Στα χωριά της Λέσβου, μία είναι η δύναμη που σαν την ελιά τη μοδούσα ειναι ριζωμένη στον τόπο αυτό και δίνει καρπούς μελλοντικούς. Και αυτή ειναι η γυναίκα. Μέσα από συνεταιρισμούς και Συλλόγους, συλλογιέται κι αυτή, οργανώνεται για το μέλλον το δικών της και των παιδιών της.
Ένας από αυτούς πολύ δραστήριος και δυναμικός είναι του Μανταμάδου. Χωριό με ιστορία αλλά και με όραμα που η φήμη της παράδοσής του στα κεραμικά φεύγει από το νησί και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Εκεί λοιπόν σε αυτό το χωριό πολλές γυναίκες μικρές και μεγάλες έχουν συνασπιστεί πίσω από έναν κοινό στόχο. Και αυτός είναι να κάνουν τα πράγματα καλύτερα για τις γυναίκες του τόπου και τη νεολαία, μέσα από αγώνες και δράσεις. Στο κέντρο των πάντοτε επιτυχημένων δράσεων τους είναι ο πολιτισμός αλλά και η προβολή των ντόπιων προϊόντων. (Συχνά ανάβουν τα τσουκάλια, απλώνουν τα τραπέζια στη σειρά και φτιάχνουν πίτες με αφορμή διάφορες καλοκαιρινές εκδηλώσεις και είναι εκπληκτικές μαγείρισσες).
Σε διάφορες περιόδους θα δείτε στο χωριό να αναβιώνουν έθιμα από την παράδοση του τόπου χωρίς το φολκλόρ που συνοδεύει συνήθως τέτοια δρώμενα αλλά με ουσία, και σοβαρή προετοιμασία.
Ιδρύθηκε το 1978 σαν παράρτημα του συλλόγου προοδευτικών γυναικών Μυτιλήνης. Το 1987 έγινε αυτόνομος σύλλογος με παραρτήματα στα χωριά Κάπη, Κλειω, Συκαμιά τα οποία επίσης αργότερα έφτιαξαν τους δικούς τους συλλόγους.
Τα ιδρυτικά μέλη ήταν μια τριμελής επιτροπή, με πρωτοπόρο την αγωνίστρια Ελισάβετ Κεχαγιά, τη Μαρία Σουλογιάννη και τη Μαρία Γροσομανίδη.
Από την πρόσφατη συνάντησή του συλλόγου
Ακόμη η πνευματική καλλιέργεια και πολιτιστική ανάπτυξη των γυναικών της περιοχής, η καλυτέρευση των συνθηκών και των παροχών της υγείας, η μόρφωση, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός των παιδιών και της νεολαίας γενικότερα.
Ακόμη ένας στόχος του Συλλόγου είναι η αναγνώριση της μητρότητας από την πολιτεία ως κοινωνικό λειτούργημα και η αποτελεσματική προστασία της μητέρας και του παιδιού από το κράτος, η δημιουργία κοινωφελών έργων και ειδικών έργων προστασίας της γυναίκας , της εργαζόμενης μητέρας, της νοικοκυράς.
Οι δράσεις του συλλόγου περιλαμβάνουν πολιτιστικά δρώμενα όπως την αναβίωση παλιών εθίμων και των παραδοσιακών ασχολιών ενώ πάντοτε προβάλουν και προωθούν τα ντόπια προϊόντα πάντα
Ένα μεγάλο κομμάτι του Συλλόγου είναι και το χορευτικό με 38 χρόνια δράσης και πληθώρα εκδηλώσεων σε όλο το νησί.
Ο Σύλλογος είναι και μέλος της ΟΓΕ , στηρίζοντας πάντα όλες τις κινητοποιήσεις για την υγεία την παιδεία και την αγροτιά. Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) είναι μια ριζοσπαστική γυναικεία οργάνωση. Ασχολείται με όλες τις πλευρές που αφορούν την γυναικεία ανισοτιμία, αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση των γυναικών. Ιδρύθηκε το 1976 και έχει μέλη της εκατοντάδες Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών σ’ όλη την Ελλάδα.