Search

Ταξίδι της γνώσης στα Χύδηρα της Λέσβου

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού, πραγματοποιεί τη δράση «Ταξίδι της γνώσης στην ακριτική Ελλάδα», ένα φιλόδοξο εγχείρημα για τα ακριτικά σχολεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής μας χώρας.  Τεχνολογικός εξοπλισμό και εξωσχολικά βιβλία φτάνουν σε ακριτικές περιοχές καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο υπάρχουσες ανάγκες αλλά και βοηθώντας τα παιδιά μας, τις μελλοντικές γενιές που κατοικούν στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας.
“Στόχος μας με την ανάληψη αυτής της δράσης είναι να μην μείνει ούτε ένα παιδί που μεγαλώνει στην ακριτική Ελλάδα χωρίς πρόσβαση στην γνώση. Χωρίς κρατική βοήθεια, παρά μόνο με την υποστήριξη των μελών μας, αλλά και των ευαισθητοποιημένων γενικότερα Ελλήνων, θα υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα με την ίδια επιτυχία, όπως και τα προηγούμενα”.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η πρώτη αποστολή εκπαιδευτικού υλικού (τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων) πραγματοποιήθηκε!

Αποδέκτης της πρώτης μας αποστολής, το 2/θ Δημοτικό Σχολείο Χυδήρων Λέσβου. 

Τα Χύδηρα βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, σε υψόμετρο 350μ. και απέχουν 75χλμ από τη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, κατοικούνταν από 484 ανθρώπους ενώ σήμερα υπολογίζονται γύρω στους 300 οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το ρήμα χέω+ύδωρ, συνεπώς, σημαίνει κυριολεκτικά «τρεχούμενα νερά», πράγμα που διαπιστώνει κάθε επισκέπτης όταν βλέπει γάργαρα νερά να τρέχουν από ποτάμια και ρυάκια.
Ιστορικά, το 1462 οι Τούρκοι κατέλαβαν τα Χύδηρα μαζί με όλο το νησί και παρά την απελευθέρωση το 1912, τα Χύδηρα παρέμειναν για πολλά χρόνια ένα ορεινό απομονωμένο χωριό χωρίς οδική πρόσβαση και επικοινωνία με το υπόλοιπο νησί. Προς το τέλος του 20ου αιώνα, χάρη στην επιμονή και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων τους, τα Χύδηρα κατάφεραν να ενταχθούν στη σύγχρονη ζωή.
Τα Χύδηρα είναι η γενέτειρα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη ο οποίος γεννήθηκε το 1853 και διέπρεψε παγκοσμίως. Το 1898 ορίστηκε πρώτος Έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης, το 1910 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Σχολής Καλών Τεχνών και το 1926 εκλέχθηκε αριστίνδην μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα το 1932, σε ηλικία 79 ετών.
Το 2/θ Δημοτικό Σχολείο Χυδήρων Λέσβου στο οποίο στεγάζεται και το Νηπιαγωγείο του χωριού πήρε τη σημερινή του μορφή στη δεκαετία του 1930. Λέγεται πως προϋπήρχαν στην ίδια θέση οικήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως διδακτήρια ήδη από τον 19ο αιώνα. Πάντα ήταν διθέσιο, εκτός από την περίοδο 2008-2012 που λειτούργησε ως τριθέσιο για να ξαναγυρίσει, λόγω οικονομικής κρίσης άλλα και πολιτικών αποφάσεων, στην παλιά του μορφή. Σήμερα λειτουργεί ως διθέσιο ολοήμερο με δύο ειδικότητες. Ο όγκος εργασίας, διδακτικός και διοικητικός, είναι τεράστιος και γίνεται επίμονη και επίπονη προσπάθεια από το προσωπικό να ανταπεξέλθει. Εκτός από τον διευθυντή, κύριο Παύλο Αγγελή, στο σχολείο υπηρετούν κυρίως νέοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού με την οικονομική ενίσχυση που προσφέρατε όλοι εσείς αγοράζοντας το επιτραπέζιο ημερολόγιο 2021 υλοποίησε την πρώτη αποστολή στο μακρινό σχολείο της Λέσβου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:1.    1 Ηλεκτρονικό Υπολογιστή με τα περιφερειακά του (πληκτρολόγιο, mouse, ηχεία) δωρεάς του Μελάθρου
2.    1 Διαδραστικό Πίνακα μαζί με τα περιφερειακά του δωρεάς του Μελάθρου
3.    20 βιβλία για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών δωρεάς των εκδόσεων Πατάκη για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου
Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.500 ευρώ.

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.