“Αυτό που ονομάζουμε αρχή είναι συχνά το τέλος. Και το να φτάνει κανείς στο τέλος σημαίνει να κάνει μια αρχή. Το τέλος είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε.”Αυτός το στίχος του T.S. Eliot αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του θέματος του φετινού TEDxThessaloniki: Κάθε Τέλος μία Αρχή.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΕΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ
Το Σάββατο 10 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη εξερευνήσαμε τον δυναμικό κύκλο που ενώνει κάθε τέλος με μια αρχή και την κινητήρια δύναμη, που δημιουργείται όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο, σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Στη σκηνή του TEDxThessalonikiανέβηκε ένας από τους πλέον δημοφιλείς Έλληνες συγγραφείς, ένας εμπνευσμένος δάσκαλος και μια ιστορική μορφή από το χώρο του designκαι της διαφήμισης. Ακούσαμε για την επίμονη προσπάθεια μιας νεαρής φωτογράφου να κατανοήσει τον κόσμο της πορνογραφίας και του trafficking και να βοηθήσει νέους ανθρώπους να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους, άλλα και έναν κοινωνικό επιχειρηματία να αφηγείται πως αποφάσισε να κάνει κι εκείνος ένα νέο ξεκίνημα και να προοδεύσει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρα του. Σε δεκαπέντε ομιλίες συγκεντρώθηκαν και αναδείχθηκαν άνθρωποι, που έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τη δυναμική της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε πολλές αφετηρίες και αντίστοιχους τερματισμούς στη διαδρομή τους.
Αμέσως μετά από μια μικρή χορευτική παράσταση των VisMotrix, εμπνευσμένη από το φετινό θέμα, τον κύκλο ομιλιών του TEDxThessalonikiάνοιξε η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, με μια σύντομη αναδρομή στη ζωή της από τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα. Μίλησε για το μεγαλύτερο μάθημα, που έχει λάβει μέχρι τώρα, την κατάκτηση της υπέρβασης: Εκεί που νομίζεις πως δεν έχεις άλλη δύναμη, εκεί που εναποθέτεις τα άρματα σου, αν επιμείνεις, σαν από θαύμα ξαναγεννιέσαι μέσα από τις στάχτες σου με ανεξήγητη δύναμη. Ακριβώς αυτό συνέβη και πριν από λίγα χρόνια, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Μετά από την συγκινητική Μάγια Τσόκλη ακολούθησε η StephanieHospital, η οποία μίλησε για τη σημασία των κινητών τηλεφώνων στη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα και στην επανάσταση, που έχουν φέρει στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Το CNNκαι το BBCέχουν αντικατασταθεί από το YouTubeκαι το DailyMotionείπε χαρακτηριστικά και ανέφερε κι άλλα παραδείγματα όπου η προσαρμοστικότητα σε νέα δεδομένα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Ο Ανδρέας Σουβαλιώτης σε μια δυνατή ομιλία μίλησε για τη σημασία της διαφορετικότητας και το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με το κοινωνικό επιχειρείν, καταφέρνοντας να αλλάξει τον κόσμο που μας περιβάλλει προς το καλύτερο!
Ο Χρήστος Γιάννου από την άλλη, επικεφαλής χειρουργικής του Ερυθρού Σταυρού σε εμπόλεμες ζώνες για πολλά χρόνια, χρησιμοποίησε την ιατρική και τις επεμβάσεις που χρειάστηκε να πραγματοποιήσει χωρίς τα απαραίτητα μέσα ως παράδειγμα, για να εστιάσει στις προκλήσεις που έρχονται να αντιμετωπίσουν οι νεότερες γενιές προκειμένου να εναρμονίσουν τη ζωή τους με την τεχνολογία.
Στο δεύτερο μέρος, η παρουσιάστρια του TEDxThessalonikiΈλσα Ποιμενίδου κάλεσε πρώτο στη σκηνή έναν άνθρωπο πολυπράγμονα, το Δημήτρη Κορρέ. Μας μίλησε για την αγάπη που έδειχνε από μικρός σε οποιοδήποτε αντικείμενο διέθετε τροχούς. Σήμερα είναι ο δημιουργός του πρώτου ελληνικού πρωτότυπου αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων. Ο ίδιος δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει σε αυτό το project, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που έχει συναντήσει.
Ακολούθησε η DianaCohen, που μίλησε για το πως δημιουργεί έργα τέχνης με πλαστικό με στόχο να ευαισθητοποιήσει για τον κίνδυνο που αποτελούν για το περιβάλλον τα πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά και ο οποίος μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Κλείνοντας μας κάλεσε να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια που γίνεται για να καθαριστεί το νησί της Κεφαλλονιάς από το πλαστικό.
Σειρά είχε ο ένας από τους δύο ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την ανάπλαση της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης. Επεσήμανε πως ο δημόσιος χώρος χρίζει φροντίδας από όλους μας και μας παρακίνησε να τον φανταστούμε ένα σπίτι το οποίο δεν συντηρείται ποτέ. Υποστήριξε πως στην εποχή της κρίσης ο δημόσιος χώρος γίνεται καταφύγιο, χώρος απόδρασης και είναι πιο σημαντικός από ποτέ και είναι χρέος μας να τον προστατεύσουμε.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Tim Rylands, ένας εκπαιδευτικός που χρησιμοποιεί τεχνολογικά εργαλεία όπως το RunKeeper, το 360 Cities, το Street View και το Photosynth μέσα στην τάξη. Αναγνωρίζει πως πρέπει να ανακαλύψουμε, να δημιουργήσουμε και να φέρουμε μεθόδους στα σχολεία που κάνουν τη διδασκαλία πιο ενδιαφέρουσα. Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά. Η τεχνολογία, όπως είπε, δεν είναι η μόνη λύση, αλλά είναι μία λύση. Είναι ένας τρόπος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μάθουν με ευχαρίστηση καινούργια πράγματα.
Το τρίτο μέρος ξεκίνησε με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, ο οποίος με τρόπο γλαφυρό περιέγραψε διάφορες στιγμές, άλλες ευχάριστες και άλλες όχι, από τη ζωή του.
Έπειτα στη σκηνή ανέβηκε ο Christian Heilmann για μια αρκετά χιουμοριστική ομιλία σχετικά με την κατάσταση του διαδικτύου στην εποχή των smartphones και των tablets. Οι εφαρμογές του σήμερα σχεδιάζονται για να κάνουν καλά μόνο ένα πράγμα, σύμφωνα με εκείνον: να αποκτήσουν περισσότερους χρήστες, χωρίς να έχει σημασία πως θα το πετύχουν αυτό, κάτι που δεν αποτελεί καινοτομία.
Έπειτα το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει ποιες είναι στην ουσία οι επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι που δουλεύουν μέσα στην σεξουαλική βιομηχανία και πως αντίστοιχα την αντιλαμβανόμαστε και την χειριζόμαστε εμείς. Αυτό είναι ένα ερώτημα που έθεσε η φωτογράφος, Μυρτώ Παπαδοπούλου. Μέσα από μια αληθινή και γεμάτη πάθος ομιλία, μοιράστηκε τις σκέψεις της για τον κόσμο του αγοραίου έρωτα. Με τις γνώσεις, το πάθος για την φωτογραφία και την πίστη της στους ανθρώπους, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια θέλοντας να βελτιώσει την ζωή των γυναικών του χώρου αυτού.
Αμέσως μετά ακολούθησε ο Satyabrata Dam, ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος που κυνηγάει τις έντονες συγκινήσεις και αγαπάει ιδιαίτερα την αδρεναλίνη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μας έδειξε πολλές καταπληκτικές φωτογραφίες από τις αναβάσεις του σε μερικές από τις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, συνοδεύοντας τες με αξίες που μας συμβουλεύει να έχουμε όταν κυνηγάμε το όνειρο μας. Σε μία από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας, μετά από προτροπή του Satyabrata Dam παρακολουθήσαμε το κοινό να σηκώνεται όρθιο και να λέει δυνατά: “I am awesome, I am great”.
Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του TEDxThessaloniki, στη σκηνή ανέβηκε ο CarlosEduardoEspinal από το Seedcamp. Μέσα από την ομιλία του ανέλυσε τις διάφορες φάσεις μέσα από τις οποίες περνάει ή μπορεί να περάσει μία startup εταιρεία, ενώ παράλληλα έδωσε συμβουλές που θα φανούν χρήσιμες σε κάθε υποψήφιο ή μη επιχειρηματία. Ακόμα μας είπε πως αφότου άκουσε αυτά που είχε να μας πει η DiannaCohen, του ήρθε μια ιδέα για μια νέα εταιρεία. Μάλιστα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πρόλαβε και δημιούργησε μια ιστοσελίδα για αυτή, στο www.thesustainablewatercompany.com.
Τη σκυτάλη πήρε η DianaWais, η οποία αφιέρωσε την ομιλία της στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και τις τους κανόνες που τις διέπουν. Υποστήριξε πως το σχολείο δεν μας μαθαίνει αρκετά πράγματα για το πως να συμπεριφερόμαστε και πως να αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις αυτές. Μέσα από παραδείγματα έδειξε πως δύο άτομα διαφορετικές εμπειρίες στο παρελθόν, θα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στις ίδιες καταστάσεις.
Τελευταίος ομιλητής στο TEDxThessalonikiγια φέτος, ο GeorgeLois, ο άνθρωπος που πολλοί ταυτίζουν με την σύγχρονη οπτική επικοινωνία και διαφήμιση. Σε μια υπέροχη ομιλία, μας ταξίδεψε στην δεκαετία του ’80, υπενθυμίζοντας μας και μια παλιά διαφημιστική καμπάνια που έτρεξε στην Αμερική, με κεντρικό σύνθημα το “I’mgoinghome, toGreece!”. Όπως μας είπε, εκείνο το καλοκαίρι η Ελλάδα δέχθηκε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών ποτέ. Δεν θεωρεί τον εαυτό του σχεδιαστή, αλλά έναν άνθρωπο που επικοινωνεί το μήνυμα του με γραφικά.
Εκτός από τους VisMotrix, στο TEDxThessalonikiτραγούδησαν οι Polkar, οι Stringlessκαι το eventέκλεισε με την μουσική των Plusn’ MinusCollective
Το TEDxThessaloniki
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το TEDxThessaloniki φέρνει την εμπειρία του TED στη Θεσσαλονίκη, διατηρώντας στο ακέραιο το μη κερδοσκοπικό και πρωτοποριακό χαρακτήρα του TED. Από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, ξεχωριστές προσωπικότητες από τους χώρους της επιχειρηματικότητας, της τέχνης, της πολιτικής, του εθελοντισμού, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, έχουν ανέβει στη σκηνή του TEDxThessaloniki, διαμορφώνοντας μια κοινότητα TEDxSters που ήδη αριθμεί χιλιάδες μέλη. Το TEDxThessaloniki αποτελεί πλέον μια καθιερωμένη και πολυαναμενόμενη εκδήλωση στην Ελλάδα. Το 2013 τη διοργάνωσή παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερα από 5012 άτομα σε 57 διαφορετικές χώρες. Η ομάδα του αποτελείται από ανθρώπους που εργάζονται με πάθος για κάθε διοργάνωση για μια ολόκληρη χρονιά και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή επιπλέον εθελοντών κατά την ημέρα διεξαγωγής. Στόχος όλων είναι να προσφέρουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης την καλύτερη δυνατή εμπειρία μιας εκδήλωσης TED. Η ομάδα του TEDxThessaloniki παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και καθοδήγηση στους ομιλητές και στους καλλιτέχνες, από τα πρώτα βήματα μέχρι την ημέρα της παρουσίασής τους στη σκηνή της διοργάνωσης. Κοινό, διοργανωτές και ομιλητές είναι όλοι μέλη της κοινότητας του TEDxThessaloniki, ένας δεσμός που παραμένει ισχυρός με ομιλητές από τα προηγούμενα έτη της διοργάνωσης.
ToTED
Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που προβάλλει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν με στόχο να κινητοποιήσει τους ανθρώπους μέσω της δύναμης των ιδεών. Το TED ξεκίνησε το 1984 στην Καλιφόρνια και οι ομιλίες του διατίθενται στην ιστοσελίδα TED.com. Στα ετήσια συνέδρια προσκαλούνται κορυφαία πρόσωπα της διανόησης και της δράσης για να μιλήσουν για 18 λεπτά. Στους ομιλητές των TED μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται οι BillGates, JaneGoodall, AlGore, IsabelAllende, LarryPage, SergeyBrin και PhilippeStarck.
ToTEDx
Η πρωτοβουλία TEDx ξεκίνησε από το TED τον Μάιο του 2009 και έχει σκοπό να ενθαρρύνει την καινοτομία, την ηγετική σκέψη, το διάλογο, καθώς και να μεταφέρει την εμπειρία του TED σε τοπικό επίπεδο. Mε την επιμέλεια ομάδων, οργανισμών ή μεμονομένων ατόμων και μετά από αδειοδότηση από το TED, οι εκδηλώσεις TEDx είναι διοργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανωμένες εθελοντικά με τη δέσμευση να διατηρήσουν τη φύση και το πνεύμα του TED. Σήμερα, με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά, υπάρχουν περίπου 9000 διοργανώσεις TEDx, σε 157 χώρες και 50 γλώσσες ανά την υφήλιο. Οι εκδηλώσεις TEDx μεταφέρουν και κάνουν πράξη το μήνυμα “Πολλές φωνές, μία συζήτηση”.
Περισσότερες πληροφορίες και βίντεο των ομιλιών στο www.tedxthessaloniki.com
Φωτογραφίες: thepixel.gr & Nick Pappas Creative Photography+ & Θανάσης Σταθόπουλος