Η ανείπωτη τραγωδία ανοικτά της Πύλου, προστίθεται στις τραγωδίες της προσφυγιάς. Είναι άλλη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου. Είναι αποτέλεσμα του αποκρουστικού συστήματος, των κερδών κα της φτώχειας. Των πλουσίων και των κατατρεγμένων. Κράτη – ΕΕ – διακινητές βυθίζουνε στο θάνατο ανθρώπινες ζωές.
Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι πρέπει να νικήσει η ζωή. Και θα νικήσει. Δε θα συνηθίσουμε το θάνατο, ούτε στη Λέσβο ούτε πουθενά. Θα εναντιωθούμε στην πολιτική που γεννά την προσφυγιά, τον πνιγμό, τον εγκλωβισμό, τις επαναπροωθήσεις. Θα εναντιωθούμε τώρα, στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων γιατί δούλεψαν για τα κέρδη των λίγων και όχι για τις ζωές των πολλών. Αυτές τις ζωές, τις κρατάμε στα χέρια μας, και δε θα χαριστούμε σε κανένα.
Όσο αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές.
Όλοι αύριο Πέμπτη στις 19:30 στην πλατεία Σαπφούς.
«Τέμπη», νεκροί και επαναπροωθήσεις, οι μόνοι που είναι ένοχοι ΕΕ και κυβερνήσεις.
Την ίδια στιγμή σε κοινό δελτίο τύπου που υπογράφουν ΔΟΜ και Ύπατη Αρμοστεία ζητούν συντονισμένη δράση και ασφαλείς οδούς
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και οδύνη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν κοντά στην Πύλο, μετά τη βύθιση ενός σκάφους το οποίο μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους.
Μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε σήμερα το πρωί από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν διασώσει 104 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 79 νεκροί και δυστυχώς ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το σκάφος ξεκίνησε από Λιβύη και βρισκόταν σε κατάσταση κινδύνου από χθες το πρωί.
«Κάθε ανθρώπινη απώλεια είναι μια τραγωδία», ανέφερε η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τη σπαρακτική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Η σκέψη μας είναι με τους επιζώντες και με τους συγγενείς των θυμάτων. Τέτοιοι θάνατοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται μέσα από τη δημιουργία πιο ασφαλών οδών για όσους αναγκάζονται να διαφύγουν από συγκρούσεις και διωγμούς. Κανένας άνθρωπος που ξεριζώνεται για να σώσει τη ζωή του δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να καταφεύγει σε θανάσιμα ταξίδια.»
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο Αιγαίο και οι αριθμοί που ανακοινώνουν οι αρχές είναι συνταρακτικοί. Αυτή η κατάσταση ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένη και συντονισμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια, με ενίσχυση των ασφαλών και τακτικών μεταναστευτικών διαδρομών», δήλωσε ο Gianluca Rocco, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα.
Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας, όπου έχουν μεταφερθεί οι επιζώντες, για να αξιολογήσουν τις σχετικές ανάγκες και να προσφέρουν στήριξη στους επιζώντες και στις αρχές υποδοχής τους. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ήδη παράσχει είδη πρώτης ανάγκης στο Λιμενικό Σώμα για τη βοήθεια στους επιζώντες του ναυαγίου.
Κατόπιν αιτήματος των τοπικών νοσοκομείων, ο ΔΟΜ θα παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας στους επιζώντες που έχουν μεταφερθεί εκεί, ενώ οι διερμηνείς θα συνοδεύονται από προσωπικό του ΔΟΜ. Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη, καθώς αυτή η τραγωδία συνεχίζει να εκτυλίσσεται.
Το πρόγραμμα Missing Migrants του ΔΟΜ έχει καταγράψει τουλάχιστον 26.924 θανάτους στη Μεσόγειο από το 2014. Στην δίοδο της Ανατολικής Μεσογείου, 2.292 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την ίδια περίοδο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ καλούν τα κράτη να συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις ασφαλείς οδούς και να διασφαλίσουν τη συντονισμένη έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, δουλεύοντας παράλληλα από κοινού για την εύρεση συλλογικών λύσεων, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη απώλεια περισσότερων ζωών.