Search

Το Γεωπάρκο Λέσβου παγκόσμιος προορισμός-Έκθεση Fitur

Προβολή της Λέσβου, που αποτελεί ένα από το 120 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO ως αειφόρου τουριστικού προορισμού πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης τουριστικής έκθεσης Fitur στη Μαδρίτη από 18 έως 22 Ιανουαρίου 2017 στα πλαίσια εκδηλώσεων για την έναρξη του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO παρουσιάστηκαν σε ειδικό περίπτερο που επιμελήθηκαν τα Γεωπάρκα Naturtejo, Villuercas Ibores Jara, Basque Coast και Sobrarbe. Το περίπτερο είχε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία καθώς χιλιάδες επισκεπτών της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να το επισκεφτούν και να ενημερωθούν όπως και εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες του τουρισμού.

Στα πλαίσια της έκθεσης ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος συναντήθηκε με την Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά και τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής Γ. Τζιάλλα, και συζητήθηκε η προβολή των Ελληνικών Γεωπάρκων και ειδικότερα της Λέσβου ως αειφόρου τουριστικού προορισμού και ενημέρωσε για την προσπάθεια αξιοποίησης του Διεθνούς Έτους Τουρισμού για την προβολή των Ελληνικών Γεωπάρκων μέσω των δράσεων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

Σημαντικές συναντήσεις εργασίας πραγματοποιήθηκε στη FITUR με ανώτερους αξιωματούχους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στα πλαίσια παράλληλων εκδηλώσεων.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος συναντήθηκε με τον Υπουργό Τουρισμού της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας κ Francisco Javier Fernández Hernández όπου συζήτησαν σχετικά με τις δυνατότητες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO ως καινοτόμων βιώσιμων τουριστικών προορισμών.

Επίσης συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα Τουρισμού της Πορτογαλίας κα. Ana Mendes Godinho. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ισπανία, ο Πρόεδρος του Τουρισμού της Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος του Γεωπάρκου Naturtejo κ. Armindo Jacinto και η Πρόεδρος του Γεωπάρκου Arouca κα. Margarida Belém. Όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση, τα Γεωπάρκα μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη μέσω της ανάπτυξης του αειφόρου τουρισμού.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Ισπανικών Γεωπάρκων με τον Υπουργό Οικονομίας της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Extremadura κ. José Luis Navarro, η υπουργός Περιβάλλοντος και Γεωργίας της Extremadura κ. Begoña García, τον Πρόεδρο της Ισπανικής Εθνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της UNESCO κ. Ángel García Cortés, το Γενικό Διευθυντή Τουρισμού της Extremadura κ. Martín Simón.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεων είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και να προβάλει το Γεωπάρκο Λέσβου σε πολλές τουριστικές ενώσεις από όλο τον κόσμο, τουριστικούς πράκτορες και πολλούς δημοσιογράφους οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος.

Έναρξη του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουριστικού 2017

στην FITUR στη Μαδρίτη

Η έναρξη του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της FITUR στη Μαδρίτη την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, 2017.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) κ. Taleb Fifai, ο Αναπλ. Γενικός Διευθυντής της UNESCO για θέματα πολιτισμού κ. Francesco Bandarin, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ κα. Elzbieta Bienkowska, πολλοί αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και υπουργοί Τουρισμού.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μαζί με περισσότερους από 600 συμμετέχοντες εκπροσώπους από τα κράτη μέλη του WTO, διεθνών οργανισμών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 ανέφερε ότι «Κάθε μέρα, πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες διασχίζουν διεθνή σύνορα. Κάθε χρόνο, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ο τουρισμός έχει γίνει ένας πυλώνας της οικονομίας, ένα διαβατήριο για την ευημερία, και μια μετασχηματιστική δύναμη για τη βελτίωση εκατομμυρίων ζωών. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τη δύναμη του τουρισμού καθώς προσπαθούμε να πραγματοποιήσει το 2030 θεματολόγιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της UNESCO για τον Πολιτισμό αναφέρθηκε στη σημασία της αναγνώρισης περιοχών ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και Αποθέματα της Βιόσφαιρας για την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού.

Η εκδήλωση σηματοδότησε επίσης την έναρξη της εκστρατείας «Travel.Enjoy.Respect», με στόχο την προώθηση του αειφόρου τουρισμού μεταξύ των ταξιδιωτών σε συνεργασία με το CNN και το RTVE.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO είναι Χρυσός Εταίρος του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 και κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε μεγάλη προβολή του στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, τα Δελτία Τύπου, τα πάνελ του Συνεδριακού Κέντρου μαζί με άλλους σημαντικούς χορηγούς. Ο κύριος στόχος της συμμετοχής είναι να υπογραμμίσει ότι τα Παγκόσμια Γεωπάρκα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για δράσεις τουριστικές υπαίθρου αλλά και προκειμένου να τονίσει το δέσιμο της βιωσιμότητας με την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο αφιερωμένη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με τη συμμετοχή ισπανικών περιφερειακών αρχών, επιχειρήσεων του τουρισμού και εκπροσώπων μέσα ενημέρωσης όπου και συζητήθηκε η συνεισφορά των Γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη και η προβολή τους ως προορισμούς αειφόρου τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO Καθηγητής Ν. Ζούρος ήταν κύριος ομιλητής της εκδήλωσης. Στην παρουσίαση με τίτλο «Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO – Μια παγκόσμια σύμπραξη αειφόρων τουριστικών προορισμών» η οποία κέρδισε το ενδιαφέρον των συμμετασχόντων παρουσίασε την εμπειρία της Λέσβου και άλλων περιοχών για το πως η ανάδειξη και αξιοποίηση γεωλογικών μνημείων συμβάλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την προσέλκυση επισκεπτών.