Κείμενο:Νικολέτα Μακρυωνίτου για το περιοδικό Γαστρονόμος.
Η οικοτεχνία «Ερέσσυκο» παράγει και συσκευάζει τα προϊόντα της στην Ερεσό της Λέσβου. Πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση που λειτουργεί από την οικογένεια Μπαρούφη, την Ειρήνη και τον σύζυγό της Γιώργο, και τα παιδιά τους Ηλία και Φωτεινή Τσακάλογλου. «Οι συκιές που εκμεταλλευόμαστε βρίσκονται στον εύφορο Κάμπο Ερεσού. Οι περισσότερες είναι ιδιόκτητες. Εφέτος φυτέψαμε επιπλέον 12 στρέμματα με νέα φυτά ώστε να καλύψουμε στο κοντινό μέλλον τη ζήτηση που υπάρχει» μου εξηγεί η Φωτεινή που είναι γεννημένη στο Σίγρι και ήρθε νύφη στην Ερεσό. Τα χοντρόφλουδα πολίτικα σύκα της Ερεσού, αλλά κι αυτά των ποικιλιών Αϊδινίου και πρασινοσυκιάς Λέσβου, είναι περιώνυμα από τα παλιά χρόνια, και η καλλιέργειά τους δεν σταμάτησε ποτέ στην ευρύτερη περιοχή. Η ξήρανσή τους από την οικογένεια Μπαρούφη γίνεται με φροντίδα και νοιάξιμο, με φυσικό τρόπο στον ήλιο και δεν χρησιμοποιείται θειάφισμα. Εκτός από τα αποξηραμένα σύκα, σκέτα ή γεμιστά με αμύγδαλα και αρωματισμένα με κανέλα και μοσχοκάρυδο, μεταποιούν επίσης τους καρπούς σε μια έξοχη μαρμελάδα, και σε ένα είδος πετιμεζιού με πολύ πυκνή, και βαθιά γεύση, που στη Λέσβο είναι πολύ δημοφιλές και είναι γνωστό ως βράσμα. Να το δοκιμάσετε στο μαρινάρισμα κρεάτων, π.χ. σε χοιρινό ή αρνί, σε βινεγκρέτ σαλάτας, και ταιριάζει πολύ και στο μαγειρευτό χταπόδι κατσαρόλας. Επίσης είναι άριστη γλυκαντική ουσία. Δοκιμάστε το βράσμα στο γιαούρτι, στο ρυζόγαλο, στο παγωτό καϊμάκι και στις τηγανίτες. Το προσθέτω σε κέικ σοκολάτας και κάπως η γεύση του γίνεται ακόμα πιο «σκούρα», αποκτά βάθος και πικάντικη επίγευση. Καμιά φορά βράζω ένα φλιτζάνι με γάλα και προσθέτω και 3 γενναίες κουταλιές με βράσμα. Καταπραϋντικό και εγκάρδιο.
Με το βράσμα φτιάχνουν στη Λέσβο ένα είδος μπισκότου που λέγεται βρασματολούκουμο και θυμίζει αρκετά τα μουστοκούλουρα. Αξίζει να δοκιμάσετε τη συνταγή που μου έδωσε η Ειρήνη, και περιλαμβάνει 1 ποτήρι βράσμα, 1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο, ½ ποτήρι κρασί λευκό ξηρό, 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, και όσο χρειαστεί από ίσες ποσότητες από αλεύρι σταρένιο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις, έτσι ώστε όταν ζυμώσουμε όλα τα υλικά μαζί να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Φτιάχνουμε ρολάκια με τη ζύμη και τα κόβουμε σε φέτες. Τοποθετούμε τα βρασματολούκουμα σε ένα ταψί επενδυμένο με λαδόκολλα, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 25 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι – κάποιοι το αρωματίζουν με βασιλικό. Βράζουμε για 5 λεπτά 1 φλ. ζάχαρη, 1 ½ ποτήρι νερό, 1 κουτ. σούπας μέλι και 1 ποτήρι βράσμα. Βουτάμε τα βρασματολούκουμα όπως είναι καυτά από τον φούρνο λίγα λίγα μέσα στο κατσαρολάκι με το επίσης καυτό σιρόπι, και τα κρατάμε με μια κουτάλα βυθισμένα για λιγότερο από ένα λεπτό το καθένα. Τα βγάζουμε από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα σε ένα ευρύχωρο ταψί και επαναλαμβάνουμε μέχρι να σιροπιαστούν όλα. Όταν έχουν κρυώσει καλά κι έχουν σφίξει, μόνο τότε τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Περί Λέσβου, Οικοδέσποινα (Τρίτωνως 40, Π. Φάληρο, 21 1411 7146), Τυραξία (Μητροπολίτου Χρυσοστόμου 3, Καβάλα, 251 022 2110)