Search

Στράτος Ιωσηφέλλης: «Η τοπική μας κουζίνα ξεχωρίζει…»

Ο Μεσοτοπίτης Στράτος Ιωσηφέλλης είναι απόφοιτος του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Institute of hotel & tourism studies «Le Monde».

Έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε διάφορα Ι.Ι.Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ., όπως και στην «Σιβιτανιδείο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων», ενώ συμμετέχει στις δράσεις του «Ελληνικού Πρωινού» –

υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας –
ως Consultant Chef.

Σήμερα μας μιλάει για την αγάπη του στη μαγειρική και πώς από το καφενείο του μπαμπά του στον Μεσότοπο μπήκε στον κόσμο των γεύσεων κατακτώντας μια σημαντική  θέση στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας και ως πρεσβευτής των λεσβιακών προϊόντων. Φέτος θα μπορούμε να απολαύσουμε τις δημιουργίες του Στράτου στο MYTHICAL COAST στην Κράτηγο.

 

   Πως μπήκες στον κόσμο των γεύσεων και πως σε κέρδισε η μαγειρική;

Γεννήθηκα  και μεγάλωσα στο Μεσότοπο της Λέσβου. Η μαγειρική μπήκε στη ζωή μου από  πολύ νωρίς, μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση, το καφέ ψησταριά «Ο Πάλλας» που υφίσταται μέχρι και σήμερα. Εκεί ήρθα σε επαφή με την μαγειρική και τα ερεθίσματα που δέχτηκα ήταν αρκετά ώστε στα 18 μου αποφάσισα να αφήσω πίσω το νησί για να έρθω στην Αθήνα και να σπουδάσω μαγειρική τέχνη.

 

 Ποια ήταν τα δικά σου προσωπικά στάδια για να φτάσεις εδώ που είσαι σήμερα;

Είμαι Απόφοιτος του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Institute of hotel & tourism studies Le Monde. Μπήκα στην εστίαση πολύ μικρός, όντας ακόμα φοιτητής, ακόμα και αμισθί σε επιλεγμένους χώρους, προκειμένου να αποκτήσω εμπειρία, δεξιότητες και γνώσεις. Πέρασα από όλα τα πόστα που θεωρώ πως πρέπει να περάσει ένας μάγειρας μέχρι να μπορέσει να αναλάβει την διοίκηση μιας κουζίνας. Παράλληλα δεν εφησύχασα και δεν εφησυχάζω ποτέ, ως προς την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό των γνώσεων και δεξιοτήτων μου μέσα από βιβλία, σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Επίσης είμαι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενήλικων Μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς το να μεταλαμπαδεύεις τη γνώση ενός αντικειμένου που αγαπάς, είναι κι αυτό πηγή έμπνευσης και  ώθηση να συνεχίζεις.

 

Τι έχει η λεσβιακή κουζίνα να υπερηφανεύεται από τις υπόλοιπες της Ελλάδας; Αποτελεί τουριστικό προϊόν;

Πιστεύω πως η τοπική κουζίνα ξεχωρίζει, καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία συστατικών και γεύσεων. Θεωρώ πως το ούζο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην λεσβιακή κουζίνα, εμπνέοντας για την παρασκευή ουζομεζέδων, ενώ επιπλέον δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς τις μικρασιατικές καταβολές μας, οι οποίες αποτυπώνονται έντονα στην κουζίνα του νησιού. Τα παραπάνω λοιπόν, πιστεύω πως έχουν αναδείξει την γαστρονομία του τόπου  σε τουριστικό προϊόν, ικανό να προσελκύσει κόσμο αλλά και να ταξιδέψει μαζί του.

 

«Θεωρώ πως το ούζο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην λεσβιακή κουζίνα, εμπνέοντας για την παρασκευή ουζομεζέδων, ενώ επιπλέον δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς τις μικρασιατικές καταβολές μας, οι οποίες αποτυπώνονται έντονα στην κουζίνα του νησιού.»Σ.Ι.

Έχει περιθώρια βελτίωσης και ποια είναι κατά την προσωπική σου άποψη;

Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η στροφή στα τοπικά προϊόντα και η υιοθέτηση νέων τεχνικών προσαρμοσμένων στις παραδοσιακές γεύσεις μπορούν να παρέχουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλόξενο αλλά πέρα από τα γνώριμα τουριστικά στεγανά που συχνά δίνουν την αίσθηση του «δήθεν», μπορούν να συνδράμουν όχι μόνο στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η συνεχής επιμόρφωση νομίζω ότι είναι η βασικότερη προϋπόθεση για τα παραπάνω και είμαι αισιόδοξος καθώς αρκετοί νέοι επαγγελματίες τείνουν να το υιοθετούν.

 

 Ποια λεσβιακά προϊόντα χρησιμοποιείς στις συνταγές σου και τα θεωρείς φαβορί;

Γενικά υποστηρίζω πολύ τα τοπικά προϊόντα και τους μικρούς παραγωγούς. Οι πρώτες ύλες είναι εξέχουσας σημασίας. Το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το ντόπιο μέλι, όπως και τα ντόπια κρέατα και θαλασσινά είναι κάποιες από αυτές. Είναι πλέον ευρέως γνωστή η «αδυναμία» μου στον ξινό τραχανά, υπό την μορφή της λεγόμενης «χάχλας», καθώς οι δυνατότητα να τις γεμίσεις παρέχει μια δυναμική επιλογών και δημιουργικότητας.

 Που σε βρίσκουμε φέτος επαγγελματικά ;

Πέρα από την συμμετοχή μου στις εκθέσεις ως consultant chef του προγράμματος «ελληνικό πρωινό», έχω ξεκινήσει να δραστηριοποιούμαι και στο νησί, συνδράμοντας στην υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης στο νησί, το επερχόμενο MYTHICAL COAST.

 

Ιστοσελίδα: www.stratosiosifellis.com

Youtube Channel: www.tinyurl.com/iosifellis

FacebookPage:https://www.facebook.com/chef.stratos.iosifellis

Instagram: www.instagram.com/stratos.iosifellis

 

 

 

Μια συνταγή με υλικά του τόπου               

BBQ Stories: Φτερούγες Κοτόπουλου

 

Υλικά:

1 κιλό Φτερούγες Κοτόπουλου: Σελάχας

20 γρ. Πετιμέζι: Ερέσσυκο

20 γρ. Ελαιόλαδο: Protοleo

2 πρέζες Θυμάρι: Αιγαίου Γεύσεις

2 πρέζες Ρίγανη: Αιγαίου Γεύσεις

20 γρ. Λικέρ Μαστίχας

Θαλασσινό Αλάτι: Μυτιληνιά Γη

Πιπέρι

20 γρ. Βαλσάμικο Ξύδι

10 γρ. Σάλτσα Worcestershire

30 γρ. Μουστάρδα

60 γρ. Κέτσαπ

 

Τρόπος Εκτέλεσης:

Σε μια μπασίνα, προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και τα ενσωματώνουμε.

Ρίχνουμε μέσα τις φτερούγες και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε ένα ταψί, τοποθετούμε λαδόκολλα.

Βάζουμε τις φτερούγες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά*.