Αντί προλόγου: Κάθε φορά που ανακοινώνονται χρηματικά ποσά με τα οποία οι Ευρωπαίοι θα “εξαγοράσουν” τη γη μας και την πίστη μας στην πατρίδα και τη σημαία κάποιος βρίσκεται να πεταχτεί και να πει το παλιό διαχρονικό κλισέ με τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Το ότι προσγειώθηκε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ελικόπτερο μέσα στη δομή την ίδια στιγμή που εσύ ήσουν με το σημαιάκι και χειροκροτούσες κάποιον που σου έλεγε “το ‘χουμε παιδιά, απέλαση όλοι τώρα” φέρνει στον νου άλλο ανέκδοτο. Η Γιόχανσον μπήκε στη δομή όταν όλοι οι δημοσιογράφοι ήταν εκτός με συνοδεία στρατιωτική. Η εικόνα τραγική, θύμιζε είσοδο δικτάτορα σε χώρα τριτοκοσμική. Επειδή όμως δεν είναι καιρός για αστεία, όσοι νοσταλγούν “Καράβες” πρέπει να γνωρίζουν πως τα όσα ακραία σημειώθηκαν μετά με τα σπασίματα αμαξιών, τους τραμπουκισμούς πολιτών, με τα μπλόκα με τις στοχοποιήσεις ανθρώπων, με τα αίσχη που έκαναν τον γύρο του κόσμου απομάκρυναν τον Λέσβιο από τον κοινό αγώνα για καμία νέα δομή στο νησί. Ένας αγώνας που ποτέ δεν ήταν “κοινός”, όμως όσοι βλέπουν ρεαλιστικά και όχι μικροπολιτικά το ζήτημα καταλαβαίνουν ίσως και τις παγίδες στις οποίες έπεσαν και τα λάθη που έκαναν και τις μάχες που δεν έδωσαν για λίγες ψήφους. Ποτέ δεν είναι αργά. Επειδή η νέα δομή θα προσγειωθεί μια μέρα όπως το σινούκ και δεν θα κατέβουν πάλι ορδές οργάνων καταστολής από το καράβι αλλά θα είναι ήδη εδώ, κάτσε στο τραπέζι και μέτρα τις δυνάμεις σου σε διπλωματία, σε νομική κάλυψη και σε πολιτικούς που μπορούν να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην γίνουν τα νησιά μας φυλακές. Ανάμεσα σε όσα δήλωσε στην Συν. Τύπου η Επίτροπος κρατάμε το σημείο που αναφέρεται στη συνεργασία της Τουρκίας, εν όψει μάλιστα και της επίσκεψης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Πρόεδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Τουρκία στις 6 Απριλίου.
https://www.facebook.com/MoriaCoronaAwarenessTeam/videos/267564948376877
Τι είπαν στην Συν Τύπου.
«Πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση στο μεταναστευτικό και δεν πρέπει να αισθάνεται καμία περιοχή και κανένα νησί ότι έχει αφεθεί στην τύχη του» τόνισε από τη Λέσβο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και ευρωπαϊκά. «Καταλαβαίνω, είπε, ότι υπάρχουν όρια στην υπομονή και ότι στη Λέσβο τα όρια αυτά κοντεύουν να εξαντληθούν. Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτικό να βρεθούν λύσεις και να κατασκευασθούν νέες δομές. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, στα νησιά υπήρχαν 40 χιλιάδες μετανάστες που ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες. Απαράδεκτες εξάλλου ήταν οι συνθήκες για τους ντόπιους κατοίκους των νησιών» είπε η κυρία Γιόχανσον. (ΑΠΕ-Στρατής Μπαλάσκας)
Αναφερόμενη στο προσχέδιο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που έχει κατατεθεί προς συζήτηση, η Ευρωπαία επίτροπος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να καλύψει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν. «Οι αιτούντες άσυλο, σημείωσε, πρέπει να έχουν δικαίωμα να περάσουν από μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία. Όσοι δικαιούνται άσυλο να τους καλωσορίσουμε και όσοι δεν δικαιούνται να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους ή στην Τουρκία. Η Τουρκία ειδικά σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συνεργαστεί και να δεχτεί επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο».
Αναφερόμενη στο θέμα των νέων δομών, η κυρία Γιόχανσον σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτές πρέπει να προχωρήσουν και ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και πως ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει για αυτές 250 εκατομμύρια ευρώ.
«Μιλώ με ανθρώπους που ζούνε στη Λέσβο και στη Σάμο, σημείωσε η Ίλβα Γιόχανσον και γνωρίζω ότι είναι νησιά που ζούνε από τον τουρισμό και δεν έχουν λάβει την απαραίτητη αλληλεγγύη. Παρενθετικά να σημειώσω πως στο νέο Σύμφωνο, έχουμε εντάξει έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης. Δεν μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσουμε τα κονδύλια της μεταναστευτικής πολιτικής για την αποζημίωση των νησιωτών. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, τρέχει στην Ευρώπη ένα πρόγραμμα ανάκαμψης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες. Ευελπιστούμε πολύ σύντομα ότι θα επιστρέψει ο τουρισμός στα νησιά και ότι η Ευρώπη γενικότερα θα επιστρέψει στην κανονικότητα», κατέληξε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε, προσέθεσε ο υπουργός, ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης δεν θα επιτρέψει ποτέ φαινόμενα δομών όπως η Μόρια. Αντίθετα, πρέπει να προβλέπονται ταχύτερες διαδικασίες και ασφαλείς δομές φιλοξενίας προς όφελος όλων. Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθεί ένας ασφαλής μηχανισμός μετεγκαταστάσεων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη οφείλει ευγνωμοσύνη στους ακρίτες, τα δικαιώματα των οποίων επηρεάστηκαν από την κρίση, δυστυχώς όμως αυτό δεν αναγνωρίζεται επαρκώς από όλους», επισήμανε ο κ. Μηταράκης.
Σχετικά με το νέο σχέδιο μετανάστευσης, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε: «Πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο πέντε Μεσογειακών κρατών πρώτης υποδοχής. Στη Υπουργική Συνάντηση της Αθήνας, συζητήσαμε τις κοινές μας προτάσεις, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Επαναλάβαμε την ανάγκη πραγματικής ισορροπίας, μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης, καθώς στην παρούσα μορφή του, το Σύμφωνο, δεν παρέχει επαρκείς διαβεβαιώσεις στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής».