Επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης ταξιδεύουν στη Λέσβο μέσα από την έκθεση «Γραμμές Περάσματος» (in medias res) που εγκαινιάζεται στις 30 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη».
Η έκθεση θα φιλοξενεί έργα της συλλογής των Σεβντά και Τζαν Ελγκίζ, του οποίου προπάππους ήταν ο Χαλίμ Μπέη, που γεννήθηκε και έζησε σε αυτό το αρχοντικό.
Ο Τζαν και η Σεβντά Ελγκίζ ξεκίνησαν να συλλέγουν την δεκαετία του 80. Το «Istanbul Museum of Contemporary Art» παρείχε χρήσιμα εκθέματα για την δουλειά καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών, και ενθάρρυνε ευρέως διαδεδομένες progressive δημιουργίες στην Τουρκική σκηνή της σύγχρονης τέχνης. Τόσο διεθνείς όσο και Τούρκοι καλλιτέχνες υποστηρίχτηκαν και τους δόθηκε μια πλατφόρμα να δείξουν την δουλειά τους στη διάρκεια αυτού του προγράμματος.
Το μουσείο συνακόλουθα, άλλαξε το όνομά του σε «The Elgiz Museum of Contemporary Art» καθώς η μορφή του άλλαξε για να φιλοξενήσει θεμελιώδεις δουλειές από τη συλλογή «The Elgiz family Collection». Ο διπλός σκοπός του Μουσείου είναι να διευκολύνει την παγκοσμιοποίηση της Τούρκικης σύγχρονης τέχνης.
Η έκθεση θα καλύπτει ολόκληρο το κτίριο και παρουσιάζει διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, περνώντας από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο.
Το ΚΕΣΑΜ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου θα παίξει στα εγκαίνια της έκθεσης που θα γίνουν την Παρασκευή το βράδυ, 30-9-2016.
Η έκθεση καλύπτει ολόκληρο το αρχοντικό και παρουσιάζει διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών πετώντας από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Ανάμεσα σε αυτούς τους καλλιτέχνες βρίσκονται οι: Πινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ,Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.
Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, ένα συνοδευτικό βιβλίο οποίο θα εκδοθεί σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά) και το οποίο τεκμηριώνει την εξέλιξη της έκθεσης, θα διανέμεται κατά την διάρκεια της.