ημερίδα με θέμα «στη ρότα των πουλιών», διοργανώνεται στην Αθήνα.

Στόχος η ανάδειξη έρευνας μαθητών για τους βιότοπους της Λέσβου.

Οι βιότοποι της Λέσβου και ο πλούτος της ορνιθοπανίδας του νησιού θα αναδειχθούν στην ημερίδα που διοργανώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον Σύλλογο Καλλονιατών Λέσβου, την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής.

Στην ημερίδα, με τίτλο «Στη ρότα των πουλιών- Μια εκπαιδευτική έρευνα για τους βιότοπους της Λέσβου», θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ομαδικής δουλειάς που έκαναν μαθητές σχολείων από τη Λέσβο και την Αττική, που παρατήρησαν, κατέγραψαν και μελέτησαν τους βιότοπους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Οι μαθητές του του ΕΠΑΛ Καλλονής, του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης, του Λυκείου Πολιχνίτου και του Λυκείου Άντισσας με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, Ελένης Γαληνού εργάζονται από τον Απρίλιο, κάνοντας έρευνα πεδίου. Πήγαν σε διαφορετικά σημεία στους υγρότοπους, παρατήρησαν, φωτογράφισαν και βιντεοσκόπησαν την ορνιθοπανίδα και μάλιστα σε μία περίοδο μετανάστευσης πτηνών, όπως ο μαυροπελαργός, ο κρυπτοτσικνιάς, ο καλαμοκανάς και το φλαμίνγκο, η αβοκέτα και το νανογλάρονο, το σμυρνοτσίχλονο και φρυγανοτσίχλονο. Παράλληλα μαθητές 4 σχολείων της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Β΄ Αθήνας, του 1ου, 2ου, 5ου Λυκείων Χαλανδρίου και 4ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής, εργάστηκαν συμπληρωματικά με τις ομάδες των σχολείων της Λέσβου, με θέμα την μετανάστευση, μέσα από βιβλιογραφική έρευνα.

Η γεωγραφική θέση της Λέσβου ανάμεσα σε δύο ηπείρους της δίνει το προνόμιο να βρίσκεται πάνω στον μεταναστευτικό δρόμο εκατομμυρίων πουλιών. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τον πευκοτσοπανάκο, που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και το σμυρνοτσίχλονο, που την άνοιξη έρχεται μόνο στη Λέσβο και τη Χίο. Υπάρχουν βέβαια και εκατοντάδες άλλα είδη πουλιών που μένουν μόνιμα στο νησί ή διαμένουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή απλά περνούν κατά την περίοδο της μετανάστευσης.

Εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί παρατηρητές πουλιών έχουν αντιληφθεί τη μοναδικότητα της Λέσβου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μορφή οικοτουρισμού ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία. Κάτι που έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται και οι κάτοικοι της Λέσβου, που καλούνται να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον ως ζωτικής σημασίας κεφάλαιο για τον τόπο.

Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος ο φωτογράφος άγριας φύσης Χρήστος Βλάχος και η υπεύθυνη του Περιβαλλοντικού Κέντρου ενημέρωσης Καλλονής Ελένη Γαληνού.

Χορηγοί της Ημερίδας είναι κυρίως ο Δήμος Λέσβου και ακολουθούν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Ναυτιλιακή εταιρεία Blue Star Ferries.

Ο Δήμος Λέσβου στην προσπάθειά του να συμβάλει γενικότερα στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού του νησιού, και ειδικότερα στη δημιουργία και διάχυση της περιβαλλοντικής εκπαιδευτικής συνείδησης, έρχεται αρωγός στη ενεργοποίηση των μαθητών απέναντι στο περιβάλλον της Λέσβου, και στη μετάδοση της γνώσης για τους βιότοπους του νησιού.

 

Oι φωτογραφίες είναι της Ελένης Γαληνού.