Στο στόχαστρο της ΕΥΠ οι μαζικές αγορές ακινήτων από Τούρκους σε Έβρο και Αιγαίο

Ανησυχία για τον “αθόρυβο εποικισμό” σε παραμεθόριες περιοχές – Παρέμβαση της ΕΥΠ, ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές της ΝΔ.

Μαζικές αγορές ακινήτων από Τούρκους σε Έβρο και Αιγαίο: Αντίδραση από ΕΥΠ και Βουλή

Στο επίκεντρο έντονης ανησυχίας βρίσκονται οι μαζικές αγορές ακινήτων από Τούρκους υπηκόους κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με την ΕΥΠ να ερευνά πλέον την υπόθεση. Ο αριθμός των συναλλαγών αυξάνεται κάθε χρόνο, προκαλώντας ανησυχίες για αθόρυβο εποικισμό και πιθανές συνέπειες στην εθνική ασφάλεια.


Ανησυχία σε τοπικές κοινωνίες και πολιτική κινητοποίηση

Κάτοικοι σε Έβρο, Λέσβο και Χίο κάνουν λόγο για συστηματική αγορά γης και στρατηγικών ακινήτων από εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα τουρκικής καταγωγής. Οι τοπικές φωνές ενισχύθηκαν όταν 11 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίσημη ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις και άμεση παρέμβαση.

Ο βουλευτής Έβρου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπογράμμισε τις καταγγελίες του δημάρχου Αλεξανδρούπολης για εισαγόμενο εποικισμό και επισήμανε περιπτώσεις αγοράς ακινήτων σε ευαίσθητες αμυντικά περιοχές.


Το «παραθυράκι» του νόμου και οι ανησυχίες για την Golden Visa

Η νομική βάση για αυτές τις αγορές στηρίζεται στον νόμο του 2011, ο οποίος επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ε.Ε. να αγοράζουν ακίνητα σε παραμεθόριες περιοχές χωρίς περιορισμό στην ιθαγένεια των μετόχων. Έτσι, πολίτες τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, δημιουργούν εταιρείες-βιτρίνα και προχωρούν σε νόμιμες αγορές.

Ο συμβολαιογράφος Ροδόπης Χρήστος Τερζίδης τόνισε πως εάν υπάρχει θέμα εθνικού συμφέροντος, το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει:

«Είναι στο χέρι της Πολιτείας να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα».


Επενδυτές με Golden Visa και η αύξηση των αγορών

Εκτιμάται πως Τούρκοι πολίτες αγοράζουν περίπου 1.000 ακίνητα ετησίως στην Ελλάδα. Μάλιστα, ενώ επίσημα 525 Τούρκοι κατέχουν Golden Visa, στην πράξη ο αριθμός των επενδυτών ξεπερνά τους 1.300. Πολλοί εξ αυτών αποκτούν πρόσβαση σε ακίνητα μέσω νομιμοφανών μεθόδων, εκμεταλλευόμενοι νομικά κενά.


Αναγκαία η θεσμική επανεξέταση και έλεγχος

Το ζήτημα φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για επανεξέταση του νομικού πλαισίου που διέπει τις αγοραπωλησίες σε ευαίσθητες περιοχές. Η Πολιτεία καλείται να εξισορροπήσει την ανάγκη για επενδύσεις με τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της γεωστρατηγικής σταθερότητας.

Πηγή: thetoc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ