Αυτό το ψωμάκι σε συνταγή του Στράτου Ιωσηφέλλη θα φέρει το άρωμα της γιορτής στο τραπέζι και το σπίτι θα μυρίσει Χριστούγεννα χωρίς να κοπιάσετε ιδιαίτερα. Ο Στράτος Ιωσηφέλλης είναι o σεφ του Marina Yacht Club της Μυτιλήνης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης της «Le Monde». Έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε ΙΙΕΚ και ΔΙΕΚ, όπως και στην «Σιβιτανιδείο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων», ενώ συμμετέχει ως Consultant Chef στις δράσεις του «Ελληνικού Πρωινού» (του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας). Αν σας αρέσει το αρωματικό ψωμί, βρείτε περισσότερες σύγχρονες αλλά και παραδοσιακέ συνταγές του σεφ στο stratosiosifellis.com. Ακολουθήστε τον στα σόσιαλ μίντια, στο Facebook πατώντας εδώ και στο Instagram πατώντας εδώ.
Συνταγή για ψωμί με άρωμα gingerbread
Υλικά: 50 ml ελαιόλαδο, 250 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, 150 γρ. αλεύρι, ολικής άλεσης, 5 γρ. μαγειρική σόδα, 5 γρ. αλάτι, 300 ml γάλα, λίγο επιπλέον αλεύρι, για την επιφάνεια που θα ζυμώσουμε, 20 γρ. σουσάμι, για το πασπάλισμα Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread: 7 γρ. κανέλα, 5 γρ. μοσχοκάρυδο, 5 γρ. γαρίφαλλο, 5 γρ. κάρδαμο, 5 γρ. τζίντζερ
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ με λίγο ελαιόλαδο. Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τα δύο είδη αλευριού, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, το μείγμα μπαχαρικών gingerbread και ανακατεύουμε καλά. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σταδιακά να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν η ζύμη μας είναι πολύ σφικτή, προσθέτουμε λίγο γάλα ή νερό. Αν είναι υγρή και λασπώδης, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το ζυμώνουμε με τις γροθιές μας, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λεία και εύπλαστη, πασπαλίζοντας πότε – πότε με ελάχιστο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια μας. Δίνουμε μακρόστενο σχήμα στη ζύμη και την μεταφέρουμε στη φόρμα, εφαρμόζοντάς την καλά στα τοιχώματα. Εναλλακτικά, καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 24 εκ., πλάθουμε τη ζύμη σε καρβέλι και το βάζουμε στο ταψί, τραβώντας την απαλά για να καλύψει σχεδόν τον πυθμένα. Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε 3 – 4 λοξές και ρηχές τομές στην επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά*, μέχρι το ψωμί να φουσκώσει και να ροδίσει ωραία. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε. Το ακουμπάμε σε μια σχάρα για να «αναπνέει» από την κάτω πλευρά και να μην λασπώσει και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
*Όλοι οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί και πιθανό να διαφέρουν από κουζίνα σε κουζίνα.
Πηγη: Έθνος