Κάτι νέο γεννιέται στη Λέσβο. Με μότο του “Η Λέσβος καλωσορίζει τον κόσμο”, το πρωτότυπο και δημιουργικό φεστιβάλ Symbiosis Lesvos Art s Festibal, που δημιουργήθηκε από τους εθελοντές και τους φίλους τους, κάνει φέτος το καλοκαίρι το ντεμπούτο του στο Μόλυβο με σκοπό να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με το νησί. Πάνω από 300 μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, συγγραφείς και άλλοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν φέτος το καλοκαίρι στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών SYMBIOSIS που από τις 26 Ιουλίου ως τις 26 Αυγούστου και θα μεταμορφώσει το νησί σε ένα χώρο νησί δημιουργίας, αλληλεγγύης, έκφρασης και ζύμωσης ιδεών.
To νεότευκτο φεστιβάλ έχει ως στόχο την χρήση της τέχνης ως βασικό μέσο ενότητας και διαλόγου, την ενημέρωση και την δημιουργία νέων ιδεών γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, την προσέλκυση ενδιαφέροντος στο νησί, την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και του απαράμιλλου φυσικού κάλους. Ταυτόχρονα αποτελεί μια κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους του για την αλληλεγγύη που έδειξαν απέναντι σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του τελευταίου αιώνα.
«Εμείς βρισκόμαστε στο νησί τον τελευταίο χρόνο ως εθελοντές ή μέλη ΜΚΟ. Στην προσπάθειά μας συμβάλουν παιδιά από τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα», τον «Ερυθρό Σταυρό» και άλλες οργανώσεις. Όλοι εμείς και με τη μεγάλη στήριξη που μας παρέχει ο Δήμος σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ με σκοπό να αφαιρέσουμε το στίγμα του μεταναστευτικού από το νησί και να γνωρίσουμε τις άλλες πλευρές του σε όλο τον κόσμο», μας εξηγεί η Ρίτα Νικολαίδου, θεατρολόγος και ιδρυτικό μέλος της ομάδας του Symbiosis Arts Festival.
Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο όπως οι Al Rassef που θα μας ταξιδέψουν με τους balKan ήχους τους, οι Λονδρέζοι μουσικοί της ρέγγε Babilondon, η Julia Katarina με την κιθάρα της από την Παλαιστίνη, οι Circe s diner από το Μπρίστολ, ο Ιταλός τζαζίστας Gianni Denitto, ο διεθνούς φήμης dj Ζion Train, o σαλονικιός τροβαδούρος του folk and roll, Joey, και οι Αθηναίοι Holy Limbo συμμετέχουν ήδη στο line up του φεστιβάλ που διαρκώς ανανεώνεται.
Απώτερος στόχος του SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival είναι να χτίσει τις βάσεις για την δημιουργία ενός μοναδικού πολιτισμικού χώρου, το Hope Theater (μτφ. Θέατρο της ελπίδας), το οποίο, με έδρα τον Μόλυβο, Λέσβου, θα προάγει τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό, και θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα για διαπολιτισμικές ανταλλαγές, για συζητήσεις γύρω από μείζονα κοινωνικά θέματα, και θα παρέχει στήριξη και ελπίδα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσω της τέχνης.
«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα διαχρονικό φεστιβάλ στηριζόμενοι στην καλλιτεχνική παράδοση του νησιού. Το φεστιβάλ δεν θα μείνει μόνο στο Μόλυβο αλλά έχουμε σκοπό να επισκεφθούμε και πιο απομονωμένες περιοχές» μας λέει η Ρίτα Νικολαίδου που μας εξηγεί τις ρίζες του Hope Theater : «Το Hope Theater βασίζεται στην αρχή ότι η κοινωνική αλλαγή μπορεί να προωθηθεί μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμικό ακτιβισμό. Η τέχνη δεν μπορεί να σταματήσει έναν πόλεμο, αλλά μπορεί να εμπνεύσει και να ανοίξει τον διάλογο. Ένα βασικό στοιχείο του Hope Theater είναι το Hope Bus – ένα κινητό θέατρο που θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τα προσφυγικά camp στη Λέσβο ως ένα μέσο για την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την κινητοποίηση εκείνων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα camp. Το Hope Theater είναι ένα έργο με μακροπρόθεσμη δέσμευση και με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων γύρω από την περιοχή της θεατρικής παραγωγής.
«Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα σε Μυτιλήνη, Ερεσό και Μόλυβο και το μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιάζεται διαφοροποιημένο στον κάθε τόπο, με κριτήρια που αρμόζουν στον χαρακτήρα του. Κατά την διάρκεια του SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival προγραμματίζονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα και τις παρούσες μεταναστευτικές πολιτικές, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, δημιουργία λαϊκών αγορών με παραγωγούς της περιοχής, φεστιβάλ γεύσεων, επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς, εξορμήσεις στο νησί κ.α.
«Το SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival είναι η απάντηση των ανθρώπων της τέχνης σε κάθε μορφή κοινωνικής αδικίας, καθώς είναι κοινή μας πεποίθηση ότι, μέσω αυτής, γκρεμίζουμε τα τείχη, ανοίγουμε τον διάλογο, προωθούμε την κατανόηση και δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών της γης» μας λέει η Λήδα Ασλανίδου, μέλος της οργανωτικής ομάδας του SYMBIOSIS Lesvos Arts Festival.
Για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης η ομάδα του φεστιβάλ συνεργάζεται με τον οργανισμό Lon-art, με βάση το Λονδίνο, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό καλλιτεχνικών εργαστηρίων (workshops) για το φεστιβάλ, όπως επίσης και την εκπαίδευση επιλεγμένων Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι θα αναλάβουν την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων.
«Τα εργαστήρια που σχεδιάζουμε αποσκοπούν στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών, στην ανάδειξη των ομοιοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των μεσογειακών χωρών και της πολιτισμικής τους κληρονομιάς, καθώς και στην δημιουργία δεσμών. Ο Lon-art θα χρησιμοποιήσει τις μεσογειακές γλώσσες, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην περιοχή, όπως πηλό και ψηφιδωτά, ως μέσο για την διεξαγωγή των εργαστηρίων, την ενίσχυση αυτής της “συμβίωσης” και την δημιουργία των βάσεων για πολιτιστικές ανταλλαγές, ” δήλωσε η Μαρία Γκονζάλεζ, συνιδρύτρια του Lon-art.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα του φεστιβάλ: